Vijesti
12. 4. 2022.

Hrvatska ima samo dvije županice, a obje su iz naše stranke. Čestitamo Dan Požeško-slavonske županije!

PVRH Andrej Plenković iz Grada na Orljavi: Izgradnja poveznice Požege s autocestom - koja će biti žila kucavica gospodarstva ovog kraja, Medicinski centar u Pakracu, Regionalni centar za poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju, investicija u novu ergelu Lipik, skorašnje otvorenje Fakulteta za turizam i ruralni razvoj… samo u PSŽ-u je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 1.6 milijardi kuna bespovratnih EU sredstava za razvojne projekte. Naša je politika pomoći Slavoniji odmah i snažno, ulažemo i izdašna nacionalna sredstva. To ćemo činiti i dalje! Prioriteti su promet, poljoprivreda, poduzetništvo, obrazovanje, kultura i turizam.

U govoru na svečanoj sjednici Županijske skupštine, predsjednik Andrej Plenković istaknuo je da Vlada RH i Požeško-slavonska županija njeguju izvrsnu suradnju, pohvalivši sve napore koji se ulažu u razvoj PSŽ-a. Posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima koji su obranili Domovinu i ovaj kraj te sada pomažu u prihvatu izbjeglica iz Ukrajine:

- Upravo su branitelji iz Pakraca i Lipika, koji najbolje znaju što je to agresija, odmah iskazali spremnost pomoći ukrajinskim izbjeglicama. Solidarnost je bila od srca, refleksna, iskrena, ona svjedoči o tome koliko je topline ovdje u ljudima.

S trajnom zahvalnošću prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su stali u obranu Domovine & herojskim činom ispisali nacionalnu povijest!

Projektom Slavonija, Baranja i Srijem snažno potičemo razvoj

Naglasio je i da je ovo kraj bogate povijesti, poznat po poljoprivredi i vinarskoj tradiciji:

- PSŽ je dala prvi hrvatski kovani novac, banovac, koji se kovao u Pakracu i Zagrebu, i na kojem je bila kuna, motiv koji će krasiti i buduću kovanicu hrvatskog eura. Ova županija ima vinsku prijestolnicu Hrvatske, Kutjevo, koje je još od 13. stoljeća sinonim za vrhunska vina diljem svijeta. Ima i drugi po veličini park prirode u Hrvatskoj, Papuk. PSŽ je i dom lipicanaca, jedne od najstarijih i najpoznatijih pasmina konja u Europi, koja se u Lipiku počela uzgajati još u 18. stoljeću.

Uz snažnu podršku Vlade RH i europska sredstva, nastavljamo s realizacijom projekata ZA razvoj Slavonije!

Ispraviti SDP-ove nepravde spram Slavonije

Vlada je prepoznala - nastavio je - područja koja su prioritetna za daljnji razvoj PSŽ, a to su promet, poljoprivreda, poduzetništvo, obrazovanje, kultura i turizam:

- Naša je politika pomoći Slavoniji odmah i snažno, želimo nadoknaditi sve ono što su propustile prijašnje Vlade. To ćemo činiti i dalje! Samo u PSŽ-u je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 1.6 milijardi kuna EU sredstava za razvojne projekte.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dobrim tempom - Dosad smo ugovorili projekte vrijedne 9,7 mlrd. kuna!

Spoj na autocestu - kucavica razvoja

Plenković je u svom govoru naveo neke od najvažnijih razvojnih projekata za Požeško-slavonsku županiju, a koji su uvršteni u Projekt Slavonija:

- Geotermalni izvori PSŽ-a, Medicinski centar u Pakracu, Trenkov dvorac, nova ergela u Lipiku, Regionalni centar poljoprivredne proizvodnje, Regionalni distribucijski centar, skorašnje otvorenje Fakulteta za turizam i ruralni razvoj…. Ali, jedan projekt ipak natkriljuje ostale, a to je izgradnja brze ceste Požega-Staro Petrovo Selo, tj. spoja na autocestu. To će biti žila kucavica razvoja ovog kraja, koja će omogućiti da budete brže i bolje povezani i sa Zagrebom i s Osijekom!

Pelješki most, omiška obilaznica, tunel Učka, Istarski ipsilon & autocesta Zagreb-Sisak!

Pomoć nakon prirodnih nepogoda & fiskalna decentralizacija

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a izdvojio je i da je prošle godine, nakon prirodnih nepogoda koje su pogodile PSŽ, Vlada promptno reagirala s oko 70 milijuna kuna:

- Sa 70 milijuna kuna spremno smo priskočili u pomoć županiji nakon lanjskog nevremena i golemih šteta. Ta sredstva bila su velika pomoć građanima, poljoprivrednicima, gospodarstvu i pri obnovi oštećene infrastrukture.

Iz Požege: Vlada će već na idućoj sjednici donijeti prve odluke kako bismo pridonijeli saniranju nastalih šteta

Podsjetio je i da je kroz više ciklusa porezne reforme i fiskalne decentralizacije Vlada omogućila svim jedinicama lokalne i područne samouprave veće prihode, pa ih je tako PSŽ, u usporedbi s 2017. godinom, povećala za 110%:

- To, naravno, znači više sredstava za realizaciju upravo onih projekata koje ste u svojim programima obećali građanima.

Očuvanje radnih mjesta & zaštita standarda

Kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ tijekom pandemije - zaključio je Andrej Plenković - država je isplatila plaće za 800.000 zaposlenih u privatnom sektoru i spasila 120.000 hrvatskih kompanija. 

- Mi smo i stranka i Vlada koja zagovara tržišno gospodarstvo, ali su okolnosti bile takve gotovo već šestu godinu da smo se sustavno morali pretvarati u intervencionističku Vladu koja je demonstrirala koliko je korisna i snažna uloga države. Isto tako smo i sada, suočeni s globalnim poremećajima uslijed ruske agresije na Ukrajinu, cjelovitim paketom mjera, vrijednim 5 milijardi kuna, stali u zaštitu standarda naših građana.

I u globalnoj COVID krizi pokazali smo da brinemo o očuvanju radnih mjesta, gospodarskom rastu & zaštiti standarda

POVELJA ZAHVALNOSTI VLADI RH

Tijekom svečane sjednice Vladi RH dodijeljena je Povelja zahvalnosti Požeško-slavonske županije zbog pomoći pri saniranju šteta od prošlogodišnjeg nevremena. Povelju je u ime Vlade primio ministar Josip Aladrović.

Uoči svečanosti, predsjednik Plenković sastao se s požeškim gradonačelnikom Željkom Glavićem i županicom Antonijom Jozić. Hrvatska ima samo dvije županice, a obje su iz HDZ-a. Druga je ona karlovačka - Martina Furdek Hajdin.

A A A