Vijesti
1. 3. 2022.

Konsenzus svih stranaka o potpori Ukrajini, Vladinim mjerama pomoći & planu prihvata izbjeglica potvrđuje da smo cijelo vrijeme imali ispravna stajališta!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a: Hrvatska i hrvatski narod na pravoj su strani povijesti i pravde! Izražavamo zadovoljstvo što smo i od parlamentarne većine i od oporbe dobili čvrstu potporu i za paket obrambene pomoći Ukrajini, vrijedan 124 milijuna kuna. Podržane su i sankcije protiv Rusije, počevši od zabrane letova preko našeg zračnog prostora. A to nije baš tako bilo do prije nekoliko dana, padale su svakakve kritike na račun stavova Vlade i HDZ-a o Ukrajini. No sad svi dolaze na naše pozicije. Bolje ikad - nego nikad.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Konsenzus

Još jednom smo pružili snažnu podršku Ukrajini u obrani slobode i njenoj europskoj perspektivi te nedvosmisleno osudili rusku agresiju. Konsenzus svih stranaka u Hrvatskom saboru o potpori Ukrajini, o mjerama pomoći Vlade RH toj prijateljskoj zemlji te planu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica potvrđuje da smo, za razliku od nekih, cijelo vrijeme imali ispravna stajališta. Hrvatska i hrvatski narod na pravoj su strani povijesti i pravde!

Paket obrambene pomoći Ukrajini

Ukrajina jako dobro zna da joj je Hrvatska prijatelj. Izražavamo zadovoljstvo što je Vlada i od parlamentarne većine i od oporbe dobila čvrstu potporu i za paket obrambene pomoći Ukrajini, vrijedan 124 milijuna kuna, koji obuhvaća pješačko naoružanje i vojnu opremu. Količina je dovoljna da se opreme četiri brigade.

Ukrajinci, Hrvatska je uz vas! Hrvatska je na pravoj strani povijesti!

Sad svi dolaze na naše pozicije…

Podržane su i sankcije protiv Ruske Federacije, počevši od zabrane letova ruskim avionima preko hrvatskoga zračnog prostora. A nije to baš tako bilo do prije nekoliko dana, padale su svakakve paušalne, neopravdane kritike na račun stajališta Vlade RH i HDZ-a o Ukrajini. No sada svi dolaze na naše pozicije. Bolje ikad - nego nikad.

Slušajući štetočinu Milanovića, pomislio sam da traži sankcije za Ukrajinu!

Tematska rasprava o ruskoj agresiji

Dogovorili smo se s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem da se u srijedu održi tematska rasprava o ruskoj agresiji i odnosu Hrvatske prema njoj. Vrlo ću rado doći pred zastupnike i još jednom pojasniti naše čvrste, principijelne stavove.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti

S posebnom pozornošću pratimo zbivanja u susjedstvu, na jugoistoku Europe. S obzirom na globalna zbivanja, Hrvatska vojska podigla je stupanj pripravnosti. Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije ni u jednoj susjednoj i obližnjoj zemlji te smo s te strane diplomatski angažirani.

Dolazak nosača aviona USS Harry S. Truman u Split dokaz je kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a. Nastavljamo ih osnaživati!

Strateška važnost LNG terminala

Razgovarali smo i o opskrbi energentima, a naša odluka o izgradnjI LNG terminala pokazala se strateški važnom za energetsku sigurnost Hrvatske!

Munjeviti gospodarski oporavak

Razmotrili smo i rekordni rast BDP-a od 10.4% u 2021. godini, što je sjajan signal oporavka i agilnosti naših poduzetnika. Naša nacionalna ekonomija munjevito se oporavila nakon COVID krize, koju smo zahvaljujući izdašnim i pravodobnim mjerama za očuvanje radnih mjesta te potom sjajnoj turističkoj sezoni prebrodili bez vala stečajeva i masovnih otkaza - koje su mnogi „najavljivali“.

Rekordni rast BDP-a rezultat je naših snažnih mjera & agilnosti hrvatskog gospodarstva!

Država je odigrala svoju nezaobilaznu ulogu, stala iza hrvatskog radnika i iza hrvatskog gospodarstva. Posebno raduje to što se naš rast temelji na povećanju izvoza, investicija i osobne potrošnje. Kad se objave svi podaci, RH će biti 1. ili 2. po godišnjem gospodarskom rastu u cijeloj Europskoj uniji. Ostvarili smo golemi uspjeh, na tragu naših ambicija da ovo bude godina iskoraka, pri čemu, dakako, mislim i na članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru.

HDZ uvjerljivo najjači

Osvrnuli smo se i na zadnje ankete javnog mnijenja, HDZ je na 29.8%, po telefonskim istraživanjima nešto manje, što znači da smo i dalje uvjerljivo najjača politička opcija unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni.

A A A