Vijesti
30. 3. 2022.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića - prvi put nakon usvajanja Strateškog kompasa EU-a i zaključka Europskog vijeća o BiH. Te su dokumente ocijenili kao važne političke poruke kojima je potvrđena ustavna arhitektura BiH, ustrojene na načelu ravnopravnosti tri konstitutivnih naroda. Još su jednom jasno poručili da je dogovor o pravednoj izbornoj reformi ključan za stabilnost i funkcionalnost države BiH.

Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo o političkom i sigurnosnom stanju na jugoistoku europe, aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te važnosti usvajanja Strateškog kompasa EU-a i zaključaka Europskog vijeća nakon rasprave koju je inicirala Hrvatske.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Stabilnost, funkcionalnost & europski put

Govoreći o usvojenim dokumentima, Plenković i Čović ocijenili su da se radi o snažnoj podršci čitavoj BiH, kao i o poticaju Europske unije da se postigne dogovor o Izbornom zakonu BiH. Poručili su da je to ključan element za stabilnost i funkcionalnost države BiH - koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU-u i NATO-u.

U svjetlu usvajanja Strateškog kompasa koji je potvrdio stajalište EU-a o ustroju BiH kao zemlje s tri ravnopravna konstitutivna naroda, Čović je iskazao zahvalnost premijeru Plenkoviću na ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini.

Budućnost BiH

Plenković je pozvao sve političke aktere u BiH na nastavak pregovora i poduzimanje dodatnih napora u cilju postizanja dogovora, koji je iznimno važan za budućnost BiH.

Potrebno je što prije nastaviti pregovore o pravednoj Izbornoj reformi u BiH

Istaknuo je da će hrvatska Vlada i diplomacija nastaviti razgovore na svim razinama kako bi u ovoj završnoj fazi pomogli da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi u BiH.

A A A