Vijesti
14. 6. 2022.

Problem položaja Hrvata u BiH uspjeli smo odgovornim angažmanom podići na najvišu europsku razinu

Izjava koja je na poticaj Charlesa Michela usvojena u Bruxellesu izrazito je dobra. U njoj se izričito navode i konstitutivnost naroda i HITNO ('urgently') donošenje izborne reforme - najkasnije za 6 mjeseci. Bez ustrajnog rada naše Vlade niti bi se Michel angažirao, niti bi bilo ove izvrsne izjave. To zasigurno nije mogao uspjeti Milanović, koji prijeti blokadama i rastjeruje sve moguće saveznike. Jedino što on može 'uspjeti' jest izolirati Hrvate u BiH. Kao premijer nije ni zucnuo o njima, a prije toga je u crvenom šuškavcu navijao za Komšića. Njega ni danas nije briga za njih, nego sve ovo radi iz pakosti, obijesti i jala samo kako bi pokušao naštetiti HDZ-u - poručio je predsjednik Andrej Plenković.

Osim što je nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a govorio o uspješnom XIX. Općem saboru i ostalim aktivnostima HDZ-a te splitskim sramotnicima Puljku i Ivoševiću, predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković odgovarao je i na novinarska pitanja o položaju Hrvata u BiH i štetočini Milanoviću.

Konstituirano novo Predsjedništvo HDZ-a

Donosimo ključne poruke:

Izjava - zalog za nastavak pregovora

Izjava koja je na poticaj predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i visokog predstavnika za vanjske poslove EU-a Josepa Borrella u nedjelju potpisana u Bruxellesu sadržajno je izrazito dobra za Hrvate iz BiH.

Za razliku od ranije verzije koja je kolala medijima, u konačnom tekstu izričito se navode i konstitutivnost naroda, i Hrvati u BiH, i HITNO ('urgently') donošenje izborne reforme, a najkasnije za 6 mjeseci. Ta je izjava zalog za nastavak razgovora o stvarnoj ravnopravnosti hrvatskog naroda.

Michelov angažman nije „pao s neba“

Bez ustrajne inicijative naše Vlade RH niti bi se Michel angažirao, niti bi došao u Sarajevo, niti bi sazvao ovaj sastanak u središtu Europske unije, niti bi bilo ove izvrsne izjave.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Problem položaja Hrvata u BiH - koji se 20-ak godina ignorirao - uspjeli smo ozbiljnim, odgovornim angažmanom podići na najvišu europsku razinu.

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Štetočina s Pantovčaka

Sve to zasigurno ne bi uspio onaj tko prijeti blokadama i vrijeđa sve moguće saveznike. Da, mislim na destruktivnog Milanovića! Da je išta učinio za Hrvate u BiH, danas bi se manje čudio što njegov finski kolega ne zna isto što i on o tom problemu.

Jedino što Milanović može 'uspjeti' jest izolirati naše sunarodnjake u BiH. Prvo je u crvenom šuškavcu navijao za Željka Komšića i radovao se preglasavanju Hrvata, potom kao premijer nije ni zucnuo o nepravdi koja im se nanosi.

Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve i sramoti Hrvatsku. No nije jedini, u oporbi ima sličnih saborskih zastupnika…

Njega ni danas nije briga za Hrvate u BiH, nego sve ovo radi iz čiste pakosti, obijesti i jala samo kako bi pokušao naštetiti HDZ-u, unijeti razdor. On svoju priču o brizi za Hrvate u BiH može prodati jedino onima koji nemaju nikakvih međunarodnih kontakata i koji su naivno povjerovali da im se može pomoći bukanjem, prijetnjama i uvredama.

Razumljiva je Čovićeva odluka

Od pitanja je li Dragan Čović bio ili nije bio na sastanku u Bruxellesu daleko je važnije to što je izjava koja je usvojena, ponavljam, odlična za Hrvate u BiH. Razumljivo mi je da Čović ne želi da ga se dovodi u vezu s Komšićem, koji je bez kompleksa 12 godina uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. Uostalom, Komšić nikad nije službeno posjetio Hrvatsku. Ne želimo ga primiti.

Rezolucija Europske pučke stranke o izbornoj reformi u BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda

A A A