Vijesti
29. 3. 2022.

Proširenjem LNG terminala & NE Krško jačamo suradnju sa Slovenijom & energetsku neovisnost!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Zadovoljni smo da je ozračje u odnosima dviju zemalja jako dobro, da sva otvorena pitanja nastojimo riješiti na obostrano zadovoljstvo. Zahvalni smo na snažnoj podršci ulasku Hrvatske u eurozonu, Schengen i OECD. Podržat ćemo Sloveniju ako odluči izgraditi novi blok NE Krško, RH je kao 50-postotni suvlasnik spremna pratiti tu investiciju. PVRS Janez Janša: Čestitam vam jer ste pravodobno donijeli odluku o izgradnji LNG terminala, zahvaljujući čemu niste energetski ovisni o Rusiji! Ukapljenom plinu sad se okreću i ostale europske države, za što će biti dostupna i EU sredstva.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se u Banskim dvorima sa slovenskim premijerom Janezom Janšom. Na konferenciji za medije nakon sastanka potvrdili su unaprijeđene odnose dviju zemalja.

Andrej Plenković je zahvalio slovenskom kolegi na čvrstoj potpori koju je Hrvatska dobila za tri svoje temeljne vanjskopolitičke ambicije: ulazak u europodručje, Schengenski prostor i OECD:

-  Zahvaljujem i na potpori koju je Slovenija dala Hrvatskoj nakon dva potresa koja su pogodila Zagreb i Banovinu, a imali smo i jako dobru suradnju u kontekstu pandemije COVID-19.

Slovenija je naš prijatelj i partner - Iznimno cijenimo potporu ulasku Hrvatske u Schengen & europodručje!

Skok od 34% u trgovinskim odnosima

Dvojica premijera izrazila su zadovoljstvo i trgovinskim odnosima. Predsjednik Plenković je kazao da je robna razmjena između Hrvatske i Slovenije 2021. iznosila 5.6 milijardi eura, što je skok od 34% u odnosu na godinu prije:

- To je činjenica koja će pridonijeti još većem angažmanu gospodarstvenika i razvoju pozitivnog ozračja. U 2021. u Hrvatskoj je bilo milijun i 166.000 slovenskih turista, više od 55% Slovenaca lani je boravilo u nas i ostvarilo 8.3 milijuna noćenja.

Jasan stav o ruskoj agresiji & prihvatu izbjeglica

Razgovaralo se, naravno, i o ruskoj agresiji na Ukrajinu te posljedicama koje ima za svijet, Europu i naše dvije zemlje. Plenković je i pohvalio gestu slovenskog kolege Janše, koji je sredinom ožujka posjetio Kijev s češkim i poljskim premijerom:

-  I Slovenija i Hrvatska vrlo su jasne oko kvalifikacije ruske agresije. Rezolutni smo i čvrstog stava od prvoga dana. Posljedice agresije osjećaju se na dva temeljna pitanja - velikoj izbjegličkoj krizi bez presedana te na pitanju rasta cijena energenata.

Dodao je da su obje države izrazile spremnost da prihvate ukrajinske izbjeglice, podsjetivši da se u Hrvatskoj trenutačno nalazi njih 10.500.

Izgradnja novog bloka NE Krško

Što se tiče energetike, dvojica su se premijera dogovorila da se već idućeg tjedna u Zagrebu sastanu resorni ministri - najavio je Plenković - koji će raspraviti suradnju Slovenije i Hrvatske glede plinovoda, korištenja kapaciteta LNG terminala na Krku i Nuklearne elektrane Krško:

- Podržat ćemo Sloveniju ako odluči izgraditi novi blok NE Krško. RH je kao 50-postotni suvlasnik spremna pratiti tu investiciju, surađivati po dosadašnjem modelu. S obzirom na strateške odluke Europske unije o jasnom odmaku od Rusije kad je riječ o energentima, to je pitanje na kojem moramo raditi.

Strateška važnost LNG terminala

Slovenski premijer Janša čestitao je pak Hrvatskoj jer je pravodobno donijela odluku o izgradnji LNG terminala, čemu će se sad okrenuti i druge europske države, a za to će biti dostupna i europska sredstva.

Uz pomoć Europske komisije želimo povećati kapacitete LNG terminala s 2.6 na 2.9 milijardi kubičnih metara plina

Plenković je naglasio da je Hrvatska povećala kapacitet LNG terminala na Krku s 2.6 na 2.9 milijardi kubnih metara plina, a da stručnjaci smatraju da se može maksimalno povećati na 3.5 milijardi:

- Potrebno je širiti i kapacitete postojećih plinovoda i interkonekcija, posebno plinovoda Zlobin-Bosiljevo i Lučko-Zabok-Rogatec. Za to se također može koristiti novac iz fondova EU-a.

Pomoć hrvatskim i slovenskim ribarima

Tijekom razgovora dotakli su se i pitanja granice. Plenković je kazao da su zadužili ministre vanjskih poslova da olakšaju rad hrvatskih i slovenskih ribara:

- Postoje određeni modeli koji bi trebali premostiti prepreke koje su postojale proteklih godina, a kada dođe vrijeme nastavit ćemo razgovore i o samom razgraničenju na moru. Optimist sam da ćemo u relativno kratkom vremenu doći do rješenja. Granica treba prestati biti opterećenje za slovenske i hrvatske ribare, njihov se odnos može rješavati na benigniji način od policijskih kazni.

ZA izbornu reformu u BiH

Na sastanaku su premijeri razgovarali i o situaciji u susjedstvu, osobito o Bosni i Hercegovini. Osvrnuli su se na svoju intervenciju tijekom prošlotjednog Europskog vijeća, ma kojem su se založili za poticanje lidera bošnjačkih i hrvatskih stranaka da iskoriste predstojeće dane i ulože dodatni napor u postizanje konsenzusa o izbornoj reformi.

Na zahtjev naše Vlade, u „Strateškom kompasu“ izričito se navodi konstitutivnost triju naroda u BiH!

Plenković je, zajedno s Janšom, poručio da je potrebno pravedno rješenje prema kojem će se svi konstitutivni narodi osjećati dobro i biti adekvatno zastupljeni u predstavničkim tijelima:

- S te strane smo zadovoljni da su u Strateškom kompasu Europske unije spomenuti konstitutivni narodi, a zaključci Europskog vijeća su bili odlični prema svima u BiH i iskazali su spremnost na najvišoj razini Europske unije da se dodatno angažiraju oko pronalaženja rješenja.

Na kraju su obojica premijera sastanak ocijenili kvalitetnim i sadržajnim, pohvalivši poboljšanje odnosa dviju država tijekom njihovih mandata.

A A A