Vijesti
12. 6. 2022.

I u 6. godini mandata, i u 4. desetljeću postojanja, i dalje smo najsnažnija i najveća politička snaga u zemlji - čime se malo koja stranka u Europi može pohvaliti!

(VIDEO) XIX. Opći sabor HDZ-a. Izvješće PHDZ Andreja Plenkovića: Potpora koju i danas imamo temelji se na našim postignućima, ali i novom smjeru stranke. Vođeni načelom modernog suverenizma i usidreni u desnom centru, okrenuti smo budućnosti, ali s čvrstim osloncem u baštini dr. Tuđmana. Unatoč svim nasrtajima na nas, očuvali smo političku stabilnost. Bez nje, ne bi bilo ni LNG terminala i Schengena, ni rasta BDP-a i rekordne zaposlenosti, ni Rafalea i Pelješkog mosta... Bez nje ne bismo u COVID krizi spasili 700.000 radnih mjesta! Naše zajedništvo bit će najbolji odgovor i na buduće napade i laži - kojih će biti sve više kako se približava 'superizborna' 2024. godina. Tad ćemo s ponosom reći što smo u 8 godina učinili za Hrvatsku i tražiti povjerenje za novi mandat - povijesni treći zaredom za HDZ!

Sigurnost i stabilnost. Odgovornost i ozbiljnost. Snaga zajedništva. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog nipošto nije slučajno odabrana za ovaj veliki skup. Prije 32 godine upravo je na ovom mjestu održan Prvi opći sabor HDZ-a - na kojem je dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika naše stranke te otkuda je poveo hrvatski narod na put slobode.

Na XIX. Općem saboru HDZ-a izabrano 10 novih članica i članova Predsjedništva. Nastavljamo zajedno - odlučno, odvažno & odgovorno!

Unatoč svim izazovima

Pred oko 2.000 okupljenih izaslanika i uzvanika, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnio je Izvješće o radu stranku od zadnjeg Općeg sabora (2018.) naovamo.

Napomenuo je da su protekle četiri godine bile izrazito izazovne za državu, hrvatski narod i sve naše građane, za Europu i cijeli svijet, referirajući se na pandemiju koronavirusa, a potom i na brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu koje je izazvala „globalne tektonske poremećaje", i energetsku i prehrambenu i sigurnosnu i humanitarnu krizu. A u međuvremenu je Hrvatska, povrh toga, doživjela i dva velika potresa, u Zagrebu i na Banovini, s enormnim materijalnim štetama.

REČENO - UČINJENO! Nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva & zaštitu standarda hrvatskih građana!

„Ali, unatoč svim izazovima s kojima smo se morali suočiti i s kojima se i dandanas suočavamo, HDZ je i dalje - u 6. godini mandata i u 4. desetljeću postojanja - najjača i najveća politička snaga u Hrvatskoj, čime se malo koja stranka u Europi može pohvaliti! To možemo zahvaliti svima vama, svojim nedvojbenim postignućima i kontinuiranoj potpori hrvatskog naroda. Na to možemo i trebamo biti ponosni!“ - poručio je predsjednik Plenković.

Veća primanja za 300.000 umirovljenika, i to mimo usklađivanja! Od 1. siječnja povećanje najnižih mirovina & novi model obiteljske mirovine

GOVOR - U CIJELOSTI

Govor možete pogledati i poslušati u cijelosti, a u nastavku donosimo (tek manji) dio naglasaka iz njegovoga nadahnutog obraćanja, često prekidanog pljeskom.

Zahvala članicama i članovima

Lijepo je vidjeti koliko je HDZ snažan! I dalje smo najjača, i to uvjerljivo, politička snaga u Hrvatskoj! Zato svim našim članicama i članovima želim zahvaliti na svakodnevnom požrtvovnom radu na dobrobit Hrvatske - u svakoj općini, u svakom gradu, u svakoj županiji. Svaki vaš napor jednako je vrijedan bez obzira na kojoj razini odgovornosti i upravljanja u Hrvatskoj djelovali.

CROBAROMETAR: HDZ-u snažno skočila potpora - Sunovrat SDP-a & Milanovića!

Postignuća & moderni suverenizam

Uporište za većinsku potporu koju imamo svakako su i naši rezultati, naša postignuća, ali i novi smjer stranke, a ovaj sabor samo će učvrstiti zajedništvo stranke i pripremiti nas da se još odvažnije, još angažiranije, još djelotvornije suočimo sa svim izazovima - vodeći se pritom konceptom modernog suverenizma.

Ima li što suverenističkije od Pelješkog mosta, Schengena & Rafalea?!

U desnom centru - gdje je dr. Tuđman i postavio HDZ!

Da, okrenuti smo budućnosti i svladavanju suvremenih izazova, no s čvrstim osloncem u baštini dr. Franje Tuđmana. Ona je dandanas naše polazište i kamen-temeljac naših politika. Podjednako tako, usidreni smo u vrijednostima pravednog i obrambenog Domovinskog rata. Hrvatska stoji uz svoje heroje i neće prihvatiti da Beograd, 27 godina poslije sloma velikosrpske agresije i naše pobjede, procesuira hrvatske branitelje!

Poruka detuđmanizatorima - niste uspjeli niti ćete uspjeti! Jer hrvatski narod cijeni i voli dr. Tuđmana!

HDZ je programski usidren u desnom centru, što je upravo ono mjesto na političkom spektru na kojem ga je postavio naš utemeljitelj i prvi predsjednik dr. Tuđman.

