Vijesti
30. 5. 2022.

Vremena golemih izazova od nas traže nacionalnu slogu, odgovornost & zrelost - baš kao i 30. svibnja 1990. godine!

PHS Gordan Jandroković: Svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti! Izražavamo zahvalnost dr. Tuđmanu, hrvatskim braniteljima i svima koji su utkali sebe u našu slobodu. Pred nama su novi sigurnosni, društveni i ekonomski izazovi - čvrsto sam uvjeren da ih sve možemo zajednički svladati. Agresija na Ukrajinu potvrđuje koliko je važno imati organiziranu državu, snažan međunarodni položaj, jaku vojsku i policiju. U ovakvim zahtjevnim vremenima nacija mora biti jedinstvena. Normalno je da postoje razlike, no moramo ih znati prevladati, međusobno se uvažavati.

U cijelosti donosimo čestitku predsjednika Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovića u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske:

Duboko u sjećanju hrvatskih ljudi

U ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime svim hrvatskim građankama i građanima te svim Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti!

Prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor konstituiran je 30. svibnja 1990. godine. Taj dan je ostao duboko u sjećanju hrvatskih ljudi jer je bio jedan od ključnih koraka na putu k stvaranju samostalne, slobodne i demokratske hrvatske države.

Povratak europskoj civilizaciji kojoj smo oduvijek pripadali

U svom govoru prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman tada je rekao da je tijekom dugih stoljeća Hrvatski sabor bio „čuvarom suvereniteta hrvatskog naroda“ i „nositeljem pravnog poretka“ te „općega civilizacijskog napretka“. Naglasio je da smo vratili hrvatski narod i našu državu političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji te europskoj civilizaciji kojima smo oduvijek pripadali.

Hvala mu za Hrvatsku!

Obilježavajući ovaj dan koji je označio povijesnu prekretnicu u stvaranju naše domovine, izražavamo trajnu zahvalnost dr. Franji Tuđmanu, svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te svima koji su na različite načine sudjelovali u stvaranju Hrvatske, njenoj međunarodnoj afirmaciji i obrani u Domovinskom ratu.

Nastavljamo graditi Hrvatsku

Danas nastavljamo graditi Hrvatsku s vizijom koja će omogućiti siguran, sadržajan i kvalitetan život svim našim ljudima. Pritom moramo osnaživati demokratske vrijednosti mira, slobode, jednakosti, pravednosti, solidarnosti i međusobnog uvažavanja.

Isto tako, nužno je raditi na jačanju svih institucija hrvatske države. Uz podizanje konkurentnosti i samoodrživosti hrvatskog gospodarstva i vodeći računa o međunarodnom položaju Hrvatske u partnerstvu s našim saveznicima i prijateljima, ostvarit ćemo svoje ciljeve.

Ponosni na postignuća u tri desetljeća samostalnosti & zahvalni hrvatskim braniteljima, nastavljamo predano raditi kako bi RH bila još naprednija i razvijenija država!

Osigurati boljitak svim našim građanima

U vremenu globalnih izazova i suočavanja s posljedicama rata, zdravstvene, društvene, gospodarske i energetske krize, potrebna nam je sloga, visoka razina odgovornosti i zrelosti. Samo zajedničkim naporima, smirivanjem napetosti u društvu i pogledom u budućnost prevladat ćemo podjele i osigurati boljitak našoj djeci, mladima i svim našim građanima. Zahtjevna razdoblja od nas traže nacionalno jedinstvo, baš kao i 30. svibnja 1990. godine.

Stoga još jednom svima želim sretan Dan državnosti!

VIJENCI & MISA ZA DOMOVINU

Predvodeći izaslanstvo Hrvatskog sabora, PHS Gordan Jandroković položio je vijenac ispred Spomenika domovini u Zagrebu i sudjelovalo na misi za Domovinu koju je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U 4. desetljeću samostalnosti pred nama je daljnje unaprjeđivanje gospodarstva, podizanje standarda & lovljenje koraka s razvijenijim zapadnim zemljama

Još jednom izrazivši zahvalnost dr. Franji Tuđmanu, hrvatskim braniteljima i svima onima koji su utkali sebe u našu slobodu, Jandroković je u izjavi za medije napomenuo da su pred nama novi sigurnosni, društveni i ekonomski izazovi:

- Čvrsto sam uvjeren da ih sve možemo zajednički svladati. Ruska agresija na Ukrajinu potvrđuje koliko je važno imati organiziranu državu, snažan međunarodni položaj, jaku vojsku i policiju. U ovakvim vremenima nacija mora biti jedinstvena. Normalno je da postoje stranačke i svjetonazorske razlike, no moramo ih znati prevladati, međusobno se uvažavati, razgovarati i tolerirati. Svima nama interes hrvatskih građana mora biti prioritet.

A A A