Vijesti
25. 5. 2022.

Iz Davosa (2): Za razliku od mnogih europskih država, Hrvatska je gledala naprijed & otvorila LNG terminal na Krku

(VIDEO & PHOTO) PVRH Andrej Plenković na glavnom panelu Svjetskog gospodarskog foruma („Gospodarska željezna zavjesa“): Energetika će biti i jest tema desetljeća. Bili smo svjesni da je potrebno diversificirati opskrbu energentima te smo - unatoč „čudnom“, ali žestokom otporu dijela aktera u našoj zemlji - izgradili terminal kod Omišlja. I to uz pomoć bespovratnih europskih sredstava! Time smo osigurali neovisnost o ruskom plinu i daleko veći manevarski prostor nego što ga druge članice EU-a sada imaju. Teško da bismo to sami uspjeli - i tu se također pokazala prava vrijednost EU članstva!

„Benefiti ulaska u EU pokazuju se i na primjeru sredstava koja smo dobili za obnovu nakon potresa, kao što su se pokazali i u COVID krizi, u kojoj smo morali, umjesto da se fokusiramo na, primjerice, zelenu i digitalnu tranziciju, intervencionistički reagirati kako bismo osigurali plaće i spasili više od 700.000 radnih mjesta u privatnom sektoru“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a 2. dana boravka u Davosu, na panelu "Dijalog dionika - Gospodarska željezna zavjesa: Scenariji i njihove implikacije".

Kad Europska unija uvodi energetske sankcije protiv Rusije, suradnja je potrebnija Mađarskoj nego Hrvatskoj - koja ima LNG terminal!

Koristi EU članstva

„A što radimo u energetskoj krizi? Opet smo donijeli zaštitni paket mjera - koji iznosi oko 1% našeg BDP-a. Smanjili smo PDV, financijskim „injekcijama“ pomogli građanima da plate račune za struju i plin, priskočili poljoprivrednicima i tvrtkama svih veličina. I sada, s Planom „REPower EU“, hrvatski građani mogu osjetiti zašto je Europska unija korisna“ - dodao je hrvatski premijer.

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

Izravni prijenos na CNN-u & HTV4

Osim Andreja Plenkovića, na tom središnjem panelu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum - WEF) sudjelovali su i izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, američki milijarder Ray Dalio i politički komentator na CNN-u Fareed Zakaria.

Zainteresirani su raspravu mogli pratiti u izravnom prijenosu na WEF-ovim medijskim platformama, ali na CNN-u i programu HTV4!

Više na:

Hrvatska je gledala naprijed i otvorila LNG terminal na Krku, stoga je sada naš manevarski prostor mnogo veći

Gospodarska diplomacija

I drugog dana u Davosu Plenković je održao niz susreta s čelnicima globalnih kompanija: s izvršnom potpredsjednicom AstraZenece Iskrom Reić i izvršnim direktorom Coca Cole HBC Zoranom Bogdanovićem …

„S dvoje Hrvata koji su na vodećim pozicijama u multinacionalnim tvrtkama razgovarao sam o daljnjoj suradnji i investicijskim prilikama u Hrvatskoj“ (Plenković na Twitteru - op. ur.)

… s Edwinom Paalvastom, direktorom Royal Philipsa za međunarodna tržišta, i Christophom Franzom, predsjednikom tvrtke F. Hoffmann-La Roche …

 „Teme: daljnja ulaganja u Hrvatsku i suradnja u području zdravstva, kao i u podršci procesu digitalizacije naše zemlje. La Roche već ima odličan projekt s KBC-om Zagreb. Radi se o personaliziranoj medicini - da korištenjem suvremene tehnologije što više ljudi dobiva svoj tretman kući“.

… s Jaredom Cohenom, osnivačem i izvršnim direktorom Jigsawa.

„Razgovaramo o podršci u razvoju hrvatske startup scene. Digitalna transformacija ključ je jačanja konkurentnosti i ubrzanja rasta nacionalne ekonomije“.

Bilateralni sastanci s državnicima

Bilateralno se sastao i s više državnika - moldavijskom premijerkom Nataliom Gavrilitom, bugarskim premijerom Kirilom Petkovim, predsjednikom Armenije Vahagnom Khachaturyanom, zastupnicom u Vrhovnoj radi Ivannom Klympush-Tsintsadze, voditeljicom Parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU...

„O bilateralnim odnosima i politici Istočnog partnerstva EU-a, kao i suradnji u gospodarstvu i energetici. Što se tiče Ukrajine, Hrvatska će nastaviti podupirati njezin europski put i iskazivati snažnu solidarnost s ukrajinskim narodom“.

Iz Davosa: Nakon niza ekonomskih postignuća, ulazak u europodručje dodatno će osnažiti hrvatsko gospodarstvo!

Ponovno otvorio pitanje Hrvata u BiH

PVRH Andrej Plenković sudjelovao je i na još dva panela. Na prvom ("Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu") iskoristio je prigodu da, prije svega, ponovno ukaže na nužnost izmjena Izbornog zakona u BiH te na problem neravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Založio se da se što veći broj aktera uključi u to pitanje i da pomogne da se ono riješi - „sve u kontekstu dobronamjernog angažmana RH prema državama na jugoistoku Europe, a osobito prema BiH“.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Potez Srbije - korak nazad u odnosima

Na margini tog panela, susreo se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem - kojem je iskazao nezadovoljstvo zbog optužnice protiv hrvatskih pilota.

- Neprihvatljiv nam je zakon kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na teritorij drugih država. Taj loši potez Beograda za Hrvatsku je signal koraka nazad u našim odnosima. S naše strane, već 6 godina vodimo politiku suradnje i normalizacije odnosa, jačanja položaja hrvatske manjine u Srbiji i stabilnog položaja srpske manjine u Hrvatskoj, ali i poštovanja povijesne istine o velikosrpskoj agresiji i odgovaranja za ratne zločine.

Medved: Ako zaprimimo optužnicu iz Srbije protiv pilota odbacit ćemo je

Lovljenje koraka s najnaprednijim zemljama

Na drugom panelu ("Lideri za europsko digitalno desetljeće") predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je - uz premijera Kraljevine Belgije Alexandera De Crooa - uvodno obraćanje:

- Da nije bilo Covida i ruske agresije na Ukrajinu, glavne teme WEF-a bile bi digitalizacija i zelena tranzicija. Koje su za Hrvatsku, koja želi loviti korak s najnaprednijim zemljama u tehnološkom i razvojnom smislu, od iznimne važnosti. Samo lovljenjem tog koraka možemo ostati globalno konkurentni.

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

Uz Andreja Plenkovića u Davosu je bio ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović.

A A A