Vijesti
23. 5. 2022.

Plenković - počasni građanin LSŽ-a: „Veliko priznanje, ali i poticaj da još odlučnije nastavimo s realizacijom svih kapitalnih projekata za razvoj ovog kraja!“

Dan Ličko-senjske županije. „Zahvaljujem na časti koja mi je ukazana. Zajedno nastavljamo s politikom ravnomjernog regionalnog razvoja Lijepe Naše. LSŽ je srce Hrvatske, što je dokazala i u najtežim razdobljima naše nacionalne povijesti! Osjećamo osobitu odgovornost za ovu županiju, površinski najveću, a među najmanjima prema broju stanovnika. Lika je pokazala veliko srce i prema Ukrajini, žrtvi svirepe ruske agresije, i prema prijateljskom ukrajinskom narodu, koji se bori za slobodu“.

Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u Gospiću je uručena povelja počasnog građanina Ličko-senjska županija.

U svom obraćanju na svečanoj sjednici Županijske skupštine istaknuo je da je u procesu decentralizacije u zadnje tri godine Ličko-senjska županija postala funkcionalno snažnija:

- Zahvaljujući poreznoj reformi, proračunski prihodi LSŽ-a rasli su od 2019. naovamo za 75%.  Osim toga, Vlada RH je tijekom COVID krize sredstvima državnog proračuna spasila 5.000 radnih mjesta kod 1.144 poslodavaca. U našoj ćete Vladi i dalje imati čvrsti oslonac!

Strateški uspjesi Vlade

Plenković je nabrojao i strateške uspjehe Vlade, poput približavanja Schengenu i europodručju:

- Hrvatska ima najveći broj zaposlenih i najviši kreditni rejting u povijesti. U potpunosti je izašla iz makroekonomskih neravnoteža, što je također izuzetno postignuće.

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

Pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Izrazio je i suosjećanje s ukrajinskim narodom te poštovanje prema Ukrajini, a nakon svečane sjednice fotografirao se s nekoliko desetaka ukrajinskih izbjeglica smještenih u Korenici, koji su se u program uključili glazbenom točkom iz svoje kulturne baštine.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Veleposlanik Ukrajine u RH Vasyl Kirilič zahvalio je Hrvatskoj i Ličko-senjskoj županiji što su Ukrajinci koji su morali napustiti svoju domovinu primljeni „na domaćinski način“.

Uz Kiriliča, kao posebni uzvanik na sjednici je sudjelovao i general Mladen Markač.

Podizanje digniteta hrvatskih branitelja

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja general Tomo Medved dobio je županijsko priznanje za podizanje digniteta hrvatskih branitelja:

- Svim stanovnicima čestitam Dan županije! Nastavit ćemo s realizacijom projekata, kao što su izgradnja memorijalnih centara Domovinskog rata i veteranskih centara, a u perspektivi su i ustanove za stalni boravak hrvatskih branitelja koji su u potrebi.

Trajno zahvalni hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodu!

Novi hrvatski suverenizam

Župan Ernest Petry u svom je govoru istaknuo da je svima u županiji zadatak izdignuti je na razinu koju zaslužuje, da postane prepoznatljiva i konkurentna:

- Za to su potrebni optimizam te zajedništvo LSŽ-a s Vladom i s drugim županijama. To je taj novi hrvatski suverenizam, koji sve okuplja, svakoga uvažava, sa svima surađuje i koji je do kraja posvećen ostvarenju današnjih nacionalnih ciljeva.

A A A