Vijesti
10. 6. 2022.

Iz Soluna: Hrvatska neće propustiti priliku da u izmijenjenim okolnostima ne iskoristi svoj geostrateški položaj!

PVRH Andrej Plenković: „I na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) najavio sam da ćemo proširiti kapacitete LNG terminala na Krku te svojih plinovoda i naftovoda. Namjera nam je dugoročno osigurati dovoljno energenata za vlastite potrebe, ali isto tako i za niz država koje su još uvijek ovisne o Rusiji“. U Solunskoj deklaraciji koju su donijele članice SEECP-a ističe se da će Europska unija morati pomoći energetskoj stabilnosti jugoistoka Europe financiranjem nadogradnji upravo LNG terminala i plinskih interkonekcija.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Solunu na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Na summitu su u fokusu bile potpora Ukrajini i posljedice ruske agresije na energetsku sigurnost i opskrbu hranom.

Nastavljamo ulagati u energetsku infrastrukturu

„Hrvatska želi investirati u LNG terminal na Krku, koji je otvoren prije godinu i pol, te u plinovode i naftovode kako bi iskoristila svoj geostrateški položaj u novim okolnostima“ - poručio je Andrej Plenković čelnicima 12 država koje su, uz RH, članice SEECP-a (Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kosovo, Moldavija, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija i Turska):

- Namjera nam je dugoročno osigurati dovoljno energenata za vlastite potrebe, ali isto tako i za niz država koje su još uvijek ovisne o Rusiji. Hrvatska je u daleko boljoj poziciji od njih upravo zbog izgradnje LNG terminala.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

Prirodni plin - najvažniji izvor energije

Tim su povodom članice SEECP-a donijele „Solunsku deklaraciju“ - u kojoj ističu da prirodni plin jest i da će biti „najvažniji izvor energije sve do zadovoljavajućeg razvoja zelene tehnologije“, te da su stoga „od ključne važnosti LNG terminali i interkonekcije između plinovoda“.

Zemlje jugoistoka Europe također su naglasile kako bi Europska unija morala pomoći energetskoj stabilnosti tog dijela kontinenta financiranjem jačanja infrastrukture.

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

PLENKOVIĆ & MICHEL O IZBORNOJ REFORMI U BiH

Na sastanak na vrhu SEECP-a došao je i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, s kojim se predsjednik Plenković odvojeno susreo uoči nedjelje, kada u Bruxelles stižu politički čelnici iz BiH na nastavak razgovora o izborima:

- Samo pravednom izbornom reformom može se osigurati stvarna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH. To se mora riješiti. Hrvatska je prijatelj i susjed, zemlja koja najviše od svih želi da BiH ide naprijed, upućeni smo jedni na druge… Normalno da takav odnos zahtijeva iskrenu, partnersku suradnju i razrješenje temeljnih pitanja.

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

SOLUNSKA DEKLARACIJA - POTPORA PROŠIRENJU

Na radnu večeru - kojoj je u drugome najvećem gradu Helenske Republike domaćin bio grčki premijer Kiriakos Micotakis - stigao je i njemački kancelar Olaf Scholz.

Solunskom deklaracijom članice SEECP-a izrazile su potporu i procesu brze integracije i proširenja EU-a na jugoistok Europe, naglašavajući važnost reformi i europskih vrijednosti te jačanja međusobne ekonomske, infrastrukturne, političke i obrazovne povezanosti. Osuđena je, još jednom, ruska invazija na Ukrajinu.

A A A