Vijesti
17. 2. 2022.

Plenković se izborio da Hrvatska može sve do lipnja 2023. koristiti europski novac za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu!

Hrvatski premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa: Slijedom argumentacije o progresivnoj šteti koju sam iznio predsjednici Ursuli von der Leyen, Europska će komisija odobriti korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a godinu dana duže od predviđenih 18 mjeseci! Cijenimo to što je EK uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska našla nakon dva uzastopna razorna potresa, pri čemu se naša država istodobno morala boriti protiv pandemije COVID-a.

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023. godine, tj. godinu dana duže od predviđenih 18 mjeseci! - objavili su predsjednik naše Vlade RH i naše stranke te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

- Slijedom argumentacije o progresivnoj šteti koju sam iznio predsjednici Ursuli von der Leyen, Europska komisija odobrit će da Hrvatska koristi europska sredstva za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu sve do lipnja 2023. godine, što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije za kasniji potres na Banovini - otkrio je Andrej Plenković na svom Twitteru.

Europska komisija povoljno gleda na zahtjev RH

Istovjetnu poruku, također na Twitteru, ubrzo je odaslala i von der Leyen:

- Drago mi je što sam se susrela s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Razgovarali smo o obnovi uz potporu Europske unije nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na izvanredne okolnosti, Europska komisija povoljno će gledati na zahtjev da se uskladi korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a do lipnja 2023. godine.

Hrvatska je za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura, koja su se prema europskoj uredbi mogla koristiti do lipnja ove godine. No sada je to, ponovimo, produženo za još godinu dana nakon sastanka Plenkovića s von der Leyen.

Hrvatska to cijeni!

- Cijenimo to što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska našla nakon dva uzastopna razorna potresa koja su pogodila bliska područja, pri čemu se naša država istodobno morala boriti protiv pandemije COVID-a, što se ocjenjuje kao vis maior (viša sila) - također je poručio hrvatski premijer.

REČENO - UČINJENO!

U izjavi za medije u Bruxellesu, premijer Plenković je istaknuo da su se argumenti naše Vlade, poput progresivne štete uslijed dva uzastopna potresa, pokazala utemeljeni:

- Hrvatsko usto ima čvrsti međunarodni položaj, snažni utjecaj i dobru reputaciju. Iskoristit ćemo sva raspoloživa EU sredstva za obnovu. Bilo je puno nevjernih Toma, no kao što sam i najavio, riješili smo pitanje roka za korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju šteta.

O pravednome izbornom zakonu u BiH

Sastanak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen iskoristio je za razgovor i o ulasku RH u Schengen & eurozonu, ali i o položaju Hrvata u BiH:

- Ponovio sam naš jasni stav - moraju se uložiti dodatni napori kako bi se postigao dogovor o pravednome izbornom zakonu koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Pozivam još jednom hrvatske i bošnjačke stranke da to učine. Hrvatska je prijatelj BiH - tu zemlju želimo vidjeti u europskom društvu.

One Ocean Summit u Francuskoj & EPP u Sarajevu: Ustrajni angažman ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH

Andrej Plenković u četvrtak i petak sudjeluje u Bruxellesu na 6. sastanku na vrhu Europska unija – Afrička unija.

A A A