Vijesti
16. 3. 2022.

Plenković: Svi moramo biti budni, dron je mogao pasti na bilo koji drugi glavni grad. Sánchez: To se moglo dogoditi i Madridu, solidarni smo s Hrvatskom!

Andrej Plenković, prvi predsjednik Vlade RH u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj poslije 26 godina: „Ujedinjeni smo u osudi ruske agresije, čvrsto stojimo uz ukrajinski narod. Na pravoj smo strani povijesti! * Zahvaljujem na podršci ulasku RH u Schengen, eurozonu i OECD! * Letjelica? Ponovit ću da je ključno poboljšati suradnju i razmjenu informacija među saveznicama“. Španjolski premijer Pedro Sánchez: „Potpuno se slažem da taj incident od svih nas zahtijeva veću budnost. Slažemo se i o potrebi zajedničkog EU odgovora na rast cijena energenata. Naši građani ne smiju biti Putinovi taoci“.

(PHOTO) Nakon što je španjolski premijer Pedro Sánchez boravio u službenom posjetu Zagrebu u listopadu prošle godine, predsjednik Vlade RH došao je u uzvratni posjet Kraljevini Španjolskoj. Posjet se poklapa s 30. obljetnicom uspostave diplomatskih odnosa dviju država.

Želimo još bolju suradnju Hrvatske i Španjolske!

Andrej Plenković ujedno je prvi hrvatski premijer u posjetu Španjolskoj nakon 1996. godine - kada je ondje boravio Zlatko Mateša.

U NATO BAZI: Poboljšati suradnju & razmjenu informacija među saveznicama

Na početku jednodnevnog posjeta, Plenković je obišao Centar za objedinjene zračne operacije u Torrejónu (bazu za kontrolu neba mediteranskih zemalja članica NATO-a):

- Na sastanku sa zapovjednikom baze generalom Fernandom de la Cruzom, na kojem su bili i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ponovio sam da je potrebno analizirati sve okolnosti pada naoružane letjelice u Zagrebu te poboljšati suradnju i razmjenu informacija među saveznicama kako bi se ubuduće spriječili ovakvi vrlo ozbiljni incidenti.

Potrebna je tješnja suradnja između EU-a i NATO-a kako bi se ovakve ugroze ubuduće spriječile!

Podsjetimo, prije puta u Španjolsku Plenković posjetio je Bojnu Zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) u blizini Velike Gorice kako bi se detaljnije upoznao s funkcioniranjem radarskih sustava, postupcima stvaranja i distribucije integriranih informacija o stanju u zračnom prostoru i preletima letjelica kroz savezničke zemlje. „Saznanja koja sam stekao vrlo su korisna za razgovor u Torrejónu“.

SA ŠPANJOLSKIM PREMIJEROM: Mi Hrvati najbolje znamo što je to agresija!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a potom se u Madridu sastao sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom. Razgovarali su o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja, Ukrajini, Schengenu, padu naoružane letjelice u Zagrebu i NATO-u, položaju Hrvata u BiH…

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Sánchezom, Plenković je napomenuo da dvije države imaju dobru gospodarsku suradnju, „razmjena nam je 2021. iznosila 800 milijuna eura, no vjerujemo da je možemo još osnažiti“.

Pritom je zahvalio Španjolskoj na podršci ulasku Hrvatske i u Schengensko područje, i u Eurozonu, i u OECD.

Dron je mogao pasti na bilo koji drugi glavni grad u EU-u

Govoreći o padu drona, iznova je istaknuo važnost bolje komunikacije i tješnje suradnje unutar NATO-a „kako više nikad ne bismo svjedočili tako opasnom incidentu, i to pokraj studentskog doma s 4.500 korisnika“:

- Letio je više od 1.000 kilometara od Ukrajine preko Rumunjske i Mađarske do Hrvatske i Zagreba. Dron je mogao pasti na bilo koji drugi glavni grad u EU-u, stoga svi moramo biti budni, osobito u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu. Istraga će pokazati je li pao slučajno ili se radilo o sabotaži.

Istraga je pokazala da je besposadna letjelica bila naoružana - Treba utvrditi kako je i zašto ona došla u Hrvatsku!

