Vijesti
9. 4. 2022.

30. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane: Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da na početku agresije nije ustrojen HVO!

(VIDEO & PHOTO) Iz Mostara. PPVRH general Tomo Medved: „Dragovoljci iz BiH i HVO imali su neprocjenjivu ulogu u oslobađanju Hrvatske te presudnu u obrani i opstanku BiH. Hrvati očekuju da njihova prava budu poštovana i zajamčena! Naša Vlada, koja se predvođena premijerom Plenkovićem uspjela izboriti da načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda uđe u Strateški kompas EU-a, nastavit će nepokolebljivo podupirati Hrvate u BiH u zauzimanju za pravednu izbornu reformu“. U povodu velike obljetnice i ministar Mario Banožić posjetio je BiH, a naš zastupnik iz središnje Bosne Radoje Vidović održao je govor u Hrvatskom saboru.

Jedan je hrvatski narod - jedan je Domovinski rat! Čestitamo 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane - prve organizirane vojne sile u BiH koja je stala u obranu ne samo hrvatskog naroda, nego i cijele zemlje. Postrojbe HVO-a imale su neprocjenjivu ulogu i u oslobodilačkoj, pobjedničkoj VRO Oluji te potom spašavanju BiH pred velikosrpskim agresorom i prekidu rata.

Odajemo počast svim poginulim, preminulim i nestalim pripadnicima HVO-a, zahvaljujući čijoj su hrabrosti i žrtvi naši sunarodnjaci ostali i opstali na svojim vjekovnim prostorima u BiH.

Naša Vlada RH nepokolebljivo podupire Hrvate u BiH kao ravnopravni i konstitutivni narod te nastavlja sa snažnim međunarodnim angažmanom kako bi se postigao dogovor o pravednoj izbornoj reformi.

MEDVED: Hrvatski narod očekuje da njegova prava budu poštovana & zajamčena!

Na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru - na kojoj je 8. travnja sudjelovao kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića - potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da su hrvatski dragovoljci iz BiH i HVO odigrali važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske te presudnu u obrani i opstanku BiH:

- Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da na samom početku rata, kada je započela velikosrpska agresija, nije ustrojen HVO! Ovo je obilježavanje prilika da se prisjetimo neizbrisivih, neporecivih povijesnih činjenica koje su u temeljima slobodne BiH, a nerijetko se osporavaju. Hrvatima iz BiH želim izraziti zahvalu i za, u velikom broju, uključivanje u postrojbe HV-a i policije pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Dogovor koji će osigurati ravnopravnost svih naroda

Dodao je da je hrvatski narod u BiH izlaskom na referendum odigrao presudnu ulogu za osamostaljenje BiH, dok je Hrvatska bila među prvim zemljama koja je priznala njenu neovisnost:

- HVO je iskazao iznimnu hrabrost, snagu i sposobnost, što je i danas, u okviru Oružanih snaga BiH, okosnica sigurnosnog i obrambenog sustava zemlje. Hrvatski narod s pravom očekuje da njegova konstitutivnost bude poštovana i zajamčena.

SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka. Kao prijatelji, želimo da BiH dobro funkcionira & da su svi narodi legitimno zastupljeni

Zaključio je da će ova Vlada RH nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH u ostvarenju političkih prava i zauzimanju za pravednu izbornu reformu:

- Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, želi da se postigne dogovor koji će osigurati jednakopravnost svih naroda. Hrvati traže da se poštuje Ustav BiH, a Vlada RH vas u tome podržava jer je to legitiman i pravedan cilj.

VIJENCI & MIMOHOD

Prije svečane akademije hrvatska državna izaslanstva odala su počast svim poginulim, nestalim i preminulim braniteljima HVO-a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg spomenika. Tim je povodom služena i misa u mostarskoj katedrali, nakon čega je uslijedio mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a ulicama Grada na Neretvi.

Na jubilarnoj obljetnici utemeljenja HVO-a bio je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, i general-pukovnik Krešimir Ćosić, zamjenik ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška.

BANOŽIĆ: HVO se borio za konstitutivnost - koju smo i uspjeli uvrstiti u Strateški kompas

Dan prije (u četvrtak, 7. travnja), ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovao je u Mostaru na svečanom obilježavanju 17. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, nastale upravo iz postrojbi HVO-a. Čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima HVO-a 30. obljetnicu utemeljenja:

- Zahvaljujući nacionalnom osjećaju i domoljublju, hrvatski je narod u BiH prije 30 godina prepoznao ozbiljnost trenutka i na vrijeme počeo s pripremama za vlastitu obranu. Pridonio je time i obrani RH, koja je bila izložena agresiji. Tada, kao i danas, cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak, za sigurnost, prosperitet i ravnopravnost, ne samo Hrvata, nego i drugih naroda u BiH.

Hrvati svoji na svome, s poviješću i budućnošću

Hrvati su na ovim prostorima svoji na svome, s poviješću, tradicijom, ali i, duboko vjerujem, sa svojom budućnošću - dodao je Banožić:

- HVO se borio upravo za ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata u BiH. Na inicijativu Vlade RH, na čelu s Andrejem Plenkovićem, Europsko vijeće u svojim zaključcima poziva na poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. To je načelo ugrađeno, zahvaljujući našoj Vladi, i u Strateški kompas EU-a.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

Ministar obrane susreo se s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, zamjenikom ministra obrane BiH Mijom Krešićem te predstavnicima Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH.

VIDOVIĆ: Ustrajat ćemo na svojim pravednim zahtjevima!

Naš zastupnik Radoje Vidović, izabran s liste za Hrvate izvan RH, održao je u Hrvatskom saboru govor u povodu 30. obljetnice utemeljenja HVO-a.

Napomenuo je da je BiH u teškoj krizi, produbljenoj nepostizanjem dogovora o izbornoj reformi koja bi konstitutivnim narodima trebala osigurati legitimnu zastupljenost te Hrvatima vratiti oteta im prava:

- Premda je Hrvatski narodni sabor BiH u pregovorima uložio iznimne napore, nudeći brojna rješenja, do dogovora nije došlo. Razlog? Dio vrha u Sarajevu ne odustaje od nauma da Federaciju BiH, u izravnoj suprotnosti s Daytonom, pretvori u bošnjačku državu. Za konačno rješenje potreban je još jači angažman međunarodne zajednice.

ZA Hrvate u BiH pred Washingtonom i Bruxellesom

I zato moram i želim - naglasio je - jasno pohvaliti Vladu RH, na čelu s Andrejem Plenkovićem, koji se snažno zauzima za Hrvate u BiH pred Washingtonom i Bruxellesom:

- O tome svjedoči i uvrštavanje načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda u Strateški kompas EU-a. Mi, Hrvati u BiH, ustrajat ćemo na svojim pravednim zahtjevima!

Zastupnik Vidović (Kreševo) predsjednik je Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnje Bosne.

A A A