Vijesti
22. 2. 2022.

Koalicijski partneri daju jednoglasnu potporu premijeru Plenkoviću & Vladi RH u njenom radu i programu

(VIDEO) Nakon sastanka parlamentarne većine, PPVRH Tomo Medved je istaknuo da je koalicija stabilna i čvrsta. „Cilj je što brže popuniti mjesto ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi se obnova dodatno intenzivirala“. Gostujući u RTL-u Danas, poručio je da izvanrednih izbora neće biti: „HDZ je dobio povjerenje hrvatskih ljudi, pred nama su još više od dvije godine mandata u kojem ćemo se i dalje odgovorno suočavati sa svim izazovima: zaštita standarda građana, nastavak rasta plaća, BDP-a i zaposlenosti, Pelješki most i dovršetak autoceste do Siska, rekordna EU sredstva, nova turistička sezona, Schengen i eurozona…

Potpredsjednik Vlade RH i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved naglasio je da je prva točka na dnevnom redu sastanka parlamentarne većine bila jasno izjašnjavanje svih partnera o čvrstim odnosima u koaliciji, poručivši da će HDZ do kraja tjedna predložiti novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine:

- Koalicija je stabilna, partneri daju potporu HDZ-u za imenovanje kandidata, odnosno osobe koju će za tu važnu dužnost odabrati predsjednik Vlade RH.

Intenziviranje procesa obnove

Najavio je da će premijer Andrej Plenković već u srijedu obaviti konzultacije s potencijalnim kandidatima, dužnosnicima HDZ-a, te da će biti poduzeto sve da se što prije imenuje novi ministar:

- HDZ u svom članstvu ima veliki broj osoba koje ispunjavaju kriterije, a konačni je prijedlog uvijek u nadležnosti predsjednika Vlade RH. Imenovanjem novog ministra resor će svakako biti osvježen i ojačan. S Ministarstvom će se još snažnije uvezati i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Grada Zagreba - kako bi se dodatno intenzivirao proces obnove.

Koalicijska suradnja

Što se tiče prvotnog prijedloga da novi ministar bude HNS-ovac Stjepan Čuraj, Medved je pojasnio da je ideja bila da se - s obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju - učini gesta prema liberalnim koalicijskim partnerima:

- A pritom je g. Čuraj, kao državni tajnik u Ministarstvu financija, aktivni član Stožera za obnovu od potresa na Banovini. Budući da za tu ideju nije postignuta jednoglasna potpora, HDZ će do kraja tjedna iz svojih redova predložiti novog ministra.

ZA RTL: Prijevremenih izbora neće biti!

Gostujući prije sastanka u RTL-u Danas, Tomo Medved također je poručio da su i Vlada RH  i parlamentarna većina stabilne:

- Prijevremenih izbora neće biti. HDZ je dobio povjerenje hrvatskih ljudi, pred nama su još više od dvije godine mandata u kojem ćemo se i dalje odgovorno suočavati sa svim izazovima: zaštita standarda naših sugrađana, nastavak rasta plaća, BDP-a i zaposlenosti, Pelješki most i dovršetak autoceste do Siska, rekordna EU sredstva, nova turistička sezona, Schengen i europodručje…

1. Cjelovitim paketom horizontalno smo zaštitili građane od poskupljenja energenata! 2. Iskoristit ćemo svaki raspoloživi euro za obnovu!

Na Banovini smo već učinili znatne iskorake

I tada je istaknuo da je prioritet imenovanje, do kraja tjedna, novog ministra graditeljstva kako bi se nastavio već ubrzani proces obnove:

- Unatoč priželjkivanjima oporbe da taj novac propadne za Hrvatsku, uspjeli smo produžiti rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju šteta u Zagrebu. A na Banovini smo, mogu potvrditi iz prve ruke, već učinili znatne iskorake: započele su izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i obnova kuća, a za nekoliko dana započet će izgradnja višestambenih zgrada.

Mnogi su izazovi pred nama: zaštita standarda, autocesta do Siska, Pelješki most, daljnji rast BDP-a i plaća, obnova uz EU novac, Schengen i eurozona…

A A A