Vijesti
14. 3. 2022.

S visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove & predsjednikom CDU-a o potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH

PVRH Andrej Plenković i dalje ustrajno koristi svaku mogućnost, svaki razgovor ili sastanak, bilateralni ili multilateralni, svaki međunarodni događaj, da iznova otvori problem stvarne ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo i na summitu EPP-a uoči Europskog vijeća u Francuskoj, na kojem se susreo s prvim čovjekom njemačke Kršćansko-demokratske unije Friedrichom Merzom, tako je bilo i prilikom razgovora ove nedjelje s potpredsjednikom Europske komisije - Španjolcem Josepom Borrellom.

Svirepa agresija na Ukrajinu i izbjeglička kriza, eksplozija cijena energenata na globalnom tržištu i smanjivanje ovisnosti EU-a o ruskom plinu, pad bespilotne letjelice u Zagrebu i potreba tješnje suradnje među članicama NATO-a - svakako su ta pitanja sada u fokusu i Hrvatske i međunarodne zajednice.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

Legitimni predstavnici konstitutivnih naroda

Predsjednik naše Vlade i naše stranke, međutim, i dalje koristi svaku mogućnost, svaki razgovor ili sastanak, bilateralni ili multilateralni, da iznova otvori problem stvarne ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini te nužnosti izmjena nepravednog Izbornog zakona - kako bi se osiguralo da svi konstitutivni narodi u toj državi mogu birati svoje legitimne političke predstavnike te kako bi se, vice versa, onemogućilo da ih jedan narod nameće/bira umjesto drugog.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

Tako je bilo, a tako će i biti…

Tako je bilo i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke uoči Europskog vijeća u Francuskoj, na kojem se Andrej Plenković sastao s predsjednikom njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrichom Merzom, tako je bilo i prilikom njegovog razgovora ove nedjelje sa Španjolcem Josepom Borrellom, potpredsjednikom Europske komisije te visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

S europskim i američkim diplomatima o zajedničkoj podršci neovisnoj Ukrajini, ali i o Hrvatima u BiH

Tako je bilo, a tako će i biti…

Prenosimo objave predsjednika Plenkovića s njegovoga službenog Twitter profila:

S FRIEDRICHOM MERZOM

Na summitu EPP-a s predsjednikom CDU-a Friedrichom Merzom potvrdili smo izvrsne odnose i suradnju između HDZ-a i CDU-a, kao i između Hrvatske i njemačke.

Razgovarali smo o podršci Ukrajini, provedbi restriktivnih mjera protiv Rusije i važnosti europskog jedinstva, ali i o situaciji u BiH te potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Andrej Plenković čvrsto brani interese Hrvata u BiH & želi im osigurati jasnu proeuropsku budućnost!

S JOSEPOM BORRELLOM

U telefonskom razgovoru g. Josep Borrell izrazio je zabrinutost zbog pada vojne letjelice. Prioritet je pojačati razmjenu informacija među članicama EU-a i NATO-a kako bi se u budućnosti spriječili slični  incidenti.

Uoči njegovog posjeta BiH, založio sam se za dodatne napore u cilju postizanja dogovora o izbornom zakonu.

Velika većina članica EU-a podržava stajalište Hrvatske o BiH

A A A