Vijesti
9. 6. 2022.

Veća primanja za 300.000 umirovljenika, i to mimo usklađivanja! Od 1. siječnja povećanje najnižih mirovina & novi model obiteljske mirovine

PVRH Andrej Plenković: Ispunjavamo svoja obećanja i nastavljamo unaprjeđivati položaj naših starijih sugrađana. Po uzoru na razvijenije članice EU-a, izradili smo novi model kojim se omogućava rast mirovina, pravedniji izračun i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Za više od 136.000 korisnika povećava se obiteljskih mirovina za 10%, tj. za oko 250 kuna mjesečno, a za više od 155.000 umirovljenika mjesečna primanja rastu u prosjeku oko 510 kuna. Pritom je važno istaknuti da će mirovine nastaviti rasti usklađivanjem, a korisnici će zadržati pravo i rada do polovice radnog vremena.

 „Mimo ovog, povećat će se i najniže mirovine, njih 287.000. Početkom 2023. podići ćemo ih za 1.5%, a od 1. siječnja 2025. za dodatnih 1.5%“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a predstavljajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja:

- U ovim izrazito izazovnim vremenima poduzimamo sve kako bi umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost, za što će se u ove tri godine uložiti ukupno oko 4.4 milijarde kuna.

Prosječne mirovine porasle 20.15%

Podsjećamo da su prosječne mirovine u mandatu od listopada 2016. do danas povećane za 20.15%, a najniža mirovina za 26.41% - podcrtao je Andrej Plenković:

- To nipošto nije posljedica samo usklađivanja, nego i brojnih mjera iz mirovinske reforme. Ispunjavamo svoja obećanja o socijalnoj sigurnosti građana starije dobi, smanjujemo rizik od siromaštva i poboljšavamo položaj naših umirovljenika.

Više na:

U ovim izrazito izazovnim vremenima poduzimamo sve kako bi umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost

Ne zaboravimo - i COVID i energetski dodatak

I dodajmo još nešto: prošle je godine za ublažavanje posljedica pandemije Vlada RH umirovljenicima isplatila COVID dodatak, dok im je u svibnju ove godine isplaćen energetski dodatak. Svakom od tih mjera obuhvaćeno je oko 700.000 umirovljenika.

NIKAD VEĆA ZAPOSLENOST

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima predsjednik Plenković donio je još jednu dobru vijest - Hrvatska ima rekordnu zaposlenost!

- Na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje evidentirano je 1.622.421 osiguranika! Riječ je o rastu od 48.472 osiguranika u godinu dana, a od 98.768 u dvije godine. Nastavljamo s unaprjeđivanjem gospodarstva te povećavanjem plaća i mirovina!

A A A