Vijesti
1. 6. 2022.

Europska komisija odobrila Hrvatskoj pristupanje eurozoni! Naša Vlada ostvaruje jedan od strateških ciljeva!

VELIKA VIJEST! HRVATSKA SPREMNA ZA EURO! Predsjednica EK Ursula von der Leyen: Čestitam Hrvatskoj! Manje od desetljeća nakon ulaska u Europsku uniju, RH je spremna pridružiti se euru od 1. siječnja! Uvođenje eura učinit će hrvatsko gospodarstvo jačim te donijeti koristi građanima, poduzećima i društvu. PVRH Andrej Plenković: Hrvatska je ispunila sve kriterije i uskoro će, na samom početku iduće godine, postati članica europodručja!

Europska središnja banka i Europska komisija (ECB) ocijenile su da Hrvatska zadovoljava sve zadane konvergencijske kriterije te su zaključile da je Lijepa Naša od 1. siječnja 2023. spremna postati 20. članicom eurozone.

Nastavljamo s bliskom suradnjom!

- Čestitke Hrvatskoj! Danas ste napravili veliki korak prema prihvaćanju eura, naše zajedničke valute. Manje od desetljeća nakon ulaska u EU, RH je sada spremna pridružiti se euru od 1. siječnja - istaknula je predsjednica EK Ursula von der Leyen, koja je osobno objavila tu veliku vijest za našu zemlju.

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

Dodala je da će ulazak u eurozonu učiniti hrvatsko gospodarstvo jačim te donijeti koristi građanima, poduzećima i društvu općenito:

- A i euro će postati jači ulaskom Hrvatske! Nastavljamo s bliskom suradnjom, dragi premijeru Plenkoviću!

Euro ćemo službeno uvesti 1. siječnja

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a promptno je na svojim stranicama, dok je još bio u Rotterdamu na Kongresu EPP-a, reagirao na objavu predsjednice EK:

- Hrvatska uskoro postaje članica eurozone, čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade RH! Prema izvješćima o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. EK predlaže naše članstvo u europodručju s 1. siječnja 2023. godine!

LIJEPA VIJEST: U 1. kvartalu 2022. gospodarski rast od čak 7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje!

Prijedlog Uredbe o ulasku Hrvatske

Istodobno s objavljivanjem konvergencijskog izvješća, Europska komisija je objavila i prijedlog Odluke Vijeća EU-a i prijedlog Uredbe o ulasku Hrvatske u europodručje:

- U svjetlu svoje procjene i uzimajući u obzir dodatne čimbenike relevantne za gospodarsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platne bilance i integraciju tržišta roba, rada i financijskih tržišta, smatramo da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura (stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergencija dugoročnih kamatnih stopa).

Iz Davosa: Nakon niza ekonomskih postignuća, ulazak u europodručje dodatno će osnažiti hrvatsko gospodarstvo!

Hrvatsko zakonodavstvo u potpunosti je usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU-u i sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka - također zajedno naglašavaju EK i ECB.

HODOGRAM: 12. srpnja finalna odluka ECOFIN-a

O izvješću i prijedlozima EK raspravljat će euroskupina (zemlje s eurom kao službenom valutom) 16. lipnja. Nakon sastanka, uputit će pozitivnu preporuku Vijeću /ministara/ za ekonomske i financijske poslove EU-a (ECOFIN), koje će pak, kako se očekuje, dan poslije, 17. lipnja, dati političku suglasnost.

Potom će političku suglasnost dati čelnici država članica na samitu 23. i 24. lipnja (sastanak Europskog vijeća), a onda će Europski parlament na plenarnoj sjednici od 4. do 7. srpnja dati svoje mišljenje o pristupanju Hrvatske.

Konačnu odluku, usvajanjem zakonodavnih akata, donijet će ECOFIN na sastanku 12. srpnja. Tada će biti donesena Uredba o pristupanju Hrvatske europodručju i Uredba o definitivnom tečaju po kojem će se mijenjati kune za euro.

A A A