Vijesti
30. 5. 2022.

U 4. desetljeću samostalnosti pred nama je daljnje unaprjeđivanje gospodarstva, podizanje standarda & lovljenje koraka s razvijenijim zapadnim zemljama

(PHOTO) DAN DRŽAVNOSTI. Predsjednik Andrej Plenković položilo je vijence ispred Spomenika domovini i sudjelovalo na misi za Domovinu koju je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. „Članica smo EU-a i NATO-a, ulazimo u Schengen i eurozonu, a Pelješkim mostom napokon i zauvijek teritorijalno spajamo Lijepu Našu. Okrenuti smo budućnosti, no važno je da se poštuju ključni datumi te da se kroz obrazovni sustav mlađim generacijama prenese kako je i zašto nastala moderna Hrvatska“.

Nakon obilježavanja Dana državnosti, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izdvojio je u izjavi za medije u Zagrebu da smo odali počast utemeljitelju moderne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima te da smo se s ponosom prisjetili toga povijesnog 30. svibnja 1990. - kada je prije točno 32 godine konstituiran prvi demokratski izabrani i višestranački Hrvatski sabor, kada je hrvatski narod učinio prvi, prekretnički korak u stvaranju slobodne, neovisne i demokratske RH.

Schengen & europodručje, Pelješki most & LNG terminal

Andrej Plenković je napomenuo da su u tri ključna desetljeća suvremene hrvatske države ostvarene sve strateške nacionalne zadaće - od međunarodnog priznanja preko obrane i oslobođenja Domovine do članstva u Europskoj uniji i NATO-u:

- Uskoro ćemo ući u Schengen i europodručje, a ovog ćemo ljeta Pelješkim mostom napokon i zauvijek teritorijalno spojiti Lijepu Našu. Skorašnjim proširenjem kapaciteta LNG terminala Hrvatska će pak u potpunosti steći energetsku sigurnost. U 4. desetljeću demokracije pred nama je - uz pomoć rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili - daljnje unaprjeđivanje gospodarstva, podizanje standarda i lovljenje koraka s razvijenijim zapadnim zemljama.

LIJEPA VIJEST: U 1. kvartalu 2022. gospodarski rast od čak 7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje!

Okrenuti smo budućnosti, no s čvrstim osloncem u vrijednostima Domovinskog rata i Tuđmanovoj baštini - dodao je:

- Stoga je važno da svoje misli posvetimo hrvatskim velikanima, da razmišljamo o svemu što nas okuplja u državi koja je izraz volje i težnje naroda za suverenošću i neovisnošću te da se kroz obrazovni sustav mlađim generacijama prenese kako je i zašto nastala moderna Hrvatska. Još jednom svim sugrađanima čestitam Dan državnosti!

Milanović k'o Milanović

Komentirajući to što Milanović nije došao na polaganje vijenaca, predsjednik Plenković je rekao da svi trebaju poštovati institucije i ključne datume suvremene hrvatske povijesti temeljem zakona koji je donio Hrvatski sabor.

Milanović bi volio vladati po načelu - država, to sam ja! Ukinuo bi svaku instituciju s čijom se odlukom ne slaže, a hapsio svakog tko mu se ne divi!

SVEČANI KONCERT U HNK

Večer prije, 29. svibnja, predsjednik Andrej Plenković bio je na svečanom koncertu koji je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu organiziran u povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH:

- Trajno smo zahvalni prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu hrvatskim braniteljima - zahvaljujući njima danas i živimo u slobodu! Nastavljamo predano i odgovorno raditi kako bi Hrvatska bila još uređenija, naprednija i razvijenija država - na dobrobit svih njenih građana!

IZASLANSTVO HDZ-a NA MIROGOJU

Posljednje počivalište dr. Franje Tuđmana, Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i Glas hrvatske žrtve - Zid boli.

Izaslanstvo naše stranke, predvođeno članom nacionalnog Predsjedništva HDZ-a i prvim čovjekom Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreb dr. sc. Mislavom Hermanom, položilo je vijence & zapalilo svijeće na Mirogoju.

- Upravo su naša Vlada i naša stranka, na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, vratile 30. svibnja kao jedini i pravi Dan državnosti! - poručio je Herman.

DAN DRŽAVNOSTI: Ponosni smo što smo vratili 30. svibnja!

A A A