Vijesti
5. 3. 2022.

Slike užasa rata bude nam bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju. Stoga se hrvatski narod posebno solidarizira s našim prijateljima u Ukrajini

Na poziv predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na videosastanku s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefanchukom i predsjednicima nacionalnih parlamenata država članica Europske unije. Tema sastanka bila je, naravno, agresija Rusije na Ukrajinu.

U svom govoru predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je da na europskom tlu ponovno bjesni rat, da svjedočimo „ničim izazvanoj brutalnoj agresiji Rusije“:

- Slike užasa rata koje nam pristižu iz Ukrajine u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju i pravedni Domovinski rat od prije trideset godina. Zbog toga hrvatski narod posebno duboko suosjeća i solidarizira se s našim prijateljima u Ukrajini, koji prolaze kroz velike patnje u ovom bezumnom napadu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković razgovarao s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Stefanchukom

Deklaracija o Ukrajini

U nastavku obraćanja, Gordan Jandroković je napomenuo da je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini u kojoj je konsenzualno i najoštrije osudio vojni napad Rusije na Ukrajinu te pozvao na trenutačni prekid svih vojnih operacija:

- Hrvatski sabor iskazao je punu podršku teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Zajedništvo u Hrvatskom saboru & EU-u

Dodao je da je Hrvatski sabor podržao sve potrebne mjere za pomoć Ukrajini koje poduzima i koje će poduzimati Vlada RH. Isto tako, istaknuo je da Hrvatska podupire i da će podupirati europski put Ukrajine.

Danas smo svi Ukrajinci! Slava Ukrajini! O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe!

U završnom dijelu svog obraćanja videovezom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je članice Europske unije na zajedništvo u potpori Ukrajini i ukrajinskom narodu kako bi se zlo kojem svjedočimo zadnjih osam dana zaustavilo.

A A A