Vijesti
18. 2. 2022.

Želimo učiniti sve najbolje za naše sunarodnjake u BiH. Bolje je odgoditi izbore, nego da idu po postojećem sustavu

Andrej Plenković: Nužan je dodatni napor kako bi se postigao dogovor kojim će se poštovati prava sva tri konstitutivna naroda. Po sadašnjem izbornom zakonu, unaprijed znamo što će se dogoditi - izborni inženjering. Hrvatska je kao prijateljska zemlja spremna učiniti sve na poboljšanju međusobnih odnosa i ubrzanju europskog puta BiH, ali, s druge strane, želimo da Bošnjaci naprave taj ključni iskorak kako bi Hrvati mogli sami birati svoje političke predstavnike.

„U Bosni i Hercegovini bolje bi bilo odgoditi izbore nego ih održati po postojećem izbornom. Jer, s tim se ništa dobro neće dogoditi i zemlja će loše funkcionirati“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a i u Bruxellesu, gdje je o položaju Hrvata razgovarao i s predsjednicom Europske komisije:

- Parlamentarni izbori u BiH predviđeni su u listopadu ove godine, no ne bi trebalo ići u njih bez izmjene izbornog zakona. Hrvatski stav posve je jasan: bolje je dati još vremena za pregovore i, ako treba, odgoditi izbore, nego ići po sadašnjem sustavu, jer bi to bilo loše za BiH, a osobito za Hrvate. Po sadašnjem sustavu unaprijed znamo što će se dogoditi. Ne želimo da opet dođe do izbornog inženjeringa.

Plenković se izborio da Hrvatska može sve do lipnja 2023. koristiti europski novac za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu!

Dogovor bi bio blagotvoran za stabilnost zemlje

Andrej Plenković je pozvao hrvatske i bošnjačke stranke da se na konstruktivan način i dobronamjerno fokusiraju na pregovore o promjeni izbornog zakona kako bi se Hrvatima u BiH omogućilo da sami biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu i domovima naroda:

- Dogovor o promjeni izbornog zakona i Ustava bio bi blagotvoran za funkcioniranje zemlje, za međusobno poštovanje i uvažavanje u njoj te za dobar osjećaj svih u BiH.

Andrej Plenković čvrsto brani interese Hrvata u BiH & želi im osigurati jasnu proeuropsku budućnost!

Venecijanska komisija pozitivno ocijenila hrvatski prijedlog

Nužan je dodatni napor svih europskih zemalja - nastavio je - da se postigne dogovor kojim će se poštovati prava sva tri konstitutivna naroda:

- Venecijanska komisija pozitivno je ocijenila prijedlog hrvatske strane za promjenu Ustava, po kojem bi se iz Federacije BiH birao jedan predstavnik hrvatskog naroda i ostalih, jedan predstavnik bošnjačkog naroda i ostalih, a iz Republike Srpske predstavnik srpskog naroda i ostalih. Na taj bi se način riješilo sve: konstitutivni narodi su zadržani, „ostali“ su uključeni, nitko nije diskriminiran i svatko se može kandidirati.

Hoće li Bošnjaci napraviti iskorak?

Istaknuo je i ovom prigodom da je Hrvatska saveznica BiH, da je kao prijateljska zemlja spremna je učiniti sve na poboljšanju međusobnih odnosa i na ubrzanju europskog puta BiH:

- S druge strane, želimo da unutar Federacije BiH Bošnjaci naprave taj ključni iskorak prema Hrvatima.    

One Ocean Summit u Francuskoj & EPP u Sarajevu: Ustrajni angažman ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH

NERAZUMIJEVANJE SLOŽENOSTI BiH & LOGIKA POJEDNOSTAVLJIVANJA

Na upit novinara, objasnio je razloge zašto dio predstavnika međunarodne zajednice, uključujući i onih iz EU-a, imaju različita stajališta prema BiH od hrvatskih. Naveo je da je riječ o nerazumijevanju složenosti unutarnjeg ustroja BiH i razloga zašto je to tako:

- Onaj tko ne poznaje dovoljno situaciju nailazi u BiH na strukturu koju nije nigdje vidio: 1 država, 2 entiteta, u jednom entitetu 10 županija, domovi naroda... I onda nastupa logika pojednostavljivanja u kojoj se redovito u stranu guraju prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Mnogi se pritom vode isključivo presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, a ne znaju da pripadnici triju naroda sačinjavaju 97% stanovništva BiH, a „ostali“ samo 3%.

Hrvatska je stajalište i dobro i ispravno

Hrvatska se stajalište, naime, ne poklapa s dokumentom koji je Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila kao podlogu za raspravu o BiH, koja će se održati u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova država članica.

U tom se dokumentu kaže da je potrebno nastaviti pregovore kako bi se postigao dogovor o promjeni Ustava i izbornog zakona u BiH, ali i da se izbori trebaju održati kada su i predviđeni - bez obzira na ishod pregovora.

- Svi dolaze s nekom pozicijom, nije to sveto pismo. Mislimo da je naše stajalište i dobro i ispravno. Ako se Vijeće ministara BiH, parlament i domovi ne sastaju, ako vladaju elementi disfunkcionalnosti, nećemo valjda gurnuti glavu u pijesak i držati status quo. Pozivam još jednom na nastavak pregovora. Ako dobro funkcionira Federacija, lakše će se i pričati s drugim entitetom - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A