Vijesti
10. 3. 2022.

Kroz pravednu izmjenu Izbornog zakona napokon učinimo Bosnu i Hercegovinu uspješnom pričom!

U ovotjednoj raspravi o stanju u BiH na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu naši su se zastupnici Željana Zovko i Tomislav Sokol još jednom snažno zauzeli za zaštitu prava Hrvata u BiH i pozvali na dogovor o izbornoj reformi s ciljem da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda. Zaštita Hrvata u BiH pitanje je i očuvanja temeljnih europskih vrijednosti!

Plenarna rasprava o BiH započela je obraćanjem povjerenika Europske komisije za proširenje i susjedstvo Olivera Várhelyija - koji je pozvao na dogovor o izbornoj reformi:

- Nakon ruske invazije na Ukrajinu, stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu nikad nije bila važnija nego sad. Umjesto stvarnog napretka na europskom putu, u BiH rastu političke podjele, a njoj je mjesto u EU-u.

Velika većina članica EU-a podržava stajalište Hrvatske o BiH

ZOVKO: Provesti sudske odluke o ravnopravnosti konstitutivnih naroda

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) EP-a Željana Zovko također je istaknula važnost što žurnijeg napretka u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u BiH:

- Svjedočimo ratnoj retorici, i separatističkoj i unitarističkoj, pojedinih aktera. Ova bi rasprava trebala poslužiti kao javni poziv političkim čelnicima u BiH da se Izborni zakon izmijeni u skladu s ustavnim i međunarodnim sudskim odlukama o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana, da se konačno riješi taj veliki problem.

EU mora poslati snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH!

Zovko se u svom izlaganju dotaknula i Mostarskog sporazuma - koji, nažalost, zbog bošnjačkih zavlačenja nije implementiran i na državnoj razini:

- Građani Mostara 12 godina nisu imali mogućnost birati svoje predstavnike zbog oklijevanja međunarodne zajednice. No danas je Mostar primjer političkog uspjeha. Kroz pravednu izmjenu Izbornog zakona napokon učinimo i čitavu BiH uspješnom pričom!

S europskim i američkim diplomatima o zajedničkoj podršci neovisnoj Ukrajini, ali i o Hrvatima u BiH

SOKOL: Hrvatima osigurati legitimno predstavljanje na jednak način kao u Belgiji

U raspravi je sudjelovao i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. S plenarne se govornice snažno zauzeo za zaštitu prava Hrvata u BiH te također pozvao na žurnu izmjenu Izbornog zakona s ciljem da se, na jednaki način, osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda:

- Stabilnost BiH bitna je za održavanje mira i sigurnosti na području cijele jugoistočne Europe. A kako bi se osigurala stabilnost, prioritet je prevladati političku krizu u kojoj se Hrvatima nameću nelegitimni predstavnici u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. To je moguće jedino i isključivo izmjenom Izbornog zakona koja će osigurati stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH!

Hrvati iz BiH žele svoja prava i legitimne predstavnike, a ne bošnjačku hegemoniju!

Hrvatima je uskraćeno političko pravo da sami biraju svoje političke predstavnike, pravo koje je priznato i odlukom Ustavnog suda BiH, ali koja se, nažalost, ne primjenjuje - dodao je naš europarlamentarac:

- Ključno je, ponovit ću, da se izbornom reformom osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način kao u Belgiji te da se time zaustavi hegemonija najbrojnijeg naroda. Pitanje zaštite Hrvata u BiH, koji su praktično svi građani EU-a, pitanje je ne samo vladavine prava, nego i očuvanja temeljnih europskih vrijednosti!

Čelnici iz BiH idućeg tjedna pred AFET-om

Dodajmo da će Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta - najavila je Željana Zovko -sljedećeg tjedna biti domaćin temeljitih saslušanja o Bosni i Hercegovini s političkim čelnicima iz te zemlje i predstavnicima Izaslanstva Europske unije.

Bez stvarne ravnopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna! Tražimo još snažnije angažiranje EU-a u cilju izmjena nepravednog Izbornog zakona

A A A