Vijesti
27. 4. 2022.

U našem mandatu prosječna neto plaća porasla za 1.810 kuna, a u 7 godina prije za svega - 374! Nastavljamo s gospodarskim rastom & smanjivanjem javnog duga

(VIDEO) Andrej Plenković na 115. sjednici Vlade RH: Dogovor sa sindikatima o povećanju osnovice nipošto nije iznimka, nego je plod iskrenog socijalnog dijaloga i konzistentne politike koji vodimo od početka, još od listopada 2016. godine. Ne samo da su u međuvremenu plaće u državnoj i javnoj službi, ovisno o sektoru, porasle 25-40%, nego je i prosječna neto plaća veća za 32%. Skočila je s 5.642 na 7.452 kune! A znatno smo podigli i neto minimalnu plaću, s 330 na 500 eura. Brinemo o hrvatskim radnicima! Nakon lanjskog rasta BDP-a od 10.2%, 2. najbržeg u EU-u, 2022. očekujemo realni rast od 3% - usprkos ruskoj agresiji i globalnoj krizi. Javni ćemo dug pak smanjiti za 3.6% BDP-a - s lanjskih 79.8 na 76.2!

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

Uspješni pregovori sa sindikatima

Na početku se osvrnuo na dogovor sa sindikatima o povećanju osnovice:

- Dogovor nipošto nije iznimka, nego je plod iskrenog socijalnog dijaloga i konzistentne politike koju ova Vlada vodi od početka, još od listopada 2016. godine. Osnovica se u mandatu prijašnjih Vlada, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. godine, nije mijenjala sve dok je mi nismo podigli. U proših smo pet godina podigli osnovicu za ukupno 18.31%, a ovog tjedna za još dodatnih 4%.

DOGOVOR: Od 1. svibnja osnovica plaća zaposlenima u javnim i državnim službama raste za 4%

SDP-ove sramotne 374 kune!

Ne samo da su u našem mandatu plaće u državnoj i javnoj službi, ovisno o sektoru, porasle od 25 do 40% - nastavio je Andrej Plenković - nego je i prosječna neto plaća u Hrvatskoj veća za 1.810 kuna:

- To je porast od 32%. Skočila je s 5.642 na 7.452 kune, dok je u 7 godina prije nas porasla za svega 374 kune! A u zadnjih smo 5 godina znatno podigli i neto minimalnu plaću, s 330 na 500 eura. I to je još jedan dokaz konzistentne politike i neprestane brige za hrvatske radnike!

Novi Nacionalni program reformi

O novom Nacionalnom programu reformi, koje je na današnjoj sjednici usvojila Vlada RH, kazao je da je njime obuhvaćeno 95 mjera u 6 područja:

- Gospodarstvo; javna uprava, pravosuđe i državna imovina; obrazovanje, znanost i istraživanje; tržište rada i socijalna zaštita; zdravstvo te obnova zgrada. Sve su aktivnosti stavljene u širi kontekst klimatskih promjena, energetske tranzicije, održivosti, sprječavanja suzbijanja korupcije, jačanja administrativnih kapaciteta, provedbe i programiranja europskih fondova, modernizacije obrazovnog sustava, podrške najugroženijima i promicanja zdravih životnih navika.

Iz EU-a 1.22 milijarde kuna za dječje vrtiće! S tim bespovratnim sredstvima osigurat ćemo dodatnih 22.500 mjesta u predškolskim ustanovama

Usprkos ruskoj agresiji & globalnoj krizi

Predsjednik Plenković naglasio je da - usprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu i globalnoj krizi - Hrvatska nastavlja s gospodarskim rastom:

- Nakon lanjskog gospodarskog rasta od 10.2%, drugog najbržeg u EU-u odmah iza Irske, u 2022. očekujemo realni rast BDP-a od 3%. Isto tako, nastavit ćemo s politikom odgovornog upravljanja javnim financijama i već u 2022. javni dug smanjiti za 3.6% BDP-a - s lanjskih 79.8 na 76.2! Već 2024. trebao bi pasti ispod 70%.

I u globalnoj COVID krizi pokazali smo da brinemo o očuvanju radnih mjesta, gospodarskom rastu & zaštiti standarda

Smanjivat ćemo i proračunski manjak koji je nastao zbog koronakrize, i to s 2.8% BDP-a u 2022. na 1.6 u 2023. - dodao je.

Euro u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023.

Na sjednici je usvojen i Konačni prijedlog Zakona o uvođenju eura, a kada ga izglasa Hrvatski sabor, konačna će se odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu donijeti na razini Europske unije, a sve kako bi Hrvatska euro uvela 1. siječnja 2023. godine:

- Hrvatska je zadržala dobru reputaciju u međunarodnim financijskim institucijama, pa smo tako krajem ožujka ispunili sve obveze za ulazak u eurozonu. Vjerujemo da će Europsko vijeće početkom srpnja donijeti finalnu odluku o uvođenju eura u Hrvatsku.

Hrvatska ispunila sve zahtjevne kriterije za uvođenje eura! 2022. bit će godina nastavka gospodarskog rasta!

Macronova pobjeda dobra za hrvatsko-francuske odnose

Plenković se osvrnuo i na nedavne izbore u Francuskoj i Sloveniji.

- Pobjeda predsjednika Emmanuela Macrona izvrsna je za hrvatsko-francuske odnose i provedbu strateškog partnerstva potpisanog prilikom njegovog posjeta Hrvatskoj.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Još jednom je čestitao Robertu Golobu na pobjedi na parlamentarnim izborima u Sloveniji:

- S dosadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom odlično smo surađivali. Očekujem da ćemo i dalje unaprjeđivati odnose između Hrvatske i Slovenije, posebice u vidu dublje integracije u Schengen i eurozonu te članstva RH u OECD-u.

Proširenjem LNG terminala & NE Krško jačamo suradnju sa Slovenijom & energetsku neovisnost!

Izborni zakon u BiH, Dan planete Zemlje & Jasenovac

Pri kraju svog uvodnog obraćanja izdvojio je još nekoliko događaja:

- S povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem razgovarao sam o situaciji u jugoistočnoj Europi, a posebno vezano uz Bosnu i Hercegovinu te nužnost izmjene izbornog zakona na način da Hrvati kao konstitutivni narod postanu stvarno ravnopravni.

Plenković s Várhelyijem o BiH i politici proširenja EU-a

Izvijestio je i o sudjelovao na obilježavanju 55. Dana planeta Zemlje, naglasivši pritom iznimnu važnost klimatskih promjena i energetske neovisnosti.

Od svoje godišnje potrošnje plina, RH čak 57% namiruje preko LNG terminala. Više nismo energetski ovisni o autokratskom ruskom režimu!

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković podsjetio je i na 77. obljetnicu proboja iz ustaškog logora Jasenovac:

- Odali smo počast žrtvama, još jednom osudili zločine i ponovili koliko je važno da mlade generacije, osobito kroz obrazovni sustav, steknu prave, točne informacije o tim tamnim stranicama naše povijesti te steknu odgovornost u stvaranju tolerantnog i uključivog društva.

Zločine nikad ne smijemo zaboraviti

A A A