Vijesti
25. 3. 2022.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Iz Bruxellesa dobre vijesti za Hrvate u BiH. Andrej Plenković: EU je uvrštenjem, na inzistiranje Vlade RH, ravnopravnosti naroda u taj strateški dokument prepoznala daytonsku, ustavnu arhitekturu BiH. To bi trebalo itekako pomoći da se postigne dogovor o pravednoj izmjeni izbornog zakona, koja je preduvjet stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Nakon rasprave na kojoj sam bio uvodničar, na moju je inicijativu usvojen zaključak da je EU spremna na dodatni angažman na najvišoj razini kako bi se to pitanje napokon riješilo na dobrobit sva tri naroda i građana BiH.

Osim što je potvrđen Strateški kompas, dokument o obrambenoj i sigurnosnoj viziji EU-a u idućem desetljeću, na inicijativu predsjednika Vlade RH i HDZ-a na Europskom vijeću održana je i rasprava o BiH te su, također na njegov prijedlog, usvojeni zaključci kojima se pozivaju politički čelnici u toj državi da „iskažu snažnu odlučnost kako bi brzo dovršili ustavnu i izbornu reformu, koja je ključna za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje“.

Zasebno s Michelom & Borellom o Hrvatima u BiH

Prije samog sastanka Europskog vijeća, hrvatski premijer je o problemu stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH zasebno razgovarao s predsjednikom EV-a Charlesom Michelom te potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borellom.

S visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove & predsjednikom CDU-a o potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH

Donosimo ključne poruke iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na novinarska pitanja u Bruxellesu:

Nametnuli smo pitanje u ključnom trenutku

Pitanje poštivanja ustavnog načela konstitutivnosti naroda u BiH, koje gotovo nikad nije bilo na dnevnom redu summita premijera i/ili šefova država članica EU-a, naša je Vlada nametnula u ključnom trenutku, u vremenu velikih sigurnosnih izazova na jugoistoku Europe s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu.

EU spremna za dodatni angažman

Iz zaključaka Europskog vijeća jasno proizlazi da je EU spremna za dodatni angažman na najvišoj razini kako bi se u BiH postigao dogovor o pravednome izbornom zakonu. Zaključci trebaju biti poticaj bošnjačkim i hrvatskim čelnicima da ulože dodatne napore kako bi postigli dogovor o izbornoj reformi i ograničenim promjenama Ustava BiH.

Veliko postignuće …

Možemo konstatirati da je uvrštenjem - na prijedlog Hrvatske - odrednice o ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda u „Strateški kompas“ EU prepoznala ustavnu, daytonsku arhitekturu BiH. To bi trebalo itekako pomoći da se postigne dogovor o izbornoj reformi - koja je, ponovit ću, preduvjet stabilnosti i europskog puta BiH, što je na dobrobit svih njenih građana.

Na zahtjev naše Vlade, u „Strateškom kompasu“ izričito se navodi konstitutivnost triju naroda u BiH!

… bez i najmanje Milanovićeve pomoći

Pritom napominjem da smo u tako važan dokument - bez i najmanje Milanovićeve pomoći - uspjeli ubaciti da se izrijekom navodi jednakost konstitutivnih naroda, a ne posredno kao na summitu NATO-a prošle godine - kada je samo spomenut Dayonski sporazum.

„Dosljedni“ Milanović: Kad Vlada RH postigne više od njega ZA Hrvate u BiH, to je - loše! A kad on postigne manje, to je - sjajno!

Obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka

Želimo obnoviti povjerenje, partnerstvo i savezništvo između Hrvata i Bošnjaka. A to je nemoguće ako ostanemo na onome na čemu smo sada - da su Hrvati marginalizirani, da im drugi narod u Federaciji bira člana Predsjedništva BiH ili zastupnike u domovima naroda. Hrvati ne traže nešto što nije postojalo, žele se samo vratiti na ono što je bilo dogovoreno u Washingtonu i Daytonu.

Dok neki ruše mostove & stigmatiziraju međunarodnu zajednicu, ja kroz dijalog tražim saveznike kako bismo pomogli Hrvatima u BiH

Konstruktivni doprinos Hrvatske

Sve ovo skupa je konstruktivni doprinos Hrvatske kao prijateljske i dobronamjerne zemlje koja s BiH dijeli tisuću kilometara zajedničke granice da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu, funkcionalnu BiH - u kojoj su sva tri naroda ravnopravna, u kojoj se svi dobro osjećaju. Hrvatska je tu da pomogne BiH, da idemo skupa prema Europi što brže možemo, ali hajmo riješiti ova prethodna pitanja.

Dali smo si uistinu truda pojasniti meritum

Temeljni je problem šire međunarodne zajednice bio to što nisu razumjeli kontekst BiH i njen ustroj toliko dobro kao što ga mi Hrvati razumijemo. Dali smo si uistinu truda da im na najvišoj političkoj razini pojasnimo meritum stvari. BiH se temelji na konceptu jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

S europskim i američkim diplomatima o zajedničkoj podršci neovisnoj Ukrajini, ali i o Hrvatima u BiH

Nizozemska? Sviđa li se nekom ili ne načelo konstitutivnih naroda, to ne mijenja činjenicu da su oni temelj Ustava BiH. Mi govorimo ono što jest u Ustavu i ne damo se impresionirati onima koji bi htjeli vidjeli nešto što u njemu nije.

A A A