Vijesti
17. 2. 2022.

Za ravnopravnost & legitimnu zastupljenost Hrvata u BiH, a protiv štetnog & neodgovornog amandmana socijalista!

Delegacija HDZ/EPP u Europskom parlamentu: Umjesto da jasno pozove na poštivanje prava Hrvata i izbornu reformu, amandman dvosmislenim formulacijama insinuira da Hrvatska kao regionalni akter ima štetnu, destabilizirajuću ulogu u BiH. Klub HDZ/EPP redovito odbija takve neosnovane optužbe i podržava konstruktivni pristup Vlade RH s ciljem pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda u cjelovitoj BiH. Takav je pristup posebno važan u ovim odlučujućim trenucima za postizanje dogovora o izmjenama nepravednog Izbornog zakona.

Priopćenje Izaslanstva HDZ-a - koje su zajednički potpisali naši eurozastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko - donosimo u cijelosti:

ZA reformu Izbornog zakona BiH

Prilikom glasovanja o Godišnjem izvješću o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike, Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu usprotivio se štetnom i neodgovornom amandmanu socijalista, i to koji dolazi u presudnim trenucima osjetljivih pregovora o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Puna podrška Hrvatskom narodnom saboru BiH u pregovorima o izmjenama nepravednog Izbornog zakona!

Umjesto da jasno pozove na reformu Izbornog zakona i uvažavanje prava Hrvata, amandman dvosmislenim formulacijama insinuira da Hrvatska kao regionalni akter ima štetnu ulogu u BiH. To je politika onih aktera koji otvoreno optužuju Hrvatsku za destabilizirajuću agendu u BiH, zbog čega je posebno neshvatljivo da amandman supotpisuje i zastupnik Picula.

Konstruktivni pristup Vlade RH

Klub HDZ/EPP redovito odbija takve neosnovane optužbe i podržava konstruktivan pristup Vlade RH s ciljem pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda u cjelovitoj BiH. Takav konstruktivni pristup posebno je važan u odlučujućim trenucima za pronalaženje dogovora u BiH.

Zato Klub HDZ/EPP snažno podržava i zagovara dogovor hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH o ograničenoj ustavnoj reformi i pravednoj izmjeni Izbornog zakona. Tako bi se izbjegao neprihvatljiv izborni inženjering i osigurao jednakopravan položaj Hrvata, kao što je i zajamčeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

Andrej Plenković čvrsto brani interese Hrvata u BiH & želi im osigurati jasnu proeuropsku budućnost!

U ovim prijelomnim trenutcima za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i budućnost cijele zemlje, potpuno je promašeno zaoštravanje retorike, skretanje pozornosti s temeljnog pitanja izmjene Izbornog zakona i pozivanje na sankcije - koje trebaju biti isključivo krajnja mjera.

A A A