Vijesti
7. 6. 2022.

Hrvatska mora biti pouzdana zemlja - Najgore je imati državu čiji se stav ne zna!

Dan hrvatske diplomacije. PVRH Andrej Plenković: Ruskom agresijom na Ukrajinu u svijetu su se dogodile tektonske globalne promjene. Zbog takvih se okolnosti u međunarodnoj zajednici mjeri svaki potez i važe svaka riječ. Važno je da politika države bude što je moguće više jedinstvena, a ako nije, da se zna tko stoji iza temeljnih vrijednosti i nacionalnih interesa na način koji nas dovodi do rješenja, a ne do problema. Stav Vlade RH već je godinama nepromjenjiv i jasan, dok se drugi koriste konfliktnom retorikom koja seže i do vrijeđanja.

Na početku svog govora na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije i 20. obljetnice Hrvatskog diplomatskog kluba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na ulogu diplomacije u stvaranju suvremene hrvatske države, ali i danas:

- Realizirali smo strateške nacionalne zadaće - imamo državu i institucije. Sada nam preostaje 'fine tuning' koji podrazumijeva članstvo u eurozoni od 1. siječnja 2023. godine. Cilj nam je da istodobno uđemo i u Schengen. Nakon tih dviju dubljih europskih integracija, preostat će nam pristupanje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

Vrijeđanjem se ništa ne može postići

U nastavku govora, Andrej Plenković se fokusirao na položaj Hrvatske u novome geopolitičkom kontekstu. Napomenuo je da su se uslijed ruske agresije na Ukrajinu dogodile tektonske globalne promjene, pa se „u međunarodnoj zajednici mjeri svaki potez i važe svaka riječ“:

- Hrvatska mora biti pouzdana zemlja. Najgore je kad imate državu o kojoj oni koji žele s nama surađivati ne znaju koji je njen stav. Važno je da politika države bude što je moguće više jedinstvena, a ako nije, da se zna tko stoji iza temeljnih vrijednosti i nacionalnih interesa na način koji nas dovodi do rješenja, a ne do problema.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Stav Vlade RH već je godinama nepromjenjiv i jasan, dok se drugi koriste konfliktnom retorikom koja seže i do vrijeđanja - zaključio je predsjednik Plenković.

7. LIPNJA 879.

Dne 7. lipnja 879. papa Ivan VIII. u pismu vojvodi Branimiru, knezu Hrvata, priznao je suverenost srednjovjekovne hrvatske države. Blagoslovio je hrvatski narod i kneza Branimira, priznavajući mu zemaljsku vlast nad Hrvatskom.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prisjetio se kako je 7. lipanj postao Dan hrvatske diplomacije:

-  Kao šef kadrovske službe MVEP-a došao sam 1997. na ideju da se obilježava Dan hrvatske diplomacije. Iznio sam je tadašnjem ministru Mati Graniću, a on me savjetovao da dr. Franji Tuđmanu predložim pet datuma. I predsjednik Tuđman odabrao je upravo datum kad je papa blagoslovio hrvatskog kneza.

A A A