Vijesti
23. 5. 2022.

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

PVRH Andrej Plenković o Proljetnom paketu Europske komisije: Ovo veliko postignuće rezultat je odgovornog upravljanja javnim financijama te znatnog smanjenja udjela javnog duga u RH, s tendencijom daljnjeg pada, ali i istodobnog porasta izvoza, zaposlenosti, prosječne i minimalne plaće. Prvi put otkad smo u Europskoj uniji nemamo makroekonomskih neravnoteža! Neki bi htjeli „zaboraviti“ da je Hrvatska na početku 1. mandata ove Vlade bila u procedurama i prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža te da je tavorila dva ranga ispod investicijskog kreditnog rejtinga.

„Sve smo te negativne trendove preokrenuli, opstali za vrijeme COVID-a te se sad, unatoč globalnoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu, nastavljamo približavati prosjeku razvijenosti Europske unije te sustizati države članice koje su daleko prije nas imale priliku koristiti prednosti EU članstva!“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Banskim dvorima.

Hrvatska zadržala najviši kreditni rejting u svojoj povijesti - Potvrda pravog smjera & dokaz snažnog gospodarskog oporavka!

Pozitivni signal i za ulazak u eurozonu

„Hrvatska je unatoč svim krizama pokazala otpornost gospodarstva“ - podcrtao je Andrej Plenković i na konferenciji za medije dodao da su od 12 država EU-a koje su bile podvrgnute dubinskoj analizi Europske komisije u okviru Europskog semestra samo Irska i Hrvatska izišle iz procedure makroekonomskih neravnoteža:

- Ocjena Europske komisije da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža pozitivni je signal i za ulazak u eurozonu, što će nam dodatno osnažiti međunarodnu poziciju. Uvođenje eura može biti samo plus za hrvatske građane i gospodarstvo. Dodatno će se poboljšati naš kreditni rejting, a smanjiti kamate. Očekujem da će se završna odluka o članstvu RH usvojiti u prvih 15 dana srpnja.

Hrvatska spremna za euro!

Nastavljamo s rastom na zdravim temeljima!

Za usporedbu, naveo je zemlje koje su ostale u makroekonomskim neravnotežama: Njemačka, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Portugal, Rumunjska i Švedska. U prekomjernim neravnotežama ostali su pak Cipar, Grčka i Italija.

„Iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža izišla smo 2019. godine, dok je sada utvrđeno njihovo nepostojanje. Nastavljamo s odgovornim vođenjem javnih financija i rastom na zdravim temeljima!“ - zaključio je predsjednik Plenković.

Unatoč globalnoj krizi, u Hrvatskoj nastavak gospodarskog rasta, ali i daljnje smanjivanje javnog duga - uz ubrzano povlačenje EU sredstava!

HRVATSKA - STRATEŠKA ZEMLJA ZA OPSKRBU ENERGENTIMA

Što se tiče plana RePower EU, premijer Plenković je ponovno izdvojio njegove važne elemente - mjere uštede energije, diversifikacija dobavnih pravaca nafte i plina, zajednička nabava te zelena tranzicija (tj. obnovljivi izvori energije).

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

Podsjetio je da je ukupni paket vrijedan oko 300 milijardi eura, naglasivši da će se raditi o velikim ulaganjima, pa su i u samom dokumentu Europske komisije navedeni i LNG terminal na Krku i hrvatski plinovodi i naftovodi.

Dok RH ima najveći broj zaposlenih u povijesti & uz pomoć EU-a postaje strateška zemlja za opskrbu energentima, Milanović nas želi sukobiti sa zapadnim saveznicima!

A A A