Vijesti
8. 4. 2022.

Najoštrije osuđujemo strašne zločine nad ukrajinskim civilima - Hrvatska podupire međunarodnu istragu!

Andrej Plenković na 112. sjednici Vlade RH: Nakon zvjerstava ruskih snaga u Buči i drugim mjestima tijekom okupacije, danas je u Kramatorsku u raketnom napadu na željezničku postaju ubijeno, prema zadnjim podacima, 50 civila koji su se pokušavali evakuirati, a ranjeno njih više od 100. Kao zemlja koja je prošla svirepu agresiju i užasna ratna razaranja, i više nego dobro razumijemo tešku situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi. RH je, zajedno sa svim članicama EU-a, dala suglasnost za upućivanje zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za otvaranje istrage o ruskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a, po običaju, komentirao je aktualne teme. Obraćanje je započeo još jednom nedvosmislenom osudom zvjerstava ruske vojske nad ukrajinskim civilima:

- I danas su ruske snage počinile strašan zločin: u raketnom napadu na željezničku postaju u gradu Kramatorsku, u istočnoj Ukrajini, ubijeno je, prema zadnjim podacima, 50 civila koji su se pokušavali evakuirati, a ranjeno njih više od 100. Novi je to dokaz o brutalnosti ruske agresije.

Snažna podrška Ukrajini i oštra osuda stravičnog ratnog zločina u Buči! Milanovića morate pitati zašto smo u „raskoraku“

Hrvati bolno znaju što je to svirepa agresija

U skladu s tom jasnom osudom Hrvatska je, zajedno sa svim državama članicama Europske unije, dala suglasnost za upućivanje zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (International Criminal Court - ICC) za otvaranje istrage o ruskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Ukrajini:

- Kao zemlja koja je prošla svirepu agresiju i užasna ratna razaranja, i više nego dobro razumijemo tešku situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi. Pružamo joj punu podršku te izražavamo solidarnost s prijateljskim ukrajinskim narodom - žrtvom agresije.

Andrej Plenković u video poruci na koncertnom maratonu za spas Ukrajine: Hrvatska je uz vas!

Ukidanje većine protuepidemijskih mjera

Andrej Plenković se osvrnuo i na ukidanje zdravstveno-zaštitnih mjera, koje stupa na snagu u subotu:

- Nacionalni stožer civilne zaštite je ocijenio da su se stekli preduvjeti za znatno relaksiranje mjera. Osim posebnih režima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te preporuke, a ne obveze, nošenja maski u unutarnjim prostorima, život se vraća u normalu, što je dobro radi i društvenih i gospodarskih aktivnosti, prometa, školstva, rada… Ipak, trebamo zadržati oprez jer je COVID još uvijek tu.

Zbog znatno bolje epidemiološke situacije popuštamo zdravstveno-zaštitne mjere

Još jedan poziv na izbornu reformu u BiH

Što se ostalih Vladinih aktivnosti tiče, predsjednik Plenković izdvojio je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, na čijem je otvorenju bio početkom tjedna.

Tom je prigodom razgovarao s predstavnicima hrvatskih stranaka i institucija u BiH te još jednom izrazio želju da Hrvatska pomogne BiH u procesu reformi i ponovno apelirao da se postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona.

SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka. Kao prijatelji, želimo da BiH dobro funkcionira & da su svi narodi legitimno zastupljeni

Zahvala pripadnicima HVO-a

Na 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane iskazao je, kako je sam naglasio, zasluženo poštovanje hrvatskim braniteljima iz BiH:

- Zahvaljujemo pripadnicima HVO-a na neprocjenjivom doprinosu pobjedničkoj Oluji te obrani i oslobađanju Hrvatske. Tim velikim povodom danas je u Mostaru, na središnjoj svečanosti obilježavanja, potpredsjednik Vlade general Tomo Medved, a jučer je ondje bio ministar obrane Mario Banožić.

Jačanje savezništva sa SAD-om

Ovih dana - podsjetio je hrvatski premijer - obilježena je i 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim državama, a tom je prigodom potpisan sporazum o ulasku RH, kao jedne od samo četiri europske države, u Global Entry Program:

- To je potvrda povjerenja koje vlada između naših dviju zemalja. Prije toga, a poslije dugo godina truda, SAD je u mandatu naše Vlade ukinuo vize za hrvatske državljane. Sada pak definitivno idemo prema sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o čemu će ministar financija Zdravko Marić razgovarati tijekom svog posjet SAD-u.

Novi, veliki iskorak u odnosima sa SAD-om: Hrvatska kao jedna od 4 europske države ušla u Global Entry program!

Revitalizacija SMŽ-a

U okviru Vladina programa revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, Plenković je ranije ovog tjedna posjetio Sisak i obišao dva velika gradilišta - most preko rijeke Odre i dionicu autoceste A11 Lekenik-Sisak.

U ovom mandatu dovršetak autoceste do Siska - Novi most na Odri već idućeg ljeta!

Hrvat ponovno u srbijanskoj skupštini

Predsjednik Vlade i HDZ-a, na kraju obraćanja, još jednom je čestitao Tomislavu Žigmanovu koji je izabran u Narodnu skupštinu Srbije:

- Dobro je da Hrvati imaju svog političkog predstavnika u najvišem predstavničkom tijelu Srbije, što će pridonijeti zaštiti prava i interesa naše nacionalne manjine u toj susjednoj državi.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije

PETI PAKET EUROPSKIH SANKCIJA PROITIV RUSIJE

Države članice EU-a jutros su, nakon niza zvjerstava koje su ruske snage počinile nad ukrajinskim civilima, potvrdile usvajanje 5. paketa sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ugljena, goriva za zrakoplove i još niza dodatnih proizvoda, svih transakcija za četiri ključne ruske banke, sudjelovanja poduzećima iz te države u bilo kojoj javnoj nabavi, pristajanja ruskih brodova u europske luke, prometa cestovnim prijevoznicima… kao i proširenje sankcija na članove obitelji pojedinaca koji su već pod njima.

Za „El País“: Hrvatska je i sama bila žrtva agresije, stoga najbolje razumijemo patnje ukrajinskog naroda!

„Cilj je zaustaviti bezobzirno, svirepo ponašanje ruskih vojnika te jasno poručiti Kremlju da će platiti veliku cijenu za ničim izazvanu agresiju. Europska komisija već izrađuje novi, 6. paket sankcija” - najavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

A A A