Vijesti
27. 4. 2022.

Marin Piletić umjesto Josipa Aladrovića, Davor Filipović umjesto Tomislava Ćorića & Anja Šimpraga umjesto Borisa Miloševića

REKONSTRUKCIJA. Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković predstavio je parlamentarnoj većini nove članove Banskih dvora: „S njima sam sve bio dogovorio još prije 20-tak dana, ali smo čekali dok ne prođu uskršnji blagdani i ne završe pregovori sa sindikatima državnih i javnih službi. Radi se o novoj generaciji političara, mladim ljudima, mislim da je sad čak 6-ero ministara rođeno 1980-ih. Zahvaljujem trojici dosadašnjih članova Vlade na velikom doprinosu, žao mi je što odlaze. Nadam se da ćemo opet surađivati, možda čak i u istom svojstvu“.

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima, održanoj nakon sastanka vladajuće koalicije, Andrej Plenković službeno je objavio da će Hrvatskom saboru predložiti Marina Piletića za ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Davora Filipovića za ministra gospodarstva i održivog razvoja, a Anju Šimpragu za potpredsjednicu Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Sve dogovoreno još prije tri tjedna

Predsjednik Plenković otkrio je da je s novim ministrima sve bio dogovorio još prije 20-tak dana:

- S objavom smo čekali, međutim, dok ne prođu uskršnji blagdani i ne završe pregovori sa sindikatima državnih i javnih službi. Sve troje pripadaju novoj generaciji političara, mladi su ljudi. Mislim da je sada čak šestero članova Vlade rođeno 1980-ih.

DOGOVOR: Od 1. svibnja osnovica plaća zaposlenima u javnim i državnim službama raste za 4%

Novi izazovi pred Ćorićem

Trojici dosadašnjih članova Vlade zahvalio je na velikom doprinosu, naglasivši da mu je žao jer odlaze:

- Tomislav Ćorić bio je sa mnom od prvoga premijerskog dana, i u 1. i u 2. mandatu. Kao stručnjaka za monetarnu politiku, slijede mu novi izazovi. Podržat ćemo ga za viceguvernera Hrvatske narodne banka. To je naš dogovor otprije 7-8 mjeseci.

Povećali smo kapacitete LNG terminala za 300 milijuna prostornih metara prirodnog plina - s 2.6 na 2.9 milijardi!

I u budućnosti bi mogli davati svoj doprinos

Za Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića je poručio da će im vrata Vlade, ako im se ne dokaže krivnja, biti otvorena:

- Njihov je rad bio opterećen novim okolnostima, s tim da ću ponoviti da ono za što ih se sumnjiči nema veze s vremenom dok su bili članovi Vlade. U javnosti nije bilo kritika na njihov angažman. Vjerujem kako bi i u budućnosti, ako se potvrdi da su nevini, mogli davati svoj doprinos.

36.000 zaposlenih više nego godinu prije, NPOO natječaji vrijedni 1.61 milijardi & veliki uspjeh hrvatske policije

Za Aladrovića je napomenuo da je bio jedan od naših najmlađih ministara („ali itekako zaslužan za kvalitetni dijalog sa sindikatima“), a za Miloševića da je znatno pridonio toleranciji i većoj uključivosti u hrvatskom društvu.

2 Slavonca & 2 sveučilišna profesora

Izdvojio je i da su novi članovi Vlade profilom vrlo slični onima koji odlaze:

- Piletić je iz Slavonije, kao i Aladrović. Mlad je, a kao gradonačelnik Novske poznaje teren, razumije socijalnu politiku i važnost otvaranja radnih mjesta. Tu je i simbolika Sisačko-moslavačke županije. Za Filipovića, koji je mlađi sveučilišni profesor poput Ćorića, vrijeme je da na ovako odgovornoj funkciji pokaže sve što zna. Gospođa Šimpraga iz Šibensko-kninske je županije, poput Miloševića.

Novi dužnosnici bit će operativni od petka popodne, nakon što prođu saborske odbore, glasovanje na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora i primopredaje - dodao je predsjednik Plenković.

Da sam vidio potrebe, napravio bih i druge promjene

Na pitanje hoće li ići u još jedan krug rekonstrukcije, odgovorio je da će o tome on odlučivati kao premijer, a ne netko drugi:

- Da sam vidio potrebe, napravio bih i druge promjene. Još jednom bih opovrgnuo smiješne teze da je „bilo teško naći nove ministre“. Možete ih pitati koliko već dugo znaju da će to postati. No živimo u demokratskom svijetu s pluralističkim medijima, s milijun špekulacija, balona, tračeva.

To što piše i što netko „šapće“ nije nužno istina. A mene nitko ništa ne pita, nego slušaju one koji ne znaju - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

ZAHVALA (I) NA SJEDNICI VLADE

I na kraju današnje sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković zahvalio je na doprinosu Miloševiću, Aladroviću i Ćoriću:

- Nadam se da ćemo opet surađivati, možda čak i u istom svojstvu.

A A A