Vijesti
10. 6. 2022.

U Šibeniku otvoren prvi Veteranski centar u Hrvatskoj - financiran s 85% sredstava iz proračuna Europske unije!

PVRH Andrej Plenković: Naša je moralna obveza i trajna zadaća skrbiti o hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi. I to radimo od početka mandata - od cjelovitog zakonskog rješenja koje regulira njihova prava do otvaranja centara poput ovog, suvremeno opremljenog radi pružanja rehabilitacijskih i socio-psiholoških usluga. Ima oko 150 ležajeva i prilagođen je svim potrebama naših branitelja. Godišnje će ih se moći ovdje primiti oko 2.700. Uvijek ćemo biti uz naše heroje koji su podnijeli najveću žrtvu za samostalnu Hrvatsku!

Prvi Veteranski centar - ustanova za podršku hrvatskim braniteljima, ali i civilnim žrtvama velikosrpske agresije - izgrađen je u Krešimirovu Gradu u sklopu gotovo 340 milijuna kuna vrijednog projekta Ministarstva hrvatskih branitelja, koji se sufinancira europskim novcem.

Građevinski radovi završili su potkraj godine, čak šest mjeseci prije roka. Nakon Šibenika, veteranske centre uskoro će dobiti Sinj, Daruvar i Petrinja. Branitelji će odsad na jednom mjestu imati osigurane različite terapijske i rehabilitacijske programe.

Moralna obveza Vlade RH

Obraćajući se okupljenima u Šibeniku, predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da otvaranje Veteranskog centra najbolje simbolizira viziju rada ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, s kojim već šest godina zajedno radi na onome što je moralna obveza Vlade prema braniteljima - koji su dali najviše za slobodu Hrvatske:

- I to radimo od početka mandata, od cjelovitog zakonskog rješenja koje regulira prava hrvatskih branitelja do otvaranja centara poput ovog, suvremeno opremljenog radi pružanja rehabilitacijskih i socio-psiholoških usluga. Jedinstvenim zakonom, koji je donesen u dijalogu s braniteljskim udrugama, popunili smo mnoge praznine te ispravili nelogičnosti, pa i nepravde.

Sve mjere koje je naša Vlada provela za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Katalog je zbilja impresivan!

Dostojno & dostojanstveno

Poštujući i štiteći dignitet Domovinskog rata - nastavio je - nismo zaboravili ni pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, koji su također dali svoj doprinos obrani Hrvatske:

- Nema tog važnog trenutka suvremene hrvatske slobode koji naša Vlada ne obilježava dostojno i dostojanstveno. Naša je trajna zadaća skrbiti o hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima danas živimo u samostalnoj Hrvatskoj, članici Europske unije i NATO-a.

Iz Okučana: Jedna je povijesna istina - Hrvatska se u pravednome Domovinskom ratu obranila od velikosrpske agresije & oslobodila svoja okupirana područja

Andrej Plenković je podsjetio da je Vlada donijela i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, kao i na to da ministar Medved i njegovi suradnici svakodnevno rade na pronalasku osoba čije obitelji još uvijek ne znaju za njihovu sudbinu:

- To je važna zadaća ove Vlade. Donijeli smo i Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji su u proteklih tridesetak godina bili zapostavljeni i čiji status nije bio reguliran, te smo znatno povećali proračun Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nećemo stati tragati za 1.858 nestalih u Domovinskom ratu. Poštovane obitelji, Vlada je uz vas i bit će uz vas!

Načelo europske solidarnosti

Veteranski centar u Šibeniku, kao i ostala tri u Sinju, Daruvaru i Petrinji, financirana su s 85% sredstava iz proračuna Europske unije - također je istaknuo premijer Plenković:

- Na taj smo način pokazali da možemo spojiti ono što je temelj naše slobode i ono što nam je sadašnjost, razvoj i budućnost. I to kroz načelo europske solidarnosti koje se vidi u distribuciji proračunskih sredstava.

Iz Daruvara: Izgradnja Veteranskog centra & otvorenje novih dijelova i Češke osnovne škole i Češkog dječjeg vrtića

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković zaključno je dodao da se s predstavnicima Europske komisije vode razgovori s namjerom da se i u idućem 7-godišnjem proračunskom okviru EU-a omoguće sredstva za projekte ovog tipa.

A A A