Vijesti
4. 4. 2022.

Povećali smo kapacitete LNG terminala za 300 milijuna prostornih metara prirodnog plina - s 2.6 na 2.9 milijardi!

Naš ministar gospodarstva i održivog razvoja te slovenski ministar infrastrukture posjetili su terminal u Omišlju te još jednom potvrdili njegovu stratešku važnost za neovisnost od ruskog plina. Dr. sc. Tomislav Ćorić: Najveći dio plina koji dođe na Krk i ostaje u našoj zemlji, opskrba je stabilna i sigurna, Hrvatska namiruje svoje potrebe. Stoga nema prepreka da Slovenija na skorašnjem natječaju ne dobije u zakup ove dodatne količine plina. Jernej Vrtovec: Slovenija je snažno zainteresirana za zakup, vjerujemo da na taj način možemo riješiti čak trećinu svojih potreba za plinom. I to već ove godine.

Ministar Tomislav Ćorić je naglasio da je kapacitet LNG terminala ovih podignut s 2.6 na 2.9 milijardi prostornih metara plina bez dodatnih ulaganja:

- Terminal je izgrađen kako bi Hrvatska i europske zemlje dobile alternativni dobavni pravac. Veseli nas ako će Slovenija, odnosno slovenski Geoplin, u natječaju koji se uskoro raspisuje dobiti 250 do 300 milijuna prostornih metara plina na godinu. Ne očekujemo interes drugih strana, budući da plinska cijev prema Mađarskoj u potpunosti koristi svoj kapacitet.

Ćorić je dodao da se i ovaj prošireni kapacitet od 2.9 milijardi može dodatno povećavati, ali uz infrastrukturne radove operatera Plinacroa na magistralnom plinovodu:

- Analiziramo taj scenarij. No vrijedi ponoviti da najveći dio plina koji dođe na ovaj terminal i ostaje u Hrvatskoj. Njegovom je izgradnjom naše tržište, sektori i stanovništva i poduzeća, dobilo sigurnu alternativnu dobavu.

Trećina slovenskih potreba za plinom

Istaknuvši veliku zainteresiranost Slovenije za otkup dodatnih kapaciteta LNG terminala, ministar Jernej Vrtovec kako bi na taj način njegova zemlja preko terminala u Omišlju dobavljala gotovo trećinu plina za svoje potrebe

Suradnju Hrvatske i Slovenije u energetici ocijenio je više nego dobrom te izvijestio da je na sastanku s Ćorićem dogovoreno formiranje posebne radne skupine koja će se baviti koordinacijom pitanja važnih za energetsku infrastrukturu dviju zemalja:

- To se ponajprije odnosi na LNG, plinovode i NE Krško. Zainteresirani smo za suradnju s Hrvatskom pri izgradnji novog bloka nuklearke.

Proširenjem LNG terminala & NE Krško jačamo suradnju sa Slovenijom & energetsku neovisnost!

Ćorić je pak poručio da nemamo ništa protiv proizvodnje električne energije iz one nuklearne, ali ne u Hrvatskoj:

- Ako Slovenija odluči graditi drugi blok, Hrvatska je zainteresirana za taj stabilni izvor struje kojim bi se dodatno namirile naše potrebe. Istodobno ćemo nastaviti povećavati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

NIŽE CIJENE GORIVA

Kako je i bio najavio ministar Tomislav Ćorić, ovog su tjedna u Hrvatskoj pale cijene goriva. Dizel je pojeftinio za 80 lipa, a benzin za 37:

- Kako sada stvari stoje, vjerojatno ćemo imati i daljnje pojeftinjenje. Ali, ne može se sa sigurnošću znati kako će se cijene kretati na referentnom mediteranskom tržištu.

A A A