Vijesti
6. 5. 2022.

Potpisan kolektivni ugovor - osnovica plaće u javnim i državnim službama raste za 4%!

PVRH Andrej Plenković: Naša je Vlada od 2016. naovamo povećala osnovice za više od 23%. Dokazali smo da brinemo o položaju hrvatskih radnika! Među socijalnim partnerima vlada visoki stupanj povjerenja - nastavljamo dijalog krajem rujna kako bismo vidjeli što još možemo učiniti za naše zaposlenike. Ministar Marin Piletić: Povećani su i iznosi za sistematski pregled te naknade za prijevoz, a dogovoren je, prvi put, dodatak na plaću od 5% za završeni poslijediplomski specijalistički studij. I to je dokaz da vrednujemo dodatno obrazovanje i usavršavanje! Sindikati: Ova Vlada, za razliku od prijašnjih, na prvi znak krize nije smanjivala plaće i prava službenicima, već sasvim suprotno - podigla ih je!

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u javnim i državnim službama te Vlada RH potpisali su kolektivni ugovor kojim je osnovica plaće narasla za četiri posto te kojim su podignuti iznosi za obavljanje sistematskog pregleda i naknade za prijevoz.

Povjerenje između Vlade i sindikata

Visoki stupanj povjerenja između Vlade i sindikata najveća je dobit ovih pregovora - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Bolje se razumijemo. Razumijemo međusobna očekivanja i realne mogućnosti. Moramo zajednički tražiti načine za suočavanje s brojnim krizama koje traju ili su tek pred nama. Nastavit ćemo socijalni dijalog krajem rujna kako bismo vidjeli što još možemo učiniti za naše zaposlenike.

DOGOVOR: Od 1. svibnja osnovica plaća zaposlenima u javnim i državnim službama raste za 4%

Odgovorno upravljanje financijama, kreditni rejting & eurozona

Andrej Plenković je napomenuo da su u pregovorima postojala "tri sidra" - odgovorno upravljanje javnim financijama, viši kreditni rejting države i reformski napori za ulazak u europodručje:

- Sve nam je to pomoglo da naše politike budu prepoznate kao korisne za hrvatske građane. Napravili smo korak naprijed.

PILETIĆ: Bolji položaj gotovo 240.000 zaposlenih

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izdvojio je da će, uz povećanje od 4%, osnovica od svibnja iznositi 6.286,29 kuna. Također je ugovorena naknada za prijevoz od 1.35 kuna po prijeđenom kilometru te je povećan iznos za sistematske preglede s 500 na 1.200 kuna:

- Kroz ugovorena povećanja poboljšat će se položaj gotovo 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama. Pritom je dogovoren, prvi put u povijesti, i dodatak na plaću od 5% za završeni poslijediplomski specijalistički studij. I to je još jedan dokaz da vrednujemo dodatno obrazovanje i usavršavanje!

U našem mandatu prosječna neto plaća porasla za 1.810 kuna, a u 7 godina prije za svega - 374! Nastavljamo s gospodarskim rastom & smanjivanjem javnog duga

SINDIKATI: Zadovoljni smo!

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Nada Lovrić:

- Ova Vlada, prva od svih, na mogući znak krize nije smanjivala plaće i prava javnim i državnim službenicima, već sasvim suprotno - podigla ih je!

A A A