Vijesti
20. 6. 2022.

Limitiranje maloprodajnih cijena goriva. Dizel ne smije koštati više od 13.08, a benzin više od 13.50 kuna po litri!

NOVA ZAŠTITNA MJERA. PVRH Andrej Plenković: Da nije bilo dosadašnjih intervencija Vlade RH, benzin bi bio skuplji za 2.45 po litri, dok bismo za dizel morali plaćati čak 3.56 kuna više nego danas. Reagirali smo već više puta, a ako zatreba, reagirat ćemo - opet. Šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio udar na standard hrvatskih građana. Ograničenje cijena u iduća dva tjedna odnosi se na 94% benzinskih crpki, na sve osim onih na autocestama.

Nakon što je Vlada RH jutros na telefonskoj sjednici dopunila Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, premijer Andrej Plenković predstavio je detalje nove zaštitne mjere, donesene uslijed porasta cijena naftnih derivata, a radi sprječavanja udara na standard hrvatskih građana:

- Na svim benzinskim postajama, osim onima na autocestama, fiksirane su najviše maloprodajne cijene: benzina na 13.50, dizela na 13.08 i plavog dizela na 9.45 kuna po litri. Da Vlada danas nije intervenirala, od sutra bi dizel koštao 14.57, benzin 14.06, a plavi dizel 10.93 kuna.

Dizel bi bio skuplji za čak 3.56 kuna

Bez svih naših dosadašnjih mjera - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - dizel bi sada koštao 16.64, benzin 15.95, a plavi dizel 11.83 kuna:

- Dakle, dizel bi bio skuplji za čak 3.56, benzin za 2.45, a plavi dizel za 2.38 kune. Mjera će vrijediti dva tjedna, a tada će Vlada, ovisno o stanju na tržištu, donositi nove odluke. Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva, dok se cijena premium goriva, kao i do sada, formira slobodno.

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

Ako zatreba, reagirat ćemo - opet

Dodatno smo zaštitili standard hrvatskih građana, reagirali smo već više puta, a ako zatreba, reagirat ćemo opet - najavio je:

- Šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio cjenovni udar na standard građana. Ako bude potrebno, Vlada ima još manevarskog prostora za intervencije. To se odnosi na mogućnost daljnjeg fiksiranja cijena i daljnje smanjivanje trošarina. Imamo još 37 lipa do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel. Nitko ne može predvidjeti što će se događati, moramo ostaviti prostora da se još nešto napravi ako se situacija na svjetskom tržištu dodatno pogorša.

Dosad niz zaštitnih mjera

Podsjetio je, na kraju, na sve što je dosad Vlada RH bila poduzela:

- Limitirali smo marže distributera na 65 lipa za dizel i za benzin, a za plavi dizel na 40 lipa. Smanjili smo trošarine za 80 lipa za benzin, a za 40 lipa za dizel. Ukinuli smo naknadu za biogoriva, što je 50 lipa, te uveli sustav 14-dnevnog obračunskog razdoblja za cijene naftnih derivata.

REČENO - UČINJENO! Nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva & zaštitu standarda hrvatskih građana!

OSIGURALI SMO PRIHODE, A TURISTE NE DISKRIMINIRAMO

Upitan hoće li strani turisti masovno izbjegavati točiti gorivo na autocestama, premijer Plenković je odgovorio da to nije realno, da će se raditi o vrlo malo gostiju:

- Štitimo standard hrvatskih građana, istodobno vodeći računa da Hrvatska, s obzirom da je popularna autodestinacija, osigura prihode za vrijeme turističke sezone. Pritom naš mehanizam ne diskriminira nikog - budući da su cijene jednake za sve. Siguran sam da će mađarski model pasti na europskom sudu. Ne možete u EU-u imati nižu cijenu za one s mađarskim tablicama, a višu za ostale. To je čista diskriminacija.

A A A