Vijesti
9. 6. 2022.

Odbacivanje srbijanskih 'optužnica', zaštita standarda građana, povećanje mirovina & saniranje šteta od tuče!

(VIDEO) Andrej Plenković na 124. sjednici Vlade RH: Srbijanski 'zakon' o kvaziuniverzalnoj nadležnosti apsolutno je neprihvatljiv. Stoga će sve takve zamolnice koje dođu iz Srbije jednostavno biti odbijene! Raspolažemo mehanizmima kojima ćemo zaštititi naše pilote iz Oluje, heroje Domovinskog rata. Srbija se i dalje vodi politikom provokacije, a ne suradnje i suočavanja s povijesnom istinom o agresiji. * Marija Vučković: Za nastavak poljoprivredne proizvodnje i normalizaciju života u šest županija koje su stradale u elementarnoj nepogodi osigurano je 54 milijuna kuna. Pomoć će se raspodijeliti proporcionalno nastalim štetama.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

Zaštitit ćemo hrvatske vojne pilote

Andrej Plenković na početku svog uvodnog obraćanja osvrnuo se na vijest da je Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota. Potvrdio je, još jednom, jasni stav Vlade RH - 'zakon' kojim je Srbija uspostavila kvaziuniverzalnu nadležnost na teritoriju bivše Jugoslavije apsolutno je neprihvatljiv!

- Stoga će sve zamolnice koje temeljem tog 'zakona' dođu iz Srbije jednostavno biti - odbijene! Raspolažemo mehanizmima kojima ćemo zaštititi hrvatske pilote iz Oluje, heroje Domovinskog rata. Srbija se očito još uvijek odbija suočiti sa svojom odgovornošću za agresije i ratove na prostoru bivše države. Nažalost, i dalje se vodi politikom provokacije, a ne suradnje i suočavanja s povijesnom istinom.

Vlada je razgovarala s hrvatskim pilotima, i stvari su čvrste i jasne i takve će i ostati! - zaključio je Plenković.

Domovinski rat temelj je naše države i slobode. Iz njega je izrasla snažna i ozbiljna vojska, pouzdana saveznica u NATO-u

Sankcije protiv Čavare - neutemeljene!

Potom se dotaknuo sankcija Ministarstva financija SAD-a protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, naglasivši da se prvi takvoj odluci usprotivio ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman:

- Riječ o pogrešnoj i neutemeljenoj odluci i političkoj poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda, i to još čelniku Federacije BiH. Štoviše, dovodi se u pitanje i sami smisao takve odluke s obzirom da Čavara nema imovine ni računa u SAD-u.

Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve i sramoti Hrvatsku. No nije jedini, u oporbi ima sličnih saborskih zastupnika…

Hrvati u BiH i dalje prioritet Vlade RH

I Vlada RH i hrvatske političke stranke u BiH trude se pojasniti problem izbornog inženjeringa -nastavio je - i nemogućnosti da Hrvati budu legitimno zastupljeni u predstavničkim tijelima BiH:

- Neovisno o tome, Sjedinjene Američke Države partner su Hrvatske i zemlja s kojom razvijamo dobre i kvalitetne odnose. No postoje situacije u kojima imamo različite stavove, a ovo je jedna od njih.

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Dobrim je ocijenio to što je State Department jučer jasno kazao da je BiH država koja ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a vjeruje da će se i ovo pitanje razjasniti.

Rečeno - učinjeno! Rastu mirovine

Premijer Plenković jutros je u Banskim dvorima predstavio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje će korisnicima obiteljskih mirovina omogućiti pravedniji izračun te korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, a ujedno se podižu i najniže mirovine:

- Povećanje primanja obuhvatit će, mimo regularnog usklađivanja mirovina, gotovo 300.000 umirovljenika, za što će se samo u 2023. izdvojiti više od 1.1 milijarde kuna, a u iduće 3 godine oko 4.5 milijarde. Sve je to dio Programa Vlade RH, u kojem smo posebni naglasak stavili na održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina.

Veća primanja za 300.000 umirovljenika, i to mimo usklađivanja! Od 1. siječnja povećanje najnižih mirovina & novi model obiteljske mirovine

Napravili smo veliki iskorak budući da dosadašnji propisi nisu dozvoljavali istodobno korištenje osobne i obiteljske mirovine - prisnažio je.

Mjere za zaštitu standarda građana

Potom je podsjetio na telefonsku sjednicu na kojoj je Vlada ponovo smanjila trošarine na benzin i dizel te limite za marže:

- Time je potrošačima po 50-litrenom spremniku goriva za benzin ušteđeno oko 114 kuna, za dizel 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu. I dalje ćemo pratiti posljedice ruske agresije na Ukrajinu kako bismo našim građanima i našem gospodarstvu izlazili ususret kad je riječ o cijenama goriva.

REČENO - UČINJENO! Nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva & zaštitu standarda hrvatskih građana!

54 MILIJUNA ZA SANIRANJE ŠTETA OD TUČE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da je za saniranje šteta od tuče, nastavak poljoprivredne proizvodnje i normalizaciju života u šest županija pogođenih tom elementarnom nepogodom osigurano 54 milijuna kuna:

- Pomoć će se raspodijeliti proporcionalno nastalim štetama u poljoprivredi i gospodarstvu te na komunalnoj infrastrukturi i stambenoj imovini. Novac će biti doznačen izravno na račune županija, koje su pak zadužene da utvrde kriterije za dodjelu sredstava i popis oštećenika s pripadajućim iznosima pomoći te osiguraju uvjete za ispravnu provedbu nadzora i namjensko trošenje sredstava.

Promptna pomoć nastradalom Hrvatskom zagorju, dodatne mjere za zaštitu standarda & Hrvatska kao energetsko čvorište

A A A