Vijesti
8. 6. 2022.

BBŽ u Vladi ima prijatelja i partnera u svim projektima za bolji život građana - Brza cesta do Bjelovara bit će dovršena 2024. godine!

Dan Bjelovarsko-bilogorske županije. PVRH Andrej Plenković: Od prvog dana prepoznali smo važnost ravnomjernog regionalnog razvoja. Za BBŽ su kroz Razvojni sporazum za sjever Hrvatske - ne računajući zajedničke projekte za 5 uključenih županija - namijenjene dodatne dvije milijarde kuna! Predodžbe radi, dosad je u ovoj županiji upravo toliki iznos ugovoren iz fondova EU-a, od čega 1.84 milijardi u našem mandatu. A tempo povlačenja EU sredstava i dalje se ubrzava! Za napredak ovog područja od velike je važnosti i završetak brze ceste - na čemu predano radimo!

Iz Bjelovara. Čestitavši Dan Bjelovarsko-bilogorske županije, premijer Andrej Plenković istaknuo je u obraćanju na svečanoj sjednici Županijske skupštine da je naša Vlada na samom početku mandata uspostavila redoviti dijalog sa županijama kako bi one lakše rješavale svoje probleme:

- Fiskalna decentralizacija je omogućila da BBŽ ima gotovo 95% veći izvorni proračun nego prije. Prijateljstvo Vlade prema ovoj županiji vidljivo je i na primjeru otplate kredita za novu bjelovarsku bolnicu.

Dovršetak brze ceste

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je i na kapitalni projekt brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje:

- Posebno je važno da se ta 'riblja kost' kroz Slavoniju izgradi što prije. Dionica do Bjelovara bit će gotova za dvije godine, a zatim se ide u drugu fazu izgradnje - do Virovitice i dalje prema granici s Mađarskom.

Iz Virovitice: Kako EU novcem gradimo Pelješki most, tako smo i kroz Projekt Slavonija već ugovorili blizu 9 mlrd. kuna!

Sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku

Također se osvrnuo na Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku, potpisan krajem prošle godine po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem:

- Putem Razvojnog sporazuma za BBŽ su - ne računajući zajedničke projekte za 5 uključenih županija - namijenjene dodatne 2 milijarde kuna! Predodžbe radi, dosad je u ovoj županiji upravo toliki iznos ugovoren iz fondova EU-a, od čega 1.84 milijardi u našem mandatu. A tempo povlačenja EU sredstava i dalje se ubrzava!

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

Pomogli u COVID krizi, pomažemo i sada

Predsjednik Plenković podsjetio je na poticaje koje je Vlada isplaćivala tijekom zdravstvene krize uzrokovane pandemijom, ali i sve što sada čini kako bi ublažila posljedice energetske krize uslijed ruske agresije na Ukrajinu:

- Pravodobnim mjerama uvijek ćemo biti na strani hrvatskog čovjeka, radnika i gospodarstvenika!

Zaštita standarda, sigurnost opskrbe naftnim derivatima, više od milijarde za obiteljske mirovine & ekonomski iskoraci naše Vlade!

MARUŠIĆ: Pozitivni pomaci vidljivi su u svakoj sredini

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić naglasio je da je ponosan na sve postignuto u 1. godini mandata, a kao najvažnije izdvojio je uključivost i novi model upravljanja:

- Svaki građanin može vidjeti kako se troši novac, BBŽ je postala prva otvorena županija. Nema više pogodovanja, nema više diskriminacije, isplate iz županijskog proračuna dostupne su svim gradovima i općinama - neovisno tko im je na čelu.

Dočekala nas je devastirana županija

Rekao je i da je spašeno 130 radnih mjesta u Daruvarskoj vodoprivredi, koja je bila na rubu stečaja, te da su u kratkom roku osigurana sredstava za ovogodišnju otplatu kredita za bolnicu:

- Time smo, uz pomoć Vlade, spriječili kolaps zdravstvenog sustava. A prisjetimo se, dočekala nas je devastirana županija, zadužena preko glave, ali zajedničkim snagama s (grado)načelnicima i Vladom RH idemo naprijed - pozitivni pomaci vidljivi su u svakoj sredini.

A A A