Vijesti
14. 3. 2022.

Francuska će pomoći u kontroli zračnog prostora. U RH nije ugrožena opskrba ni gorivima ni hranom, a zahvaljujući LNG terminalu ni plinom

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Još na Europskom vijeću na moj je upit predsjednik Emmanuel Macron odobrio poslati mornarički avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i nadzor neba. O poboljšanju protuzračne obrane intenzivno razgovaramo i sa SAD-om. Nastavljamo suradnju s NATO saveznicima. * Izrazili smo zadovoljstvo povjerenjem koje je Hrvatski sabor ukazao Ivanu Paladinu te Vladinim mjerama, vrijednim pet milijardi kuna, za zaštitu standarda. I HEP i HERA potvrdili su naše izračune: uslijed cjelovitog paketa koji smo donijeli, plin za kućanstva 1. travnja neće poskupjeti 79%, nego 16%, a struji neće porasti cijena 23%, nego 9.6%.

Nakon redovite Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Dogovoreno još u Versaillesu

Još na Europskom vijeću prošlog tjedna u Versaillesu na moj je upit francuski predsjednik Emmanuel Macron odobrio u Hrvatsku poslati mornarički avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i nadzor zračnog prostora. U subotu je zrakoplov prvi put preletio našu zemlju, u utorak će drugi put.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

Nastavak modernizacije HV-a

U utorak ću i obići francuski nosač aviona „Charles de Gaulle“ koji se nalazi na Jadranu ispred Dubrovnika, a o poboljšanju naše protuzračne obrane intenzivno razgovaramo i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Dolazak nosača aviona USS Harry S. Truman u Split dokaz je kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a. Nastavljamo ih osnaživati!

Nastavljamo suradnju s NATO saveznicima, a i danas sam se sastao s našim vojnim vrhom o mogućnostima jačanja PZO-a. Nakon što smo već dogovorili nabavu zrakoplova Rafale, ima prostora za dodatna ulaganja i akvizicije - od MORH-a očekujem prijedloge.     

Tko je, zašto i kako poslao letjelicu?

U srijedu ću pak u Španjolskoj - kako bismo dobili uvid i u njihove podatke - posjetiti vojnu bazu za nadzor neba južnih država članica NATO-a u mjestu Torrejón de Ardoz. Želimo utvrditi tko je, zašto i kako poslao bespilotnu letjelicu u Hrvatsku. Još ne znamo je li se radilo o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Da, u dronu ili raketi koja je pala bio je eksploziv, neka vrsta bombe. Kad dođe vrijeme, detalje će otkriti službe i stručnjaci koji istražuju slučaj. Ministar obrane Mario Banožić ništa krivo nije rekao - za razliku od onih koji svakodnevno po medijima nešto kao „analiziraju“ i „znaju“, a nemaju nijednu informaciju o otkrićima iz istrage.

Neozbiljnost s Pantovčaka

Ni ja ni itko iz Vlade RH nije ni riječ izustio o mogućnosti nabave PZO sustava „Patriot“, tako da su Milanovićeve kvazipolemike o tome prilično neozbiljne. Uopće mi nije jasno kako takve dezinformacije kolaju u eteru.

Dok Milanović nanosi međunarodnu štetu Hrvatskoj, mi za manje novca nabavljamo više Bradleyja!

Od vojnog vrha sam zatražio da sam ocijeni u kojem bi stupnju pripravnosti, nakon svega, trebala biti Hrvatska vojska. I to je pitanje preozbiljno za razne šale, dosjetke i prepucavanja.

Pitajte Milanovića

Kada će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost? I to morate pitati Milanovića, njeno sam sazivanje predložio još prije tri tjedna, prvog dana ruske agresije na Ukrajinu. Nakon pada letjelice u Zagrebu čini se da imamo i novih točaka dnevnog reda koje ne bi bilo loše raspraviti...

Zaštita standarda građana

Na sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a iskazali smo zadovoljstvo Vladinim mjerama, vrijednim pet milijardi kuna, za zaštitu standarda građana. I HEP i HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija) potvrdili su naše izračune: zahvaljujući cjelovitom paketu koji smo donijeli, plin za kućanstva 1. travnja neće poskupjeti 79%, nego 16%, a struji neće porasti cijena 23%, nego 9.6%.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Gdje je sad LNG komesarka Ahmetović?

U Hrvatskoj nije ugrožena opskrba ni gorivima ni hranom, a zahvaljujući LNG terminalu ni plinom. Težinu situacije ne smijemo umanjivati, ali je ne treba ni uvećavati. Potrošači se u ovim okolnostima trebaju ponašati što je moguće racionalnije i smirenije.

Tko o čemu, Grbinova komesarka o nacionalnim interesima & strateškim projektima. A „kopala“ je da zaustavi LNG terminal!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković razmišlja o dodatnim potporama poljoprivrednicima. Ponavljam: stojimo i stat ćemo u obranu onog što je najvažnije - ekonomski i socijalni standard građana, opskrba i sigurnost zemlje.  

Ublažavanje cjenovnog udara

Što se tiče goriva, izgledno je da će u utorak, nažalost, doći do novog povećanja cijena uslijed velikog poskupljenja u svijetu, ali bi se one, prema svim analizama, od idućeg tjedna trebale znatno spustiti. No ako bude trebalo, ponovno ćemo poduzeti mjere koje će ublažiti cjenovni udar.

Dvije nove uredbe radi regulacije cijena goriva: Fiksiranje marži trgovaca & privremeno smanjenje trošarina!

Zatražio zajednička europska rješenja

Nažalost, ovo nije kriza u kojoj ćemo ostati netaknuti. Osim što poduzimamo nacionalne mjere, na Europskom sam vijeću zatražio i donošenje zajedničkih EU rješenja - kao što smo to bili tražili i dobili i u vrijeme COVID krize. Najbolje bi bilo na razini Europe limitirati cijene.      

Solidarnost s Ukrajinom & Ukrajincima

Razgovarali smo i o golemoj izbjegličkoj krizi uslijed agresije na Ukrajinu. Do ponedjeljka ujutro već je bilo 6.300 Ukrajinaca pristiglo u Hrvatsku, od kojih su više od 40% djeca. Osim prihvata i smještaja, osigurani su im i predškolski odgoj i obrazovanje, hrana, zdravstvena zaštita, uključenje u tržište rada…

Nebuloze o „ruskom igraču“ najglasnije iznose oni koji su donedavno, u maniri pravih rusofila, najžešće osporavali našu dosljednu politiku spram Ukrajine

Zadaća - intenzivirati obnovu

Izrazili smo zadovoljstvo i povjerenjem koje je Hrvatski sabor ukazao Ivanu Paladinu za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine - koji ima jasnu zadaću ubrzati obnovu Zagreba i Banovine.

Ivan Paladina - ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine!

A A A