Vijesti
4. 4. 2022.

Potvrđujemo i intenziviramo partnerstvo Hrvatske i SAD-a & nastavljamo borbu za Hrvate u BiH!

PVRH Andrej Plenković primio je posebnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan Gabriela Escobara i zamjenicu američke ministrice trgovine Marisu Lago. Teme: dalekovidnost izgradnje LNG terminala te povećanje trgovinske razmjene i ulaganja, ali i važnost što skorijeg postizanja dogovora o izmjeni Izbornog zakona u BiH kako bi se Hrvatima omogućilo da sami biraju svoje legitimne političke predstavnike. „Pravedna izborna reforma, temeljena na poštivanju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana, ključna je za stabilnost, funkcionalnost i daljnji EU i NATO put BiH“.

Sastanak u Banskim dvorima održan je nastavno na razgovor predsjednika Vlade RH i HDZ-a s ministricom trgovine SAD-a Ginom Raimondo na EXPO-u u Dubaiju.

Kreće intenzivnija suradnja s Ujedinjenim Arapskim Emiratima - gospodarske odnose podižemo na novu razinu

Zajedništvo transatlantskih partnera, EU-a i SAD-a

Predsjednik Plenković je sa zamjenicom ministrice Lago razgovarao o smanjenju energetske ovisnosti EU-a od Rusije, bilateralnoj suradnji, poticanju investicija, daljnjem povećanju trgovinske razmjene te okončanju pregovora o sklapanju Ugovora o dvostrukom oporezivanju između Hrvatske i SAD-a.

Dotaknuli su se i ukidanja viza za hrvatske državljane, što je snažan signal partnerstva i intenziviranja odnosa sa SAD-om te otvaranje prostora za jačanje gospodarskih odnosa:

- U okolnostima ruske invazije na Ukrajinu, kojom se ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost, posebno je važno jačati jedinstvo transatlantskih partnera, EU-a i SAD-a, te nastaviti pomagati Ukrajini, koja je žrtva agresije.

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH

S posebnim izaslanikom Escobarom Plenković je razgovarao o situaciji u BiH te važnosti što skorijeg postizanja dogovora političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu:

- To je ključno kako bi zemlja bila funkcionalna, stabilna i nastavila ići prema članstvu u EU-u i NATO-u. Hrvatska je najsnažniji podupiratelj i zagovornik BiH na europskoj razini. Dogovor o Izbornom zakonu treba biti utemeljen na poštivanju jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te stvoriti podlogu za bolje funkcioniranje BiH.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

ESCOBAR: Primjer pametne energetske politike

Posebni izaslanik SAD-a Gabriel Escobar u Zagrebu je poručio da je Hrvatska pouzdani partner i saveznik:

- Vaša zemlja, koja je izgradila LNG terminal prije ruske agresije na Ukrajinu i krize s opskrbom plinom, izvanredan je primjer pametne energetske politike. Sada i druge zemlje slijede Hrvatsku.

Proširenjem LNG terminala & NE Krško jačamo suradnju sa Slovenijom & energetsku neovisnost!

Zanimljivo, LNG komesarka Ahmetović - koja je htjela da Hrvatska ostane ovisna o ruskom plinu - već neko vrijeme više ne prijeti da će se „baciti pod bager“.

Tko o čemu, Grbinova komesarka o nacionalnim interesima & strateškim projektima. A „kopala“ je da zaustavi LNG terminal!

A A A