Vijesti
2. 5. 2022.

Da se nikad ne zaboravi! 31. godišnjica masakra 12 redarstvenika u Borovu Selu

Toga 2. svibnja 1991. hrvatski su redarstvenici mučki ubijeni iz zasjede nakon što su došli izbaviti dvojicu kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili srpski odmetnici. Davor Božinović: Isplanirani pokolj skinuo je sve krinke s namjera velikosrpskog agresora. S najdubljim pijetetom odajemo i uvijek ćemo odavati počast svim poginulim braniteljima u pravednome Domovinskom ratu. Mario Banožić: Htjeli su nam slomiti duh, no Hrvati su zajedništvom, snažnom voljom i odlučnom obranom odgovorili neprijatelju i - pobijedili!

Program obilježavanja započeo je čitanjem imena ubijenih redarstvenika kod 12 čempresa na ulazu u Borovo Selo, otkud je krenuo mimohod do spomen-obilježja, gdje je održana komemoracija uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Raskrinkane namjere agresora

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na taj tragični događaj s početka velikosrpske agresije na Hrvatsku:

- Zasjeda iz koje su mučki ubijeni naši redarstvenici skinula je sve krinke s namjera agresora. Nikada nećemo zaboraviti da je hrvatska policija u tom povijesnom trenutku bila jedina oružana sila koja se suprotstavila jednoj od najvećih armija u Europi i velikosrpskim odmetnicima. S najdubljim pijetetom odajemo i uvijek ćemo odavati počast hrvatskim redarstvenicima i svim poginulim braniteljima u pravednome Domovinskom ratu.

Iz Okučana: Jedna je povijesna istina - Hrvatska se u pravednome Domovinskom ratu obranila od velikosrpske agresije & oslobodila svoja okupirana područja

Da se nikad ne zaboravi!

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da je upravo ta tragedija navijestila koliku će žrtvu Hrvati morati proći na putu slobode:

- Planskim smaknućem hrvatskih redarstvenika agresor nas je želio zastrašiti, poručiti nam što će se događati ako ne budemo poslušni, slomiti nam duh. No hrvatski je narod neprijatelju odgovorio još čvršćim zajedništvom, još snažnijom voljom, još odlučnijom obranom i - pobijedio! Da se nikad ne zaboravi!

Hrabrost legendarnih „Pauka“ odraz je nepokolebljivosti hrvatskog naroda! I danas nas ispunjavate ponosom & zahvalnošću!

POČIVALI U MIRU

Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Počivali u miru Božjem.

A A A