Vijesti
19. 4. 2022.

Nacionalna pomirba nikada nije podrazumijevala amnestiju za egzekucije koje su provodile tajne službe komunističkog režima

Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i saborski zastupnik: Hrvatska država nastala je na pomirbi, no ona se ne može temeljiti na žaljenju nad onima koji su organizirali ubojstva domoljuba. Temelji pomirbe su ujedinjenje radi ostvarivanja ključnih nacionalnih ciljeva, pravedna nagrada za zasluge i pravedna kazna za zločine. Ne postoji drugi model za sveobuhvatno zajedništvo. Ususret mjesecu svibnju, u kojem se s ponosom i dignitetom prisjećamo dr. Tuđmana, svjedočimo žalosnom pokušaju da nam se podmetnu najstrašniji aspekti komunističke prošlosti i da se do apsurda dovede i sama ideja pomirbe.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Zajednica utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Mario Kapulica donosimo u cijelosti:

Mnoga ubojstva, nažalost, nisu dobila pravosudni epilog

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ ističe da je uloga dvojice rukovoditelja tajne političke policije komunističkog režima u ubojstvu Stjepana Đurekovića dobila pravosudni epilog. Mnoga slična ubojstva, nažalost, nisu.

Ususret mjesecu svibnju, u kojem se s ponosom i dignitetom prisjećamo dr. Franje Tuđmana, svjedočimo žalosnom pokušaju da nam se podmetnu najstrašniji aspekti domaće komunističke prošlosti i da se do apsurda dovede i sama ideja svehrvatske pomirbe.

Zloćudna konstrukcija da je suvremena Hrvatska zapravo djelo Udbe

Teza kako „ne bi bilo ni Tuđmana ni Hrvatske da nije bilo Josipa Perkovića“ - koju iznose neki zagovornici ove pravno upitne i barem zasad politički potpuno nejasne inicijative upravljene prema predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću - nije lansirana prvi put.

Naslušali smo se već raznih „analitičara“ upornih u lansiranju teze da je suvremena i demokratska Hrvatska zapravo djelo Udbe. Ta je zloćudna konstrukcija - u čijoj je osnovi stavljanje Tuđmana, Šuška, volje hrvatskog naroda te žrtve hrvatskih branitelja u drugi plan - sada našla otvorene zagovornike među nekolicinom potpisnika ovog zahtjeva za pomilovanjem.

Zanemarivanje težine zločina koje su počinili

Potpisnici su svoju humanost, ako im je to bila ideja, pokazali na pogrešan način. S jedne strane zanemarivanjem težine zločina koje su počinili oni za koje su digli svoj glas, a s druge strane pretjerivanjem u ocjeni njihove uloge u stvaranju Hrvatske. Što je sljedeće? Možda inicijativa da se uklone spomenici Franji Tuđmanu i na njihovom mjestu postave oni Perkoviću i Mustaču - bez kojih, kako neki od njih kažu, Tuđmana i Hrvatske ne bi bilo?

Njemački sud, naravno, nije mogao izreći konačnu i cjelovitu ocjenu zločinačkog djelovanja Mustača i Perkovića tijekom 1980-ih. Dovoljno je reći da su njih dvojica bili čelni ljudi represivno-terorističkog aparata koji je odgovoran za tragične i teške sudbine mnogih hrvatskih domoljuba.

Zahtjevom ulaze upravo „u ono što je bilo prije“

Kada neki od potpisnika ove „inicijative“ kažu da govore samo o njihovoj ulozi tijekom Domovinskog rata, a da „u ono što je bilo prije ne ulaze“, podsjećamo ih da ovim svojim zahtjevom rade upravo to. Jer njihova se inicijativa odnosi upravo na ono što je „bilo prije“.

A što je bilo prije? Dovoljno je pogledati tisuće stranica dokumenta iz kojih se kristalno jasno vidi s kolikim su stupnjem mržnje režim i njegovi egzekutori postupali prema hrvatskim domoljubima - ako već brojne nadgrobne ploče nisu dovoljne.

Pravedna nagrada za zasluge & pravedna kazna za zločine

Ideja nacionalne pomirbe i okrenutosti budućnosti nikada nije podrazumijevala amnestiju za egzekucije i progone koje je provodila režimska politička policija. Nikada nije podrazumijevala izgradnju zajedništva na žaljenju što Udba „nije pobila dovoljno Hrvata“, niti se može temeljiti na žaljenju nad onima koji su ta ubojstva organizirali.

Tuđman je ukinuo političke progone i stvorio hrvatsku državu na ideji pomirbe. Temelj pomirbe je pravedna nagrada za zasluge i pravedna kazna za zločine. Ne postoji drugi model za sveobuhvatno zajedništvo.  

A A A