Vijesti
16. 4. 2022.

Milanovićevo pomilovanje Perkovića i Mustača bio bi presedan!

„Podsjećam da je upravo Milanović u više navrata, a i tijekom svoje izborne kampanje, tvrdio da je institut pomilovanja 'relikt prošlosti koji neće koristiti'. Stoga će na njemu biti, ako ih sada bude pomilovao, da pojasni svoju političku odluku zašto je to učinio. Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u nešto više od dvije godine na Ured Predsjednika RH čak 274 molbe za pomilovanjem, zajedno s popratnim izvješćima, ali on dosad nijednom nije iskoristio tu svoju izravnu ustavnu ovlast“ - poručio je ministar Ivan Malenica u razgovoru za Hinu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave naglasio je kako bi se, ako predsjednik RH Zoran Milanović u svojem mandatu pomiluje neku osobu, radilo o presedanu.

Podsjetimo, Josip Perković i Zdravko Mustač na njemačkom su sudu 2016. osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog pomaganja u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Vrlo rana faza odsluživanja kazne

Ivan Malenica je istaknuo i da su hrvatski sudovi prilikom preuzimanja presuda Perkoviću i Mustaču postupili sukladno zakonu:

- Ti su postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti. Odluke su pravomoćne.

Dodao je i da se radi o vrlo ranoj fazi odsluživanja kazne zatvora osoba osuđenih za najteža kaznena djela.

Zahtjev za pomilovanjem

Pojasnio je i mehanizam zahtjeva za pomilovanjem, koji je najavio pravni zastupnik Perkovića i Mustača odvjetnik Anto Nobilo:

- Sukladno Zakonu o pomilovanju postupak započinje podnošenjem molbe za pomilovanjem koju može podnijeti osuđena osoba ili osoba ovlaštena za podnošenje žalbe u korist optuženika, a koja se predaje Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ono potom od nadležnih tijela, u prvom redu od kaznionice i suca izvršenja, traži sve relevantne podatke za sastavljanje izvješća o molbi. Ministarstvo potom, ovisno o predmetu, može zatražiti podatke i od drugih tijela koje su na bilo koji način relevantne za predmet.

A A A