Vijesti
26. 3. 2022.

Uz pomoć Europske komisije želimo povećati kapacitete LNG terminala s 2.6 na 2.9 milijardi kubičnih metara plina

(PHOTO) Andrej Plenković nakon Europskog vijeća na kojem je sudjelovao i američki predsjednik Joe Biden: Odluka o izgradnji terminala na Krku sad pokazuje svoju punu, stratešku vrijednost - gotovo smo u potpunosti uklonili ovisnost u ruskom plinu. * Mimo nacionalnih intervencija koje svaka članica sama poduzima, očekujemo od Europske komisije konkretne prijedloge zajedničkih mehanizama radi zaštite standarda građana i gospodarstva uslijed rasta cijena energenata. * EU i SAD iskazale su čvrsto političko jedinstvo o Ukrajini. * Razrađuju se modeli sufinanciranja prihvata i zbrinjavanja izbjeglica - Hrvatska će zasigurno dobiti podršku.

Smanjivanje ovisnosti o ruskim energentima i osnaživanje alternativnih pravaca opskrbe, zajedničke europske mjere za zaštitu standarda građana i gospodarstva, partnerstvo i koordinacija aktivnosti između EU-a i SAD-a, daljnja potpora Ukrajini i nastavak sankcija protiv Rusije, zbrinjavanje izbjeglica, predstojeći summit EU-Kina… teme su to o kojima se razgovaralo na sastanku Europskog vijeća na kojem su u Bruxellesu sudjelovali i američki predsjednik Joe Biden te, videovezom, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Donosimo ključne naglaske iz izjava predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića:

Jačanje transatlantskog partnerstva

S američkim predsjednikom raspravili smo stanje u Ukrajini i kako joj, kao žrtvi agresije, još više možemo pomoći. Zajednički angažman i jačanje transatlantskog partnerstva prioriteti su za globalnu sigurnost. EU i SAD iskazale su snažno političko jedinstvo. Već imamo nekoliko paketa sankcija, ali smo razgovarali i o novim restriktivnim mjerama kako bismo dodatno podigli pritisak na Rusiju.

Smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji & zaštita standarda

Slijedi niz koraka u cilju smanjenja ovisnosti Europe o ruskoj energiji te zaštite standarda građana i gospodarstva - alternativni pravci opskrbe energentima, bolje međusobno povezivanje, subvencije potrošačima u izvanrednim okolnostima, zajedničke mjere pomoći uslijed rasta cijena...

Očekujemo od Europske komisije i odgovarajućih agencija na razini EU-a da donesu - mimo nacionalnih intervencija koje svaka članica sama poduzima - konkretne prijedloge zajedničkih mehanizama o kojima ćemo dalje raspravljati i odlučivati.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

Povećanje kapaciteta LNG terminala

Ispitujemo mogućnosti podizanja kapaciteta LNG terminala na Krku s postojećih 2.6 milijardi kubičnih metara plina na 2.9 milijardi, pri čemu očekujemo - što se tiče investiranja - pomoć Europske komisije. Usporedno s tim, sada nam je glavna zadaća osigurati dovoljno plina za iduću sezonu grijanja. Skladišni se kapaciteti pune, naime, od travnja do listopada, a prazne od studenog do kraja ožujka.

Tko o čemu, Grbinova komesarka o nacionalnim interesima & strateškim projektima. A „kopala“ je da zaustavi LNG terminal!

Odluka o izgradnji LNG terminalu sad pokazuje svoju punu, dugoročnu vrijednost - bez tog pravca opskrbe plinom objektivno bismo bili u znatno zahtjevnijem položaju nego što smo to danas. Hrvatska je gotovo u potpunosti uklonila ovisnost u ruskom plinu. Rasprava o tome strateškom projektu trajala je 40 godina, a naša ga je Vlada napokon i realizirala.

Solidarnost & sufinanciranje prihvata

U Hrvatskoj je, prema zadnjim podacima, oko 10.000 ukrajinskih izbjeglica. Solidarni smo s prijateljskim ukrajinskim narodom, suosjećamo s njegovom tragedijom. Europska komisija razrađuje modele sufinanciranja prihvata i zbrinjavanja izbjeglica - i Hrvatska će u tome zasigurno imati podršku.

3 DOGAĐAJA. Vlada RH o naoružanoj letjelici. Sa županima o prihvatu i financiranju smještaja ukrajinskih izbjeglica. 52 ugovora o bespovratnim EU sredstvima

Srbija petlja, sjedi na dvije stolice

Srbija i njen odnos prema ruskoj agresiji? Ovo je situacija u kojoj si ili na pravoj strani povijesti ili petljaš. Ne možeš sjediti na dvije stolice. Ne možeš biti i za jedno i za drugo. Ako si se odlučio za EU, onda moraš poštovati njene temeljne vrijednosti. Nema petljanja.

A što je to Milanović napravio u zadnja dva tjedna?!

Milanović tvrdi da neke zemlje NATO-a nisu znale za pad letjelice u Zagrebu? A što je to on napravio, poduzeo u zadnja dva tjedna?! Imao je više nego dovoljno vremena da pojasni svima o čemu se radi. Umjesto da se „čudi“, bilo bi bolje da je on okrenuo koji telefonski broj, napisao koje pismo. Pa bi se manje „iščuđavao“ u Bruxellesu.

Za razliku od njega, promptno sam napisao i poslao pismo svim EU liderima i glavnom tajniku NATO-a. Dodajmo i da se naša Vlada sama uspjela izboriti, bez i najmanjega Milanovićeva doprinosa, da se u Strateškom kompasu izričito navodi konstitutivnost naroda u BiH. A na moju je inicijativu pitanje ravnopravnosti Hrvata i potrebe izmjene Izbornog zakona i ušlo u dnevni red sastanka Europskog vijeća.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

EU-Kina

Cilj je da na summitu Europska unija - Kina 1. travnja vidimo kakva je pozicija Kine u odnosu na Rusiju. To je ključ u ovom trenutku.

PRIPREMNI SUMMIT EPP-a

Uoči Europskog vijeća, predsjednik Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na pripremnom sastanku na vrhu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke obitelji Starog kontinenta. Odvojeno se sastao s predsjednikom EPP-a Donaldom Tuskom.

„Iskazali smo, još jednom, puna podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti Ukrajine i pozvali Rusiju na prekid agresije. Razgovarali smo i o smanjenju energetske ovisnosti EU-a, zajedničkim mjerama za zaštitu standarda građana, obrambenoj suradnji te doprinosu svih država članica prihvatu i zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica“.

A A A