I (lažna) desnica protiv Grabar-Kitarović

Protiv gospođe Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima 2019. radile su dvije struje - i ujedinjena ljevica, ali i stranke koje se deklariraju „desnije“. Naši navodni prijatelji po svjetonazoru tako su doveli na vlast kandidata ljevice na Pantovčak, a sve u cilju da se destabilizira HDZ - kako bi se poraz naše kandidatkinje kasnije prelio na parlamentarne izbore. No to im nije uspjelo!

HDZ se ne da ucjenjivati!

Nije im uspjelo, jer je na unutarstranačkim izborima u HDZ-u pobijedio tim "Odvažno za Hrvatsku", a nakon toga smo slavili na parlamentarnim izborima. HDZ je osvojio 66 mandata - što je najbolji rezultat još od doba dr. Tuđmana!

DP se sam isključio iz partnerstva u ovoj Vladi, a SDP-ov je domet pokušati blokirati LNG - projekt koji nam osigurava energetsku autonomiju!

Trebao nam je samo jedan dan da nakon izbora formiramo stabilnu parlamentarnu većinu, i to bez onih koji su nas pokušavali ucjenjivati. Sami su sebe isključili - HDZ se ne da ucjenjivati!

Najodgovornije dužnosti u europskim institucijama

Nastavivši s proeuropskom i uključivom politikom, politikom koja omogućuje da Hrvatska napreduje, HDZ je demonstrirao snagu i na prošlogodišnjim lokalnim izborima, a istodobno je radio i na svojoj međunarodnoj afirmaciji. O tome svjedoči izbor članica i članova HDZ-a na najviše i najodgovornije dužnosti u europskim institucijama te u Europskoj pučkoj stranci, najvećoj političkoj obitelji Starog kontinenta.

Dubravka Šuica - potpredsjednica EPP-a! Najviša je to dužnost koju su Hrvatska & naša stranka ikad imale u najjačoj političkoj obitelji u Europi!

Politička stabilnost

Unatoč svim nasrtajima i podmetanjima, očuvali smo političku stabilnost zemlje. Da nje nema, ne bismo danas imali LNG terminal, kojim smo osigurali opskrbu i neovisnost o ruskom plinu. Da nje nema, ne bismo bili pred ulaskom u eurozonu i Schengen, ne bi bilo ni rekordne zaposlenosti, ni gospodarskog rasta, ni nabave višenamjenskih borbenih aviona, ni skorašnjeg završetka Pelješkog mosta... Sve je to provedba našeg programa "Sigurna Hrvatska" - koji jamči razvijenu, socijalnu, solidarnu i pravednu Hrvatsku.

Zbilja, dobar tjedan! Iskazali smo zadovoljstvo mnogobrojnim postignućima naše Vlade i naše stranke!

Očuvanje radnih mjesta u koronakrizi

Tako smo tijekom pandemije spriječili val otpuštanja i stečajeva, očuvali smo 700.000 radnih mjesta i spasili 130.000 poduzeća. Nije došlo ni do ugroze egzistencije hrvatskih obitelji. No to se nije dogodilo slučajno, nego zahvaljujući odlukama naše vlade, našim pravodobnim i odlučnim mjerama.

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

Slava Ukrajini!

HDZ razlikuje dobro od zla, na pravoj smo strani povijesti i pravde. I temeljem teškog hrvatskog iskustva u velikosrpskoj agresiji odmah smo - za razliku od nekih - stali uz ukrajinski narod, iskazali solidarnost. Potpora koju smo dali, koju dajemo i koju ćemo i dalje davati nije sračunata, nego principijelna. Slava Ukrajini!

Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve i sramoti Hrvatsku. No nije jedini, u oporbi ima sličnih saborskih zastupnika…

Domoljubna, demokršćanska, državotvorna stranka

Drage prijateljice i prijatelji, vrijeme pred nama puno je izazova, ali i prilika. Hrvatska treba snažni HDZ jer je HDZ sinonim za državotvornu stranku, ukorijenjenu u narodu već više od tri desetljeća, koja je sposobna odbaciti sve napade.

Bez obzira što smo nerijetko izloženi brutalnom etiketiranju, nastavljamo djelovati kao domoljubna, demokršćanska, državotvorna stranka. Gledam kako su uspjeli iz jedne sasvim normalne rečenice u Programu „Hrvatska i HDZ u četvrtom desetljeću“ gotovo stvoriti problem. No nema tu problema, mi dobro znamo koje su kršćanske vrijednosti koje dijelimo i živimo. Ali, isto tako, mi smo moderna stranka - stranka koja uvažava postojanje drugih.

Po povijesni, treći mandat za HDZ!

Lijepe nam i etiketu „izdajnika“ prema Hrvatima u BiH. Zajedno, odbijmo te laži i napade! Naše zajedništvo bit će najbolji odgovor i na sve buduće nasrtaje, kojih će biti sve više i više kako se približava “superizborna” 2024. godina. Tada ćemo s ponosom reći što smo u osam godina učinili za Hrvatsku i tražiti povjerenje za novi mandat - povijesni treći za HDZ i Hrvatsku!

Cijene se vodstvo, pouzdanost i rješenja

Ove krize su nas ojačale, pokazale su što je na cijeni. Cijene se vodstvo, pouzdanost i rješenja, što smo kao najjača stranka i ponudili te ostvarili uspjehe. I još ćemo ih puno ostvariti do 2024. godine - što će naši sugrađani, kao i do sada, znati prepoznati!

Živjela nam Hrvatska demokratska zajednica! Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!

A A A