Vijesti
23. 2. 2022.

Velika većina članica EU-a podržava stajalište Hrvatske o BiH

Na intervenciju RH, u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU-a NE navodi se da se izbori u BiH trebaju održati u listopadu bez obzira na to hoće li se postići dogovor o izbornoj reformi. MVEP Gordan Grlić Radman iz Bruxellesa: Samo su dvije države za to da se izbori održe bez obzira na ishod pregovora, dok se sve ostale slažu s nama da ga je potrebno postići prije izbora kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Poručio sam da će BiH, ako se izbori održe po sadašnjem sustavu, ući u još dublju krizu, što zasigurno ne bi donijeli ništa dobro.

Šef hrvatske diplomacije je istaknuo, nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica Europske unije, da prevladava stajalište da je nužno promijeniti izborni zakon kako bi se u listopadu održali opći izbori u BiH:

- Većina zemalja podržala je stajalište Republike Hrvatske, a to je da je prije izbora potrebno postići dogovor o izbornoj reformi i ograničenim ustavnim izmjenama kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Hrvatima se mora omogućiti da sami biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

BiH bi ušla u još dublju krizu

Na upit novinara, Gordan Grlić Radman je odgovorio da su samo dvije članice EU-a za to da se izbori u BiH održe bez obzira na ishod pregovora o izbornoj reformi, ali ih nije imenovao. Iz diplomatskih je izvora Hina doznala da je riječ o Italiji i Austriji.

- Poručio sam im da će BiH, ako se izbori održe po sadašnjem sustavu, ući u još veću političku destabilizaciju, u još dublju krizu, što zasigurno ne bi pridonijelo boljitku te zemlje. To ne bi donijeli ništa dobro - dodao je ministar vanjskih i europskih poslova RH.

Želimo učiniti sve najbolje za naše sunarodnjake u BiH. Bolje je odgoditi izbore, nego da idu po postojećem sustavu

EU bi željela dogovor o izbornoj reformi

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ukazao je, nakon sastanka Vijeća EU-a za vanjske poslove, na važnost rasprave o BiH te pozvao zainteresirane strane da postignu sporazum „koji bi poboljšao funkcionalnost Federacije BiH“.

Andrej Plenković čvrsto brani interese Hrvata u BiH & želi im osigurati jasnu proeuropsku budućnost!

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney istaknuo je važnost izborne reforme koja bi urodila funkcionalnom vladom nakon izbora:

- Europska unije željela bi vidjeti da se razgovori o izbornoj reformi uspješno zaključe dogovorom kako bi izbori imali integritet.

POMAK PREMA ZAHTJEVIMA HRVATSKE

Da je ostvaren pomak prema zahtjevima Hrvatske, svjedoči i činjenica da se u zaključcima koje je donijelo Vijeće za vanjske poslove EU-a NE navodi kako bi se izbori u BiH trebali održati u listopadu bez obzira na to hoće li se postići dogovor o promjeni izbornog zakona - što se nalazilo u radnim materijalima koje je Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila kao podlogu za raspravu o BiH.

„Dijalog je i dalje prioritet kako bi se osigurale reforme potrebne prije izbora“ - piše u zaključcima Vijeća.

One Ocean Summit u Francuskoj & EPP u Sarajevu: Ustrajni angažman ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH

A A A