Vijesti
15. 3. 2022.

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković s nosača aviona "Charles de Gaulle": Zahvaljujem predsjedniku Macronu jer će nam Francuska pomoći u kontroli zračnog prostora. Još prošlog tjedna na Europskom vijeću u Versaillesu, čim sam ga informirao o padu letjelice u Zagrebu, odobrio je poslati u Hrvatsku mornarički avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i nadzor neba. Zajedničkom vježbom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih vojnih snaga šaljemo i poruku čvrstog prijateljstva dviju zemalja.

Hrvatskog premijera dočekali su zapovjednik francuskih pomorskih snaga (FRMARFOR) kontraadmiral Christophe Cluzel i zapovjednik "Charlesa de Gaullea" kapetan Sébastien Martinot.

"Plemeniti štit"

Osim tog nosača zrakoplova na nuklearni pogon, još 7 NATO brodova (iz Francuske, SAD-a i Grčke) nalaze se na Jadranskom moru u blizini Dubrovnika. U misiji su potpore državama koje graniče s Ukrajinom ("Plemeniti štit"), pa tako avioni Rafale nadziru zračni prostor Bugarske i Rumunjske, a uključeni su i u operacije kontrole u BiH.

Preleti u skladu s planovima međunarodne obrambene suradnje

Andrej Plenković je na nosaču poručio da se vježbama u kojima sudjeluju MIG-ovi HRZ-a, a koje su tijekom ožujka 2022. i bile predviđene Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje u cilju jačanja interoperabilnosti i uvježbavanja pilota 191. eskadrile lovačkih aviona HRZ-a, učvršćuje strateško partnerstvo i prijateljstvo između Francuske i Hrvatske:

- Letovi se provode u skladu s planom u odobrenim zonama. U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora te zadaća odvraćanja sudjeluje i bojna Zračnog motrenja i navođenja HRZ-a.

Pomoć u kontroli zračnog prostora

Ujedno imamo i aktivnosti koje sam prošlog tjedna izravno dogovorio s predsjednikom Emmanuelom Macronom - zaključio je predsjednik Plenković:

- Na Europskom vijeću u Versaillesu, čim sam ga informirao o padu letjelice u Zagrebu, odobrio je poslati u Hrvatsku mornarički avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i nadzor neba. Zahvaljujem mu jer će nam Francuska pomoći u kontroli zračnog prostora. Hawkeye je već ovog vikenda, također krenuvši s „de Gaullea“, preletio našim nebom, a to će učiniti i u srijedu.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

Posjetu nosaču aviona i sastanku nazočio je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere, a uz predsjednika Vlade RH bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i posebni premijerov savjetnik za poslove obrane general Damir Krstičević.  

Francuska će pomoći u kontroli zračnog prostora. U RH nije ugrožena opskrba ni gorivima ni hranom, a zahvaljujući LNG terminalu ni plinom

A A A