Vijesti
2. 3. 2022.

Punu podrška Ukrajini & snažna osuda ruske agresije! ZA izbornu reformu & europsku perspektivu BiH!

PVRH Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Razgovarali su i o očuvanju stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini te na jugoistoku Europe. „Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH da što skorije postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona. Vrijeme je da se onemogući dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

U razgovoru o agresiji na Ukrajinu, Dragan Čović ponovio je da je stav hrvatskih dužnosnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Andrej Plenković još jednom je izrazio podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, koji je žrtva ničim izazvane ruske agresije. Predstavio je paket mjera Vlade RH u svezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljnjom opskrbom energentima.

Europski put BiH nema alternative

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu. Istaknuto je da je sada osobito važno da Europska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pozornost ostvarenju europske perspektive zemalja u susjedstvu, osobito Bosni i Hercegovini, čiji europski put nema alternative.

Andrej Plenković čvrsto brani interese Hrvata u BiH & želi im osigurati jasnu proeuropsku budućnost!

Govoreći o stanju u BiH, Plenković i Čović istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Daytonske strukture BiH. Naglašeno je da je postizanje dogovora o novom Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak te zemlje.

Velika većina članica EU-a podržava stajalište Hrvatske o BiH

Izmjena izbornog zakona - ključan korak

Predsjednik Vlade i HDZ-a pozvao je lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi:

- Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i europsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire.

Želimo učiniti sve najbolje za naše sunarodnjake u BiH. Bolje je odgoditi izbore, nego da idu po postojećem sustavu

A A A