Vijesti
28. 4. 2022.

Hrabrost legendarnih „Pauka“ odraz je nepokolebljivosti hrvatskog naroda! I danas nas ispunjavate ponosom & zahvalnošću!

Tvrđava Klis. PVRH Andrej Plenković na svečanoj akademiji u povodu 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade: Pripadnici ove herojske, udarne postrojbe dali su neizmjeran doprinos povijesnim uspjesima Hrvatske vojske i pobjedi nad velikosrpskim agresorom u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu. Da se nikad ne zaboravi! Istodobno, s najdubljim pijetetom odajemo počast hrvatskim braniteljima koji su za našu slobodu dali najviše što su mogli: svoje zdravlje, svoje živote. Njihova nas žrtva obvezuje da trajno štitimo dignitet Domovinskog rata i da nastavimo ulagati u modernizaciju HV-a radi zaštite suvereniteta Hrvatske na kopnu, moru i u zraku.

„I danas je pobjednička Hrvatska vojska jamac sigurnosti Lijepe Naše i postojani čuvar hrvatskog naroda!“ - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom obraćanju na svečanoj akademiji u povodu obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

Domovinski rat - temelj suvremene Hrvatske

Andrej Plenković istaknuo je neizmjeran doprinos ove herojske, udarne postrojbe povijesnim uspjesima HV-a i pobjedi nad velikosrpskim agresorom pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana:

- Pravedni, obrambeni, oslobodilački Domovinski rat i zajedništvo hrvatskog naroda temelji su suvremene hrvatske države. Zahvaljujući hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja, danas i živimo u demokraciji i slobodi u Hrvatskoj koja ima svoje institucije, svoju vojsku i policiju, koja je dio EU-a, NATO-a, zapadnog civilizacijskog kruga.

31. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE - KRVAVI USKRS '91. Vječni spomen na Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika

Istodobno, s najdubljim pijetetom odajemo počast svim „Paucima“ i svim hrvatskim braniteljima koji su za našu slobodu dali najviše što su mogli: svoje zdravlje, svoje živote! - nastavio je predsjednik Plenković:

- Njihova nas žrtva obvezuje da trajno štitimo dignitet Domovinskog rata i unaprjeđujemo položaj hrvatskih branitelja u društvu. Mi to i činimo! Donošenjem jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja ispravili smo nepravde koje im nanijeli neki prije nas. Popunili smo zakonske praznine, osigurali više sredstava i uvela nove instrumente da branitelji i njihove obitelji žive dostojanstveno.

Pobjednička Hrvatska vojska - jamac sigurnosti

Žrtva hrvatskih branitelja - također je istaknuo - obvezuje nas i da nastavimo investirati u modernizaciju HV-a:

- Hrvatska vojska, kao jamstvo naše sigurnosti i naše slobode, mora biti snažna. Mi tu nismo oklijevali - donijeli smo odluku za koju prijašnje vlade nisu imale ni političke volje ni političke hrabrosti. Nabavili smo višenamjenske borbene avione koji će letjeti i iznad ove tvrđave, simbola hrvatske državnosti s kojeg vidimo predivni krajolik Dalmacije, Splita i Zagore, našu obalu i otoke, ali i susjednu BiH, odakle je bilo puno pripadnika vaše gardijske brigade.

Ima li što suverenističkije od Pelješkog mosta, Schengena & Rafalea?!

Nastavljamo s modernizacijom HV-a

Daljnja modernizacija HV-a dobiva još više na važnosti - napomenuo je hrvatski premijer - u kontekstu svirepe ruske agresije na Ukrajinu:

- Ruska vojna invazija zbog koje je već više od 10 milijuna ljudi izgubilo domove i zbog koje je više od 5 milijuna Ukrajinaca moralo napustiti svoju zemlju signal je krhkosti sigurnosnog poretka u svijetu. Nastavljamo s ulaganjima u pobjednički HV radi zaštite suvereniteta Hrvatske na kopnu, moru i u zraku!

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

Čestitam vam u ime cijele Vlade RH i u osobno ime 31. rođendan. Želim vam puno zdravlja i puno uspjeha! Slavnu tradiciju Domovinskog rata nastavlja moderna Hrvatska vojska! - zaključio je svoje obraćanje predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković.

VIJENAC & SVIJEĆE NA DRAČEVCU

Prije svečane akademije na Tvrđavi Klis, predsjednik Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen-kapele Vojarne Sveti križ na Dračevcu u Splitu. „Svim poginulim i nestalim pripadnicima 4. GBR-a neka je vječna hvala i slava!“.

193 poginulih pripadnika, 5 ih se vodi kao nestali

4. gardijska brigada, osnovana 28. travnja 1991. godine, u početku je bila sastavljena od mladih redarstvenika, da bi s vremenom prerasla u elitnu, udarnu postrojbu HV-a. Sudjelovala je u svim oslobodilačkim akcijama, nemjerljiv je njen doprinos nacionalnoj slobodi i pobjedi nad velikosrpskim agresorom.

Ime je dobila po svome poginulom heroju generalu Andriji Matijašu „Pauku“. U njenim je redovima poginulo 193 pripadnika, a pet ih se vode kao nestali.

General Damir Krstičević

Jedan od ratnih zapovjednika 4. GBR-a bio je i general Damir Krstičević, član Predsjedništva HDZ-a i posebni savjetnik hrvatskog premijera za obranu, koji je kao član izaslanstva Vlade RH također bio na obilježavanju 31. obljetnice osnutka „Pauka“.

A A A