Vijesti
30. 3. 2022.

Dobio sam mandat od svih tijela HDZ-a & vladajuće koalicije za rekonstrukciju Vlade RH & nastavak gospodarskog rasta!

(VIDEO & PHOTO) Predsjednik Andrej Plenković nakon sjednice nacionalnog vodstva HDZ-a u Karlovcu: Imam potporu za sve promjene koje smatram potrebnima kako bismo, osnaženi i s dodatnim elanom, u preostale 2.5 godine mandata realizirali ciljeve koji su pred Hrvatskom, nastavili ispunjavati svoj program te se uspješno suočavali s nadolazećim izazovima. I danas smo razgovarali o pripremama za turističku sezonu, otvaranju Pelješkog mosta, ulasku u Schengen i eurozonu, daljnjem rastu BDP-a, nastavku obuke naših pilota za borbene avione Rafale, paketu mjera, vrijednom 5 milijardi kuna, za zaštitu standarda građana…

Nakon redovite sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

https://youtu.be/OLAja3sLeMw

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Kada sve bude dogovoreno

Dobio sam mandat od svih tijela HDZ-a i od vladajuće koalicije za rekonstrukciju Vlade RH te nastavak gospodarskog rasta Hrvatske. Imam potporu za sve promjene koje smatram potrebnima. Uzet ću si malo vremena za taj iskorak, o čemu ćemo izvijestiti javnost kada sve bude dogovoreno. Bit će kada odlučimo da će biti.

Ostvarivanje nacionalnih ciljeva

Napravit ćemo promjene kako bismo, osnaženi te s dodatnim elanom i energijom, u preostale 2.5 godine mandata realizirali sve ciljeve koji su pred našom zemljom, nastavili ispunjavati svoj program te se uspješno suočavali sa svim nadolazećim izazovima.

Zadovoljni zajedničkim akcijama sa saveznicima, zadržavanjem investicijskog kreditnog rejtinga & pojeftinjenjem goriva

Tako smo i na današnjoj sjednici razgovarali o pripremama za još jednu odličnu turističku sezonu, skorašnjem otvaranju Pelješkog mosta, ulasku u Schengenski prostor i europodručje, napretku pregovora o članstvu u OECD-u, daljnjem rastu BDP-a, povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti, investicijama i razvoju svih krajeva Lijepe Naše, nastavku obuke naših pilota za borbene avione Rafale i snaženju obrambenih sposobnosti…

Solidarni s ukrajinskim narodom

Razmotrili smo i posljedice ruske agresije na Ukrajine. U izbjegličkom valu dosad je više od 3.5 milijuna ljudi napustilo Ukrajinu, a u njoj je samoj još gotovo 10 milijuna prognanika. Hrvatska je dosad prihvatila oko 11.000 izbjeglica, u velikoj većini žene i djecu. Sustav dobro funkcionira, i dalje ćemo iskazivati solidarnost prema prijateljskom ukrajinskom narodu.

Andrej Plenković u video poruci na koncertnom maratonu za spas Ukrajine: Hrvatska je uz vas!

Strateška važnost LNG terminala

Što se tiče energetike, zahvaljujući LNG terminalu - čije kapacitete proširujemo - nismo ovisni o ruskom plinu, a istodobno povećavamo vlastitu proizvodnju energenata i organiziramo nove nabavne pravce.

Proširenjem LNG terminala & NE Krško jačamo suradnju sa Slovenijom & energetsku neovisnost!

U kontekstu porasta cijena energenata na globalnom tržištu razgovarali smo i o velikom paketu mjera naše Vlade, vrijednom 5 milijardi kuna, za zaštitu standarda hrvatskih građana i nacionalne ekonomije.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

100. godišnjica rođenja dr. Tuđmana

Od stranačkih aktivnosti koje vrijedi izdvojiti, 14. svibnja obilježit ćemo 100. godišnjicu rođenja prvog predsjednika HDZ-a i RH dr. Franje Tuđmana, a 11. lipnja održati Opći sabor HDZ-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

HDZ i danas svoju politiku temelji na načelima koje je zacrtao dr. Franjo Tuđman!

Partneri čvrsto uz Vladu i stabilnost zemlje

I sastanak parlamentarne većine danas je bio vrlo dobar, partneri čvrsto stoje uz Vladu i stabilnost zemlje. Dali su mi, ponavljam, punu potporu za rekonstrukciju.

Konsenzus o manjem PDV-u na hranu, potvrda ozbiljnosti parlamentarne većine & novi oporbeni - debakl!

Zadovoljstvo Strateškim kompasom

Članovi vladajuće koalicije izrazili su zadovoljstvo našim zadnjim postignućima - zaključcima kojima Europsko vijeće poziva bošnjačke i hrvatske lidere u BiH da postignu dogovor o pravednim izmjenama izbornog zakona BiH te uvrštavanjem načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda u Strateški kompas EU-a, u ključni europski dokument iz domene sigurnosti i obrane za ovo desetljeće. EU je spremna dodatno se angažirati na najvišoj razini kako bi se napokon dogovorila izborna reforma.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Vrlo dobar odnos s ministricom

S gospođom Natašom Tramišak ima vrlo dobar odnos, dosta smo dugo o svemu razgovarali. Ne mora mi se nitko ispričavati, ali ako se prijetilo ministrici koja uživa moje povjerenje, smatram da sam to morao znati - iako je ona mislila da me s time ne treba opterećivati. Zanima me prvenstveno njezina sigurnost, može li joj se pomoći.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

Prijetnje nisu banalna stvar, redovito ih analiziramo, i žao mi je što za njih nisam odmah doznao. Nego nekoliko mjeseci kasnije, i to kroz medije. I sâm non stop primam prijetnje, za čiju prijavu postoji čitava procedura.

Zahvala karlovačkim domaćinima

Drago mi je da smo se u Karlovcu, poslije gotovo godinu i pol dana pandemije, sastali u ovako velikom broju. Zahvaljujem na gostoprimstvu predsjednici HDZ-a Karlovačke županije Nadi Murganić, našoj županici Martini Furdek Hajdin i gradonačelniku Damiru Mandiću!

Bila je to dobra prilika i da od naših domaćina čujemo kako se razvijaju Karlovačka županija i Grad Karlovac, kako se realiziraju zajednički projekti koji su važni za ovaj dio zemlje. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske u temeljima je programa ove Vlade.

A A A