Vijesti
1. 5. 2022.

Predsjednik Andrej Plenković čestitao Međunarodni praznik rada: Unatoč zahtjevnim gospodarskim okolnostima, odlučni smo nastaviti s politikom rasta plaća!

Vodeći se načelom društvene solidarnosti, uz socijalni dijalog rješavamo ključna pitanja za boljitak radnika. Nakon godina stagnacije u rastu plaća, drago mi je što smo u prošlih pet i pol godina ostvarili znatan napredak. Podigli smo osnovicu u javnom i državnom sektoru za više od 23%, prosječna neto plaća porasla je za 32%, na 7.452 kune u veljači, a minimalna neto plaća za 50% - na 3.750 kuna. Nastavljamo i s reformama, stvaranjem kvalitetnijeg poslovnog ozračja i poticanjem ulaganja - što su preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i viši životni standard hrvatskih obitelji.

U povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku hrvatskim građanima, u kojoj stoji:

Unaprjeđivanje položaja radnika

I ove godine na Međunarodni praznik rada želim izraziti zahvalnost svim radnicama i radnicima koji su u ovim teškim okolnostima najzaslužniji za otpornost, rast i konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Stoga će Vlada nastaviti unaprjeđivati položaj radnika u vremenima kada se suočavamo s brojnim izazovima - u vremenima mijenjajućih globalnih i tržišnih prilika koje donosi 4. industrijska revolucija.

Suočeni smo s posljedicama pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu, rasta cijena energenata i hrane, a Vlada poduzima niz mjera kako bi očuvala radna mjesta, gospodarsku stabilnost zemlje te ekonomski i socijalni standard hrvatskih obitelji.

Dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi

Vodeći se načelom društvene solidarnosti, zajedno sa sindikatima rješavamo ključna pitanja za boljitak radnika. U tom kontekstu, zadovoljan sam da smo ovog tjedna postigli dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi, koji jamči daljnji rast osnovice i materijalnih prava, a time i povećanje kupovne moći zaposlenika.

DOGOVOR: Od 1. svibnja osnovica plaća zaposlenima u javnim i državnim službama raste za 4%

Nakon godina stagnacije u rastu plaća, drago mi je što smo u proteklih pet i pol godina ostvarili znatan napredak. Podigli smo osnovicu u javnom i državnom sektoru za više od 23%, prosječna neto plaća rasla je za 32%, na 7.452 kune u veljači, a minimalna neto plaća za 50% - na 3.750 kuna.

U našem mandatu prosječna neto plaća porasla za 1.810 kuna, a u 7 godina prije za svega - 374! Nastavljamo s gospodarskim rastom & smanjivanjem javnog duga

Ujedno, u razdoblju od 2016. do 2021. realne plaće su rasle znatno više od cijena. Unatoč zahtjevnim gospodarskim okolnostima i uz potporu hrvatskih građana, odlučni smo nastaviti s politikom rasta plaća i u narednim godinama.

Nastavak gospodarskog rasta & otvaranje radnih mjesta

Vlada će nastaviti provoditi reforme, stvarati kvalitetnije poslovno ozračje i poticati ulaganja. To su preduvjeti za modernizaciju Hrvatske, nastavak gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, daljnji rast plaća, što znači i viši životni standard naših građana.

U ime hrvatske Vlade i u svoje osobno ime svima čestitam Međunarodni praznik rada!

A A A