Vijesti
15. 3. 2022.

Proces izmjena Izbornog zakona BiH i osiguranja stvarne ravnopravnosti konstitutivnih naroda mora biti žurno dovršen!

PVRH Andrej Plenković telefonski je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom - koji je „izrazio podršku nakon pada drona te spremnost SAD-a da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba“ - te se potom sastao s Draganom Čovićem. Teme su obuhvatile i Ukrajinu i izbornu reformu u BiH. „Neodrživa je praksa da Hrvati ne mogu izabrati legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Zatražio sam potporu SAD-a da se napokon postigne dogovor, a s predstavnicima EU-a nastavljamo razgovore o položaju hrvatskog naroda. RH je najsnažniji zagovornik napretka BiH na putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Predsjednik Plenković na sastanku u Banskim dvorima istaknuo je važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona - kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Zabrinutost zbog letjelice & osuda ruske agresije

Prigodom razgovora, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu da će se istragom utvrditi sve okolnosti tog ozbiljnog incidenta koji je mogao imati i tragične posljedice.

Punu podrška Ukrajini & snažna osuda ruske agresije! ZA izbornu reformu & europsku perspektivu BiH!

Plenković i Čović razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju te izrazili žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Intenzivni međunarodni angažman

Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom tjedna, s kojim je tijekom vikenda razgovarao i predsjednik Plenković.

PS visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove & predsjednikom CDU-a o potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH

Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji. 

S europskim i američkim diplomatima o zajedničkoj podršci neovisnoj Ukrajini, ali i o Hrvatima u BiH

PLENKOVIĆ: Zatražio sam i od SAD-a da se postigne dogovor u BiH!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a objavio je na svom Twitteru da je razgovarao i s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država:

„Večeras sam telefonski razgovarao s Antonyjem Blinkenom, koji me nazvao da izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba. Pozdravio je hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica. Potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda“.

Ključna ulogu Hrvatske u JI Europi

Američki državni tajnik Antony Blinken - priopćio je State Department - izrazio je duboku zahvalnost hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH za snažnu potporu Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica, te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u.

Kako se navodi u priopćenju, „Blinken je istaknuo ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju europske budućnosti cijelog zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Također je pozdravio Strateški dijalog između SAD-a i Hrvatske 17. ožujka, koji će okupiti međuagencijske timove na visokoj razini kako bi razmotrili zajedničke napore za unaprjeđenje zajedničkih prioriteta".

 

A A A