Vijesti
12. 6. 2022.

Lideri Hrvata iz BiH, Srbije i Crne Gore na XIX. Općem saboru HDZ-a: Hvala predsjedniku Plenkoviću & Vladi RH na svemu što čine za nas!

(VIDEO). Dragan Čović: Zajedno, kroz Hrvatski narodni sabor BiH, pobijedit ćemo na izborima i očuvati Hrvate kao konstitutivni narod! Zahvaljujući hrvatskom premijeru, pitanje naše ravnopravnosti danas je „na stolu“ svake važnije administracije u svijetu! Tomislav Žigmanov: Hrvati u Srbiji još uvijek pred sobom imaju velike zadaće, a za to nam je i dalje potrebna pomoć. Znamo da je u HDZ-u - imamo! Adrijan Vuksanović: Zajedništvo nas nadahnjuje! Ovo nije samo sabor HDZ-a, ovo je sabor hrvatstva. Naš glas se ponovno čuje i iz Vlade Crne Gore. Uz potporu Republike Hrvatske, naša nacionalna zajednica vratila je svoju snagu!

Zajedništvo Hrvata iz Domovine i izvan RH jedno je od temeljnih načela naše stranke još od dr. Franje Tuđmana.

Predstavnici Hrvata iz triju susjednih država

U skladu s tim, s nama su na XIX. Općem saboru HDZ-a bili predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i prvi čovjek HNV-a u Crnoj Gori Zvonimir Deković, a pozdravne su govore u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održali predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poslanik u srbijanskoj Narodnoj skupštini Tomislav Žigmanov te ministar u Vladi Crne Gore i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Adrijan Vuksanović.

Donosimo sažetke njihovih obraćanja:

ČOVIĆ: Zajedno - uspjet ćemo!

Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda. Hrvati jedini iskreno, nedvosmisleno zagovaraju euroatlantski put BiH - koja je izložena udarima i unitarizma i separatizma.  

Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod nadglasava drugi te mu nameće političke predstavnike!

Hrvati, koji sačinjavaju nešto više od 15% stanovništva u BiH, na bošnjačku su majorizaciju morali odgovoriti formiranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH, krovnog tijela kroz koje štitimo našu konstitutivnost i borimo se za izmjene nepravednog i protuustavnog izbornog zakona - koji drugom narodu omogućava da Hrvatima nameće političke predstavnike.

Pravedna izborna reforma

Sada vodimo borbu na dva razboja. Na jednom, uz neprocjenjivu pomoć predsjednika Andreja Plenkovića i Vlade RH te uz posredovanje predstavnika Europske unije, i dalje potičemo donošenje izborne reforme koja će osigurati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Iskorak na međunarodnoj sceni

Velika hvala premijeru Plenkoviću na prijateljskoj potpori, na svemu što je do sada uradio za nas, na predstavljanju pozicije hrvatskog naroda na međunarodnoj sceni. Zahvaljujući njemu, danas je pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH „na stolu“ svake važnije administracije u svijetu!

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Po pobjedu na izborima!

Na drugom razboju pripremamo se za opće izbore u BiH u listopadu. Ne sumnjajte da će hrvatski narod, kroz HNS koji sačinjava 12 stranaka, uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit ćemo ih na način da djelujemo zajedno!

Podjednako tako, siguran sam da ćemo, na kraju, uz sve ono što uz potporu Republike Hrvatske radimo i u zemlji i u vanjskoj politici, uspjeti očuvati Hrvate kao konstitutivni narod!

Rezolucija Europske pučke stranke o izbornoj reformi u BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda

ŽIGMANOV: Znamo da ćete i dalje biti uz nas!

Velika hvala HDZ-u i predsjedniku Andreju Plenkoviću na svemu što čini za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji! Hrvatska zajednica u Srbiji još uvijek pred sobom ima velike zadaće, a za to nam je i dalje potrebna pomoć Domovine. Znamo da u vodstvu i članstvu HDZ-a tu pomoć imamo, stoga vam još jednom zahvaljujem i poručujem: budite s nama kao što ste i dosad bili!

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije

VUKSANOVIĆ: Zajedništvo nam daje snagu!

Ovo nije samo Opći sabor HDZ-a, ovo je sabor hrvatstva, Hrvatica i Hrvata. Zahvaljujem predsjedniku Plenkoviću koji je uz nas bio kada smo pobjeđivali, ali i kada smo gubili. Hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori snažna je i vitalna i uslijed pomoći Hrvatske, uslijed njezine brige za nas!

Drago mi je da u ovim i globalno izazovnim vremenima imamo premijera koji donosi stabilnost i s punim dignitetom predstavlja Republiku Hrvatsku. Taj nam je dignitet i nadahnuće i snaga, što se vidi i ovih dana kada se ponovno čuje hrvatski glas iz Vlade Crne Gore.

Hrvati u Crnoj Gori dobili ministra!

A A A