Vijesti
19. 4. 2022.

Tuđman je vodio politiku nacionalne pomirbe, ali pitanje pomilovanja ima sasvim drugu pozadinu - a to su zločini komunističkog režima nad Hrvatima u emigraciji

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Bilo bi dobro da se Milanović očituje o zahtjevu za Perkovića i Mustača. Njemu je upućen. HDZ je iznio svoj jasni stav. * RH snažno podupire EU put Ukrajine, koja zavrjeđuje posebni status. Predsjednik Zelenski cijeni konzistentno stajalište naše Vlade te podršku koju i otprije pružamo prijateljskom ukrajinskom narodu. * Ugledni sveučilišni profesor Zoran Đogaš odlično je rješenje za budućnost Splita. Vjerujem da će birači politički kazniti one koji su izazvali prijevremene izbore, a koji u godinu dana vlasti nemaju nikakva postignuća iza sebe.

Nakon redovite sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Đogaš - odlično rješenje za Split

Sveučilišni profesor Zoran Đogaš, nadstranački gradonačelnički kandidat uz potporu HDZ-a, odlično je rješenje za budućnost Splita. Ugled mu je doista respektabilan. S druge strane, vjerujem da će Splićanke i Splićane politički kazniti one koji su izazvali prijevremene izbore, a koji u godinu dana vlasti nemaju nikakva postignuća iza sebe.

Sveučilišni profesor Zoran Đogaš - pozitivna promjena koju Split hitno treba

Nastavak borbe ZA ravnopravnost Hrvata u BiH

Na sjednici stranačkih tijela izdvojio sam i pitanje BiH, za čiju je funkcionalnost ključno da i kroz pravednu izbornu reformu svi konstitutivni narodi budu ravnopravni, a ne da Bošnjaci malobrojnijim Hrvatima nameću političke predstavnike. To nije dobro ni za reformski ni za europski put BiH - što sam ponovio i na sastanku s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem.

Plenković i Čović: Izostanak dogovora o izbornoj reformi štetan za funkcioniranje i reformski put BiH

Zato još jednom apeliramo na sve da se nastave pregovori - na tragu poruka i sa zadnjeg sastanka Europskog vijeća.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Pitajte Milanovića

Bilo bi dobro da se predsjednik Republike Zoran Milanović očituje o zahtjevu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Njemu je upućen. HDZ je već iznio svoj jasni stav, o tome su govorili potpredsjednik Vlade Tomo Medved, Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, ministar Ivan Malenica…

Nacionalna pomirba nikada nije podrazumijevala amnestiju za egzekucije koje su provodile tajne službe komunističkog režima

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vodio je politiku nacionalne pomirbe na jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske te je na tom temelju uspio ostvariti višestoljetni san hrvatskog naroda, ali ovo pitanje ima sasvim drugu pozadinu - a to su zločini nad Hrvatima u emigraciji tijekom komunističkog sustava.

Na pravoj strani povijesti i pravde

Predsjednik Volodimir Zelenski i Ukrajina cijene čvrsto, konzistentno stajalište Vlade RH te cjelovitu potporu koju i otprije pružamo prijateljskom ukrajinskom narodu. Ona je i politička i diplomatska i tehnička i vojna i humanitarna.

Izvijestio sam stranačke kolegice i kolege da sam u sinoćnjem telefonskom razgovoru s predsjednikom Zelenskim iznova izrazio solidarnost s Ukrajinom i žaljenje zbog svih žrtava ruske agresije. Dogovorili smo da će Hrvatska osigurati dodatnu pomoć Ukrajini, a i snažno podupiremo njeno ubrzano približavanje Europskoj uniji - sukladno deklaraciji koju sam u Kijevu potpisao još u prosincu.

Najoštrije osuđujemo strašne zločine nad ukrajinskim civilima - Hrvatska podupire međunarodnu istragu!

Na pravoj smo strani povijesti i pravde! Hrvatska podržava europski put Ukrajine, koja zavrjeđuje posebni status. Ne treba, međutim, očekivati da će preko noći postati članica EU-a, za početak je realna neka vrsta tješnje institucionalne poveznice, uz intenzivnije odnose.

A bili su žestoko protiv LNG terminala

Zabrana uvoza ruskih energenata na europskoj razini? Takva dalekosežna, strateška odluka ne može i neće biti provedena preko noći zato što je stupanj energetske ovisnosti pojedinih zemalja bitno različit. Hrvatska je u znatno boljem položaju od većine ostalih zemalja budući da imamo LNG terminal. To je veliko postignuće naše Vlade - iako su neki bili žestoko protiv.

Tko o čemu, Grbinova komesarka o nacionalnim interesima & strateškim projektima. A „kopala“ je da zaustavi LNG terminal!

Carte blanche

Danas nismo razgovarali o rekonstrukciji Vlade. Nismo si ni zadali ni najavili ikakav rok. Imamo “carte blanche” i stranačkih tijela i koalicije. Rekonstrukcija će biti kada to odlučimo, tada ćemo o njoj i izvijestiti javnost.

A A A