Naša podrška Ukrajini ne traje samo zadnja tri tjedna

Obojica premijera, još jednom, osudila su rusku agresiju. Plenković:

- Jedinstveni smo u podršci Ukrajini i njenoj europskoj budućnosti. Na pravoj smo strani povijesti, EU će učiniti sve što može, pogotovo sa sankcijama, kako bi se agresija prekinula. Hrvatska podrška Ukrajini je konzistentna, ne traje samo zadnja tri tjedna. Mi Hrvati najbolje znamo što je to agresija, što znači boriti se protiv brojnijeg neprijatelja.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

Još lani u prosincu posjetio sam Kijev i potpisao Zajedničku deklaraciju o podršci europskoj perspektivi Ukrajine - podcrtao je.

Ravnopravnost Hrvata u BiH na Europskom vijeću

Kao i na svakom međunarodnom događaju na kojem sudjeluje, predsjednik Plenković otvorio je pitanje stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH:

- Premijera Sáncheza dodatno sam uputio u problem Izbornog zakona u BIH. Želimo da se Hrvatima kao konstitutivnom narodu omogući da sami biraju svoje legitimne predstavnike. Nakon moje intervencije, tema položaja naših sunarodnjaka u BiH bit će idućeg tjedna na dnevnom redu Europskog vijeća u Bruxellesu. Plenković dodavši da će Hrvatska podržavati BiH na putu prema ulasku u EU.

Proces izmjena Izbornog zakona BiH i osiguranja stvarne ravnopravnosti konstitutivnih naroda mora biti žurno dovršen!

SANCHEZ: Dron je mogao pasti i u Madridu!

Donosimo i tri poruke španjolskog premijera sa zajedničke konferencije za medije u Madridu:

Europski patriotizam

Svi se slažemo u „dijagnozi“ ruske agresije na Ukrajinu. No ne radi se samo o toj zemlji, radi se o Putinovu nasrtaju na ideju ujedinjene i demokratske Europe. Zbog toga je važno da budemo europski patrioti! Pritom napominjemo da nemamo ništa protiv ruskog naroda, ali imamo SVE protiv jedne osobe, a to je Vladimir Putin. Očito je podcijenio europsko jedinstvo i hrabrost ukrajinskog naroda.

Solidarnost s Hrvatskom

Solidarni smo s Hrvatskom nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu. U potpunosti se slažem s premijerom Plenkovićem da taj incident od svih zahtijeva veću budnost. To se moglo dogoditi i u Madridu.

Putinova energetska ucjena

Potpuno se slažemo i o potrebi zajedničkog, europskog odgovora na probleme nastale zbog rasta cijena energenata. Naši građani ne mogu biti taoci Putina i energetske ucjene.

S PREDSJEDNICOM ZASTUPNIČKOG DOMA …

U nastavku posjeta Kraljevini Španjolskoj Plenković je održao još dva sastanka. Prvi, s predsjednicom Zastupničkog doma Meritxellom Batet:

- Razgovarali smo o zajedničkim EU mjerama u cilju smanjenja energetske ovisnosti o Rusiji i zaštite standarda građana, humanitarnim posljedicama brutalne agresije na Ukrajinu i parlamentarnoj suradnji dviju država.

… KRALJEM FELIPEOM VI. …

Drugi, u kraljevskoj palači Zarzueli, s kraljem Felipeom Šestim, kojem je putem Twittera zahvalio „na srdačnom prijemu i razmjeni mišljenja o bilateralnim i europskim temama“

- Suočeni s novim sigurnosnim izazovima, jačamo partnerstvo i suradnju u okviru EU-a i NATO-a.

… HRVATSKOM ZAJEDNICOM

Posjet je premijer Andrej Plenković završio u Veleposlanstvu HR - susretom s hrvatskom zajednicom u Španjolskoj, koja „snažno povezuje dvije države“:

- Želimo dodatno intenzivirati gospodarsku, znanstvenu i kulturnu suradnju i u okviru EUMED9, skupine mediteranskih zemalja koje su ujedno članice Europske unije.

A A A