Vijesti
13. 6. 2022.

Manfred Weber: HDZ je pokretačka snaga EPP-a!

(VIDEO) Predsjednik Europske pučke stranke na Općem saboru HDZ-a: „Ovo je moje prvo putovanje u inozemstvo u svojstvu predsjednika EPP-a - time odajem počast Hrvatskoj i osobno premijeru Andreju Plenkoviću koji je napravio sjajan posao! Hrvatska se uskoro priključuje šengenskom području i eurozoni, što je jasan dokaz da ste ostvarili uspješnu europsku priču. Trebamo snažnu Europu, a Europa treba snažnu Hrvatsku, Europa treba snažni HDZ. Sretno, učinit ćemo to zajedno!“.

Osim potpredsjednice Europske pučke stranke Dubravke Šuice, na XIX. Općem saboru HDZ-a pozdravnim govorom obratio se i Manfred Weber, novoizabrani predsjednik EPP-a, najveće političke obitelji Starog kontinenta - koja okuplja narodnjačke i demokršćanske stranke desnog centra.

U vrhu smo Europske unije i EPP-a, ostvarujemo nacionalne strateške ciljeve & pozicioniramo Hrvatsku ondje gdje oduvijek pripada!

Zajedno s Weberom, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog bio je novi glavni tajnik EPP-a Thanasis Bakolas (Grčka).

Čestitke Hrvatskoj

Predsjednik EPP-a čestitao je Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen:

- Ovo je moje prvo putovanje u inozemstvo u svojstvu predsjednika EPP-a - time odajem počast Hrvatskoj i osobno premijeru Andreju Plenkoviću koji je napravio sjajan posao! Hrvatska će se uskoro priključiti Scengenu i europodručju, što je jasan dokaz da ste ostvarili uspješnu europsku priču!

Europska komisija odobrila Hrvatskoj pristupanje eurozoni! Naša Vlada ostvaruje jedan od strateških ciljeva!

Europska perspektiva BiH

Govoreći o Zapadnom Balkanu i BiH, istaknuo je da im je potrebno ponuditi jasnu europsku perspektivu:

- Moramo napraviti jasan vremenski raspored. Moramo zajednički poduzeti konkretne korake kako bi se oni osjećali dobrodošli u Europsku uniju.

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Ruska agresija - napad na europske vrijednosti

U svom govoru Manfred Weber još jednom je osudio - kako je naglasio - brutalnu, nelegalnu i neopravdanu rusku invaziju na Ukrajinu:

-  U Europi je ponovno rat, a Vi Hrvati jako dobro znate kako je to biti žrtva agresije i što znači boriti se za slobodu i demokraciju. Kada su 24. veljače ruski tenkovi prešli granicu Ukrajine, to nije bio napad samo na teritorijalni integritet te neovisne zemlje, nego i na europske i općecivilizacijske vrijednosti. Napadnute su sloboda, demokracija i vladavina zakona!

Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve i sramoti Hrvatsku. No nije jedini, u oporbi ima sličnih saborskih zastupnika…

NATO - kralježnica naše obrane i sigurnosti

Dodao je da Europljani trebaju zajednički raditi na obrani i sigurnosti te je u tom kontekstu pozdravio najavu pristupanja Švedske i Finske NATO-u:

- EPP u potpunosti podupire NATO koji je kralježnica naše obrane i sigurnosti, a Europa mora unutar NATO-a biti još snažnija. Moramo raditi na jačanju europskog stupa obrane i biti spremni i sposobni zaštititi Europljane. Europski način života je na kocki i moramo se boriti za svoje vrijednosti.

Priliku koja joj se nudi Hrvatska neće propustiti! Postat ćemo ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom & plinom!

Stoga je u EU-u potrebno provesti reforme kako bi Europa bila spremna odgovoriti na nove tektonske globalne promjene.

- Pri uvođenju sankcija ne smije se događati da jedan čovjek, na primjer Viktor Orban, blokira cijelu Europsku uniju. Europa mora biti jedinstvena, a ako ne može odlučivati o zajedničkoj vanjskoj politici, bit će slaba. Europa mora govoriti jednim snažnim glasom!

Europa treba snažnu Hrvatsku!

„Ono što je Europi potrebno jest istinski desni centar. Iskustvo, vrijednosti, odgovornost, vizija za budućnost, to je u našem DNK“ - na kraju je poručio Manfred Weber:

- Trebamo snažnu Europu, Europa treba snažnu Hrvatsku, Europa treba snažan HDZ. Sretno, učinit ćemo to zajedno! HDZ je pokretačka snaga EPP-a!

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

A